Rețea ongistă, căpușă la bugetul de stat. Cum plimbau banii publici, prin asociații și firme, cuplul Alexandru-Moraru

Rețea ongistă, căpușă la bugetul de stat. Cum plimbau banii publici, prin asociații și firme, cuplul Alexandru-Moraru

Rețea ongistă, căpușă la bugetul de stat. Cum plimbau banii publici, prin asociații și firme, cuplul Alexandru-Moraru

by August 28, 2020 0 comments

În România s-a creat un ”băiat deștept” de tip nou, bine acoperit, bine conectat la banii publici, dar care s-a remarcat prin activism politic, prin Piața Victoriei, prin #rezist  împotriva unui Guvern corupt.  Studiile nu sunt punctul lui forte. El este format la o particulară obscură,  școlit la diverse facultăți, cu  mastere de administrație publică sau cu licență obținute ” pe picior”.

Intrarea lui s-a făcut brusc în societatea civilă, pe fonduri soroșiste, fără număr, specializat în proiecte despre banul public, despre buna guvernare. În cele din urmă, acest activism civic este răsplătit cu bani de la buget, de pe la diferite instituții, ministere, chiar și de la Parlament. Interesant este faptul că, banii publici cu care este plătit acest băiat deștept sunt pentru diverse programe care studiază modul în care sunt cheltuiți banii publici.

Pentru a da o formă legală scurgerilor de fonduri guvernamentale sau de la diverse ambasade, banii  încasați sunt plimbați pe la mai multe asociații non profit, pentru ca în final, să fie trecuți printr-o firmă de consultanță. Binențeles, băiatul deștept este acționat și asociat în întreagă acestă schema de căpușare a fondurilor românești și din străinătate.

Iar trecerea la politică nu este decât un singur pas. Relaționările sunt foarte importante,  este nevoie doar  să-și găsească un mentor care să îl bage, pe ușa din față, în aceste ONG-uri și asociații, apoi să îl sprijine să ajungă într-o funcție publică, bine remunerată.

Pe baza conexiunilor umane create, urmează propulsarea pe linie politică, mergându-se chiar până la  candidatura la o primărie de sector, în București.

Așa l-am putea descrie pe Adrian Moraru, candidatul PNL la sectorul 3, un personaj, cvasinecunoscut în lumea politică, scos din joben de mentorul său, Violeta Alexandru, șefa liberalilor bucureșteni. Cei doi, un traseu profesional parcurs, parcă la indigo.

De altfel, ministresa Alexandru s-a zbătut în negocierile duse de PNL cu USR pentru desemnarea candidaților la sectoarele din Capitală pentru o alianță politică, să-l propulseze pe acest Moraru, pe lista de condidați la sectorul 3. Moraru este omul de încredere a doamnei Violeta, ea l-a crescut, ea l-a avansat, pornind de la Asociația Pro Demodrația, la IPP, apoi la Ministerul Muncii, și, în cele din urmă în garnitura PNL București.

Violeta Alexandru, cea care a creat Institutul pentru Politici Publice,  l-a numit pe Adrian Moraru în poziția de director IPP, în 2017, iar de atunci, ne-am obișnuit cu prezența acestuia  la televizor, cu ocazia prezentării unui  raport sau altul pe proiecte privind democrația în România sau cheltuirea banului public. Proiecte pe bani mulți, de la ONG-uri sorosiște, din fonduri de afară, dar și guvernamentale.

Moraru este un un fel inginer, care a absolvit o facultate din Politehnica, una nu prea însemnată, Managementul  afacerilor, creată artificial după Revoluție, nu absolvent al unei facultăți grele din Politehica, cum ar fi Automatică și Calculatoare, Mecanică Fină și chiar TCM,  unde se făcea și se face, în continuare ,carte. Pentru a-și desăvârși educația, Moraru a mai făcut o facultate de administrație publică, nu la SNSPA sau Universitatea București, ci la obscura Universitate Atheneum, care a avut ani de zile probleme cu acreditarea, fiind cotată ca fiind una dintre cele mai slabe universități private.

Nu a lucrat în sectorul privat, ci s-a cocoțat direct în activitatea ongistă, pe banii lui Soros sau bani publici de la ambasade și de la guvernul României.  Întreaga carieră construită în activismul civic,  o lampă de relansare în PNL. Mai întâi director la Pro Democrația, apoi  la IPP și în cele din urmă,  consilier la Ministerul Muncii. Cam același traseu profesional, urmat de Violeta Alexandru. Totul, pe bani mulți, bani de la ambasade,  statul român sau de la Soros.

Legăturile cu Violeta Alexandru ( fosta Bau) sunt ombilicare. Doamna de la Muncă, șefă a PNL București,  a avut o evoluție asemnătoare, dar mai sinoasă. Nici nu făcuse facultatea și era consiliera lui Constantinescu, la Cotroceni. Asta, pentru că se remarcase la lipit afișe, în campania prezidențială din 1996.

Deabia în 1999 își termină studiile, facultatea de Științe Politice, nu la Universitatea București, nu la SNSPA, ci la Universitatea Dimitrie Cantemir, intistuție de învățământ privată care a avut mari probleme cu acordarea de licențe( vezi cazuri de corupție). În același timp, ea era și director la Asociația Pro Democrația, înființată și finanțată din banii lui Soros.

Apoi, Violeta Alexandru a fost membru fondator al Institutului pentru Politici Publice, institut care s-a înființat în 2001. Care era scopul IPP:  „Institutul pentru Politici Publice (IPP) este un think thank înregistrat ca organizație neguvernamentală în 2001, în contextul lipsei inițiativei comunitare în aria politicilor publice. (…) IPP furnizează constant date și rapoarte partenerului său  strategic, Asociația Pro Democrația (APD) și nu numai”. Adică două ONG ( IPP și ProDemocrația)  care se hrăneau reciproc din bani publici, bani de la ambasade și din  rețea Soros. Cam un fel de ”o mână spală pe alta”. Madam Alexandru era prezentă în cele două asociații, încasând bani frumoși, la dublu, cam pentru aceeași activitate civică.

Înteresant este faptul că în 2001, IPP realiza proiectul  „Bugetele locale între teorie și practică”, la comanda Asociației Pro Democrația, în cadrul proiectului Administrare eficientă prin participare publică, finanțat de German Marshall Fund of The United States.

Potrivit activenews.ro, în prefața acestui studiu, IPP mulțumea unor „reprezentanți ai administrației publice locale cu care am discutat și ale căror informații ne-au fost de un real folos (…), Florentin Pandele – Primar Comuna Voluntari, Nicolae Liviu Dragnea – Președintele Consiliului Județean Teleorman”. Pe atunci, Violeta Alexandru avea o relație specială cu cei doi baroni locali, huliți în aceste zile, dar care făceau aceleași  lucruri urâte ( a se citi corupție),  în acele vremuri.

Violeta Alexandru (fostă Bau) nu s-a mulțimit doar cu activatea ongistă și a trecut și la afaceri. Dar, pe același proiecte civice. Adică, un fel de externalizare a lucrurilor civice, în zona comercială. O formă frumoasă de căpușare a asociațiilor,via ban public,  care nu puteau fi decât nonprofit.

Astfel, potrivit activenews.ro, în 9 august 2004, doamna de la Muncă, împreună cu o prietenă, înființează SC LD GLOBAL GROUP SRL București, firmă ce avea ca domeniu de activitate consultanța pentru afaceri și management, dar și studii de piață și de sondaj. Administratorul societății era Violeta Bau, care deținea 50% din acțiuni .

Ȋn august 2005, activitatea societății e suspendată pentru trei ani, însă în septembrie 2007, cele două acționare decid reluarea activității. În cele din urmmă, Violeta Bau se retrage din firmă, cesionând acțiunile către Trăistaru Vasilica, iar denumirea societății se schimbă în Expert Meeting SRL.

Potrivit sursei citate, în iunie 2006, Asociația „Institutul pentru Politici Publice” a depus la Judecătoria sectorului 3 București o solicitare pentru „modificare acte constitutive”, cererea care a fost admisă în camera de consiliu. Astfel, scopul declarat al asociației devine „elaborarea și îmbunătățirea politicilor publice în România și la nivel internațional prin cercetare, dezvoltare și inovare, respectiv prin promovarea publică a rezultatelor cercetării”. Printre asociați erau Violeta Alexandru ( ministrul Muncii), Răzvan Dumitrescu( realizator tv Antena 3), Cristian Pârvulescu (politolog, director Pro Democrația), Elena Simina Tănăsescu( fostă consilieră a președintelui Klaus Iohannis).

Ȋn mai 2007, Iorga Elena, coordonator de programe la Institutul pentru Politici Publice, Violeta Alexandru Violeta, director IPP și Moraru Adrian – Flavius( candidatul din zilele noastre la primăria sector 3),  fost coordonator programe alegeri în Asociația Pro Democrația, devenit director programe partide politice și alegeri în cadrul IPP, se asociază și înființează SC IPP CONSULTING UNIT – SRL București.

Societatea avea ca domeniu „activități juridice, de contabilitate și revizie contabilă, consultanță în domeniul fiscal; activități de studii de piață și de sondaj”. Ȋn 2007, firma înregistrează un profit net de 62.818 RON, iar în 2008 – 121.652 RON, având zero angajați.

Ȋn această societate, Alexandru Violeta deținea o cotă de participare de 36%. SC IPP CONSULTING UNIT – SRL București era, așadar, interfața dintre oengeul ce milita pentru transparență și administrațiile publice locale. O formă mascată de căpușare a banului public! Banii erau plimbați prin IPP și Pro Democrația, apoi scoși prin societatea SC IPP Consulting Unit SRL București ( cu aceeași asociați), pentru a putea ajunge, bani curați în buzunarele ”băieților deștepți” ai societății civile, (vezi Violeta Alexandru și Adrian Moraru) care, acum, militează, de pe poziții politice ” fără penali” în funcții publice.

Ca să concluzionăm, această societatea înregistra în 2007 un profit net de 62.818 lei, iar în 2018, 121.652 lei. Acest profit, cu zero angajați!

Schema rețelei ongiste IPP-Pro Democrația, potrivit activenews.ro:

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.