Iohannis: 14 mai va fi ultima zi a stării de urgență. Apoi intrăm în starea de alertă

Iohannis: 14 mai va fi ultima zi a stării de urgență. Apoi intrăm în starea de alertă

Iohannis: 14 mai va fi ultima zi a stării de urgență. Apoi intrăm în starea de alertă

by May 4, 2020 0 comments

Starea de urgență va înceta în 14 mai și va fi înlocuită cu starea de alertă, începând cu 15 mai, când se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice sau muzeele, urmând ca eventuale noi măsuri de relaxare să fie dispuse după două săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus, a declarat luni președintele Klaus Iohannis.

„Starea de urgență nu va fi prelungită. Data de 14 mai e ultima zi în care avem stare de urgență. Din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra în stare de alertă”, a spus șeful statului, într-o declarație de presă după o ședință la Palatul Cotroceni privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 la care au participat, printre alții, premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Monica Anisie.

Începând cu data de 15 mai, oamenii vor putea să circule în interiorul localității de domiciliu fără a completa o declarație pe proprie răspundere, „dar nu e bine să exagerăm” în condițiile în care „epidemia nu a trecut”, a subliniat Klaus Iohannis, care a vorbit despre o relaxare „pas cu pas”, cu noi posibile măsuri de relaxare la un interval de două săptămâni.

Din 15 mai, masca de protecție va fi obligatorie în spațiile publice închise și în transportul public în comun.

Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică însă în localitățile în carantină iar deplasările „vor fi restricționate pentru a pleca din localitate”, cu câteva excepții:  în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, cum ar fi mersul cu bicicleta.

De asemenea, sportivii de performanță vor putea „în condiții foarte speciale” să înceapă cantonamentele, dar bazele sportive nu se deschid pentru amatori, a avertizat președintele.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.