Proiect de lege, adoptat în Camera Deputaților. Persoanele fizice și juridice pot cere amânarea plății utilităților

Proiect de lege, adoptat în Camera Deputaților. Persoanele fizice și juridice pot cere amânarea plății utilităților

Proiect de lege, adoptat în Camera Deputaților. Persoanele fizice și juridice pot cere amânarea plății utilităților

by April 3, 2020 0 comments

Proiectul de lege depus de PSD, PRO România și ALDE care prevede acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice a fost dezbătut  în Camera Deputaților. Proiectul prevede amânarea plății CAS pentru angajatori pe o perioadă de 3 luni și posibilitatea ca persoanele fizice să poată cere amânarea de la plată a serviciilor de utilități (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV). În timpul dezbaterilor USR a anunțat că susține proiectul de lege. Camera Deputaților este forul decizional și după ce va fi adoptată inițiativa legislativă merge la promulgare. PSD a inițiat acest proiect de lege la care ulterior s-a alăturat și USR, PRO România și PMP.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 243 de voturi pentru, 81 împotriva și 3 abțineri. PSD, USR, UDMR, PRO România și PMP au votat inițiativa legislativă cu două amendamente.

Este vorba de amendamentele formulate de deputatul USR Claudiu Năsui care prevăd ca Ministerul Finanțelor să pună la dispoziția furnizorilor de utilități din Trezoreria statului credite de trezorerie cu dobândă 0 pentru o perioadă de până la 12 luni

Camera Deputaţilor a început dezbaterea, în şedinţă online a mai multor proiecte de lege printre care inițiativele legislative propuse de PSD și trecute în regim de urgență la Senat. Unul dintre proiecte dezbătut în plen și amendat este cel care acordă facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice. PSD, USR, UDMR, PMP, Pro România și ALDE susțin proiectul de lege.

Proiectul prevede suspendarea pe o perioadă de trei luni a facturilor la utiiliăți dar și amânarea contribuțiilor de asigurări sociale calculate și retinute de angajator aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor.

Lazăr Sorin, PSD: “Am inițiat acest proeict de lege pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri dar și a cetățenilor români. Pe fondul lipsei măsurilor Guvernului Orban am decis sa punem acest proiect de lege care ajută operatori economici cu o infuzie de cashflow, scutiri de plată a contribuțiilor de asigurări sociale pentru o perioadă de trei luni. Ulterior acestea vor fi plătite integral dacă operatorul pastrează integral pe o perioadă de 12 luni toate contractele de muncă.”

Lucian Heius, PNL: “Încep azi un concurs de legi populiste care să aibă cât mai multe like-uri pe Facebook. Prin această lege, CAS-ul pe care angajatul din venitul său îl dădea statului pentru contribuția la bugetul asigurărilor sociale va rămâne angajatorului practic angajații din venitul lor nu foarte mare, vor împrumuta patronii iar bugetul asigurărilor sociale de unde trebuie să plătim pensiile, nu va mai avea sumele necesare. Daca nu se mai plătesc utilitățile condamnăm la faliment societățile de apă și canal, care ridică gunoiul, care furnizează gazele care furnizează electricitate și implicit se pierd locuri de muncă”.

Claudiu Năsui, USR: “Inițiativa este de salutat și merge în direcția în care merg și alte state. Amânarea la plata a CAS pentru companiile afectate este un lucru foarte bun. Ar fi trebuit pentru toata povara fiscală, dar este un lucru bun. Pe altă parte în acest proiect mai este și partea amânării la utilități. Este cel mai rau lucru pe care îl putem face. (…) În foma actuală s-au făcut niște erori care pot pune pe butuci firmele care furnizează serviciile pentru populație. Nu asta ne dorim. Avem un proiect de lege care poate fi bun. Am două amendamente care le putem introduce. Și atunci s-a instituit o schemă ca aceste companii să se poată îndatora la trezorerie sau la bănci. Propunem ca Ministerul Finanțelor să pună la dispoziția furnizorilor de utilități din Trezoreria statului credite de trezorerie cu dobândă 0 pentru o perioadă de până la 12 luni.”

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că partidul său va ataca la CCR suspendarea plății la utilități și „scrise parcă de Viorica Dăncilă și Dănuț Andrușcă”.

Cătălin Nechifor PRO România: “Până acum avem 800.000 de şomeri în România, este foarte important să dăm un vot în favoarea acestui proiect.(…) La cererea contribuabililor, se amână plata contribuţiilor, se aplică prevederile inclusiv la unităţi administrativ teritoriale. Toţi au nevoie de o schemă de salvare. Familia vulnerabilă este cea spre care trebuie ţintit cu ajutor cât mai consistent”

Benedek Zacharie, UDMR: “Această propunere trebuie să aibă un echilibru între angajaţi şi angajatori. Dă posibilitatea agenţilor economici de a nu rămâne fără lichidităţi. (…) Acei operatori economici care au posibilităţi în continuare trebuie să-şi plătească contribuţiile”

Mihăiţă Todoran, PMP: “Trebuie să ajungem la un consens politic, în momentul de faţă responsabilitatea trebuie să fie cuvântul de ordine. PMP susţine proiectul pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.