Indolența lui Savin. Cum a distrus istoria unei clădiri de patrimoniu, fostul primar al Bușteniului
by Ancheteonline September 12, 2020 0 commentsO poveste tristă care, din păcate, are un sfarșit tragic. Un imobil de patrimoniu national din Bușteni, de la poalele munților Bucegi, scos la mezat de clanurile locale, stă să cada și să îngroape o legenda urbană care a dăinuit peste secole.
Este vorba despre cladirea ”9 Mai”, un fost stabiliment balnear, apoi fost cazinou, pentru ca în perioada comunismului să functioneze ca orfelinat si care, prin aranjamente financiare, a ajuns in proprietatea lui Emanoil Savin. Bine, a luat-o cum a luat-o, dar nu a investit niciun leu în renovarea clădirii și acum bântuie doar fantomele copiilor abandonați de părinți și batjocoriți de regimul de tristă amenintire.
După 2000 clădirea a fost trecută în proprietatea Hidro Serv SA Valea Prahovei, ca apoi, în urma subevaluarii sale să ajungă în proprietatea familiei lui Emanoil Savin.
Cum s-a ajuns aici?
Pe atunci era o prietenie trainică între președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cozma și primarul orașului Bușteni, Emanoil Savin. O prietenie ”constructivă” ținând cont de rezultatele aranjamentelor puse la cele de cei doi reprezentanți ai autorităților din județul Prahova. În anul 2000, CJ Prahova a aranjat o licitație dubioasă în care nimeni nu a vrut clădirea în care a funcționat căminul de copii. Așa că imobilul din 9 mai a ajuns în proprietatea societății SC Hidro Valea Prahovei, societate care se ocupa cu distribuția de apă a județului.
Această companie nu a făcut nicio investiției, ci din contră, a vrut să scapede ea. SC Hidro Serv Vale Prahovei s-a făcut că vrea o să vândă și iar nu a dorit-o nimeni. O clădire patrimoniu care a devenit o belea pentru autoritățile prahovene.
În loc să o renoveze, fiind un imobil emblemă pentru Valea Prahovei, autorițile din Prahova au simulat că vor să scape de ea. Așa prețul fostului cazinou, a fostului cămin de copii, a scăzut considerabil. Cine s-a arătat salvatorul monumentului istoric? Tocmai soția primarului Emanoiul Savin, care a achiziționat-o pe o sumă modică, direct de la Hidro Serv. Acum figurează în proprietatea familiie Savin. Dar, din păcate, nici primarul din Bușteni nu a vrut să bage niciun leu în renovarea clădirii, și an de an se erodeză, mai cade câte o cărămidă și poate, poate, se deteriorează total și poate și dărâmată, pentru a lăsa locul unui ansamblu imobiliar.
Așa iși bate joc Savin și urmașii lui de la primărie, de ani de zile, de clădirile monument istoric din Bușteni. Totul este o afacere imobiliare pentru regimul politic actual.
Din păcate, acest imobil are o poveste tristă. A trecut prin război, prin comunism și a rezistat eroic. Dar, după Revoluție, în fața calamității Savin, a cedat total.
Construcția a fost ridicată acum mai bine de 100 de ani, în 1907, fiind inițial proprietatea scriitorului Ioan Slavici, care ulterior, în 1912, a vândut-o lui Jean Th Florescu, care a transformat-o în stabiliment balnear în 1915. Apoi, ani de zile, a funcționat ca hotel și cazino, căpătând denumirea de Palace Hotel Bușteni. În timpul Celui De Al Doilea Război Mondial, în 1942, mareșalul Ion Antonescu a transformat clădirea în orfelinat pentru copii orfani de război, ca mai apoi, după terminarea războiului, să se transforme oficial în orfelinatul „9 mai” din Bușteni.
Așa a dăinut toată perioada comunismului. Din păcate, sunt prea multe povești oribile referitoare la condițiile în care erau tratați copii orfani, în acest stabiliment, în vremea comunismului. Dar, ororile au continut și după Revoluție, până în zilele noastre. O clădire fanion a Bușteniului, cu o soartă atât de tristă.
Acum, rostul clădirii este doar de a lipi Savin afișe electorale:
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.