Cu unanimitate de voturi!! Deputații au adoptat impozitarea pensiilor speciale

Cu unanimitate de voturi!! Deputații au adoptat impozitarea pensiilor speciale

Cu unanimitate de voturi!! Deputații au adoptat impozitarea pensiilor speciale

by June 17, 2020 0 comments

Deputații au adoptat miercuri, impozitarea pensiilor speciale. Astfel, deputații au decis impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității. Proiectul a fost votat de toate partidele politice.

Camera Deputaților a adoptat cu 307 voturi ”pentru” și un singur vot împotrivă impozitarea pensiilor speciale inclusiv cele ale magistraților, militarilor și polițiștilor. Dacă nu va fi contestată a Curtea Constituțională, legea merge la promulgare .

Liderul de grup al PSD, Alfred Simonis a propus un plen comun al Parlamentului în care legea privind impozitarea pensiilor speciale să fie rediscutată pentru a introduce impozitarea și pentru pensiile speciale ale parlamentarilor.

“Pentru că în această lege se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine, în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Ce spun parlamentarii la dezbaterile în plen:

Claudiu Năsui, USR: “Pensiile speciale sunt furt. Legea a fost băgată pe repede înainte în comisii. Proiectul nu trebuia făcut pe genunchi, dar e bine că impozităm aceste pensii speciale. Renunțăm astăzi la acest sistem rușinos care le-a permis unora să aibă pensii de 76.000 de lei”.

Lia Olguța Vasilescu, PSD: “Acest proiect de lege a trecut în unanimitate. Toate partidele din comisie au căzut de acord că trebuie impozitate. Toate categoriile vor fi impozitate, fie că e vorba de funcționari parlamenatri, personali din viația civilă, primari polițiști, militari și chiar și foștii șefi ai statului român. Nu mai există vreo categorie care să nu fie impozitată. (…)Legea este consituțională pentru că am respectat deciziile Curții. Ca și în sistemul public pensiile rămân impozitate cu 0 lei. Dacă pensia parlamentarului, a magistratului are o contributivitate pentru 8.000 de lei, impozitul pe pensie va fi de 10%, nu mai mare. Cu ce a contribuit la pensie, nu supraimpozităm”.

Florin Roman, PNL: “Azi trăim o nouă miercure albă în Parlament, în care Parlamentul își întoarce față către popor și ascultă ce vrea poporul. Sigur că acum sunt foarte mulți procurori, șefi din armată care sunt supărați. Dar se face dreptate pentru militari și polițiști unde discrepanțele între cei care au muncit și cei care au fost la birou erau imense. (…) Formula de azi afectează șefia. Erau pensii nesimțite”.

Victor Ponta, Pro România: “Pe 28 ianuarie înceracă să îi conving pe cei de la USR că au un proiect neconstituțional și explicam că singura soluție e impozitare. Știu că am discutat și cu domnul Orban și mi s-a spus că nu poate, că e cu cota unică. (…) Acum, prin noul proiect se ia decizia corectă, impozitare și se elimină niște discrepanțe între cei care au pensii foarte mari și cei care au pensii mici. Este o soluție de stânga, progresistă și mă bucur că PNL și USR au susținut-o”.

Botond Csoma, UDMR: “De multe ori am observat că acest subiect a fost utilizat de partide în lupta politică internă și de fapt partidele nu aveau acest interes pentru a rezolva această problemă. Mă bucur că azi am ajuns la un consens pe acest subiect. În ianuarie, opinia UDMR a fost că dacă adoptăm o decizie de desființare trebuie să fie valabilă pentru toate pensiile speciale și de serviciu. Noi, din acest motiv, atunci ne-am abținut de la votul final, dar era o ipocrizie”.

Petru Movilă, PMP: “PMP a considerat că pensiile speciale nu trebuie să existe. Am avut un proiect de lege încă din 2016 dar proiectul nostru nu a ajuns niciodată la plen. Azi însă avem toți aceeași poziție. Prin consens, prin consultări s-a ajuns la această decizie, de a impozita pensiile speciale astfel încât să fie aduse cât mai aproape de ceea ce considerăm că este corect: ca pensia să fie cât mai aproape de ceea ce au contribuit oamenii”.

Varujan Pambuccian, Minorități: “Este bine să spunem că timpul acesta de pensii ca și tipul de indemnizații există în toată lumea democratică și au un sens. Au fost gândite de mult tocmai pentru că atunci când impui niște restricții trebuie să le compensezi. Iar categoriile de care vorbim fac obiectul unor restricții pe care le au”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<