Curtea Constituțională a stabilit data alegerilor locale: sfârșitul lunii septembrie

Curtea Constituțională a stabilit data alegerilor locale: sfârșitul lunii septembrie

Curtea Constituțională a stabilit data alegerilor locale: sfârșitul lunii septembrie

by June 3, 2020 0 comments

Curtea Constituțională a decis că prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională, Parlamentul fiind cel care trebuie să decidă prin lege acest lucru, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. Și legea prin care Parlamentul a adoptat OUG-ul și în care PSD a impus ca Parlamentul să fie cel care va stabili data alegerilor locale a fost declarată neconstituțională. Așa că, în cele din urmă, data alegerilor va fi stabilită de Guvern, iar PNL a spus deja că perioada cea mai propice pentru scrutin este sfarșitul lunii septembrie.

În cazul admiterii uneia dintre sesizări, s-a stabilit că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale se face în Parlament, nu prin OUG. Pentru a doua sesizare, CCR a hotărât că există un paralelism legislativ, au precizat sursele citate.

Potrivit unor surse politice, în motivarea CCR nu va fi însă nicio obiecție în privința prevederii că Parlamentul poate stabili data alegerilor.

Decizia de astăzi a Curții a fost una pe procedură, nu pe fond, iar Parlamentul trebuie să dea o lege prin care să prelungească mandatele aleșilor locali până la finalul acestei luni, au declarat aceleași surse.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente.

“Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<