Dezbatere aprinsă. CSM a votat împotriva desființării secției speciale de procurori
by Ancheteonline May 28, 2020 0 commentsConsiliul Superior al Magistraturii a votat în plenul de joi pentru menținerea controversatei secții de anchetare a magistraților. Astfel, CSM a avizat negativ proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaţilor privind desfiinţarea Secției speciale. Au existat 10 voturi împotriva desființării Secției, 8 pentru, iar un vot a fost nul, au declarat surse din CSM pentru HotNews.ro.
Deputat USR, după ce CSM a avizat negativ proiectul de lege privind desființarea Secției speciale: Un moment foarte trist pentru justiția noastră
Proiectul a fost depus la Camera Deputaților la începutul lunii mai și este semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, dar şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.
CSM a trebuit să dea un aviz pe acest proiect deoarece are legătură cu justiţia şi cariera magistraţilor, iar avizul dat în plenul de joi a fost negativ. În ședință s-a votat de 3 ori: pentru aviz negativ, pentru aviz pozitiv și pentru aviz pozitiv cu observații.
Zece membri au votat “împotrivă”, 8 “pentru”, iar un vot a fost nul, au declarat surse din CSM pentru HotNews.ro.
Conform surselor citate, votul nul a fost al procurorului general Gabriela Scutea atunci când s-a supus la vot acordarea avizului pozitiv al CSM pentru acest proiect. Parchetul General a trimis către CSM un raport cu observații semnat de Gabriela Scutea, care se declară pentru desființarea acestei secții, dar contestă forma proiectului de lege. Gabriela Scutea a susținut că proiectul este “copy-paste” după proiecte anterioare.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că a votat pentru desființarea secției speciale. “Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observații (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda și data viitoare”, a spus Predoiu.
Contrele din CSM: “Această structură de parchet este o emanaţie politică” /” E surprinzător că un procuror spune că o structură de parchet e o emanaţie politică”
La fel ca în toate ședințele CSM în care s-a luat în discuție desființarea SIIJ, au fost discuții aprinse între membrii care susţin această Secţie, în principal Gabriela Baltag şi Lia Savonea, şi cei care cer desfiinţarea Secţiei speciale, între care procurorul Mihai Ban.
Procurorul Cristian Ban: “Îmi menţin punctul de vedere că această structură de parchet este o emanaţie politică. Aşa cum s-a născut, aşa trebuie să şi dispară, adică tot politic. Eu voi vota aviz favorabil cu observaţii”.
Judecătoarea Gabriela Baltag: “E surprinzător să auzim că un procuror vorbeşte despre o structură din cadrul parchetului că e o emanaţie politică”.
Cristian Ban: “Vă rog să reţineţi surprinderea pentru dumneavoastră. Vorbiţi ce doriţi dvs”.
Gabriela Baltag: “O să spuneţi că Secţia nu a făcut dosare. A făcut foarte multe dosare. Nu a trimis foarte mulţi în judecată, sunt 2 trimiteri. Avem 417 dosare soluţionate şi numai 2 trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secţia? Că nu a mers la judecători decât să obţină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultaţi în masă magistraţii, de aceea nu este bună Secţia?”
Cristi Ban: “Pe mine mă surprinde pregătirea dvs. în materie penală. Sunteţi specialistă, văd, în parchet şi suspectă preocuparea dvs. pentru DNA”.
Judecătoarea Evelina Oprina: “Este de relevat şi de evidenţiat opinia instanţelor de grad înalt. Înalta Curte, care în proporţie covârşitoare a opinat pentru menţinerea acestei secţii”.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.