Jobbikul de pe plaiurile natale. Cum și-a creat Rusia un partid in România

Jobbikul de pe plaiurile natale. Cum și-a creat Rusia un partid in România

Jobbikul de pe plaiurile natale. Cum și-a creat Rusia un partid in România

by December 2, 2020 0 comments

De câteva zile încoace se tot agită cu resurse uriașe aruncate in online, să se facă remarcat,  un partid așa zis naționalist. Întâi a încercat să le spună românilor că este împotriva restricțiilor legate de COVID, apoi a trecut la atac la adresa mai multor instituții ale statului și bineînțeles, politicieni.

Aparent, nimic nou, totul se poate întâmpla intr-o campanie electorală.  Am încercat totuși să  vedem ce este dincolo de aceasta și am constatat următoarele chestiuni care sunt de spus și de prezentat.

Liderul partidului este un tânăr născut in 1986, fără niciun loc de muncă și fără ceva semnificativ in CV, facultate sau alte date de interes pentru un tânăr de 34 ani.

Numele lui este George Simion, a stat ani de zile prin R. Moldova și a organizat evenimente sub pretextul promovării agresive a unirii R. Moldova cu România. Încercând astfel să își contureze un profil de militant naționalist.

S-a remarcat prin atacuri constante la adresa tuturor partidelor din R. Moldova care promovează integrarea în Uniunea Europeană.

Dat afară din Republica Moldova

Într-un final, pentru că în mod netransparent , un tânăr, la acea vreme avea sub 30 de ani, investea sume consistente de bani în acțiuni ce implicau zeci și sute de tineri în acțiuni stradale pentru promovarea unirii, proteste ce, în mod inexplicabil si-au schimbat brusc destinația și s-au transformat în acțiuni antiguvernamentale, autoritățile de la Chișinău i-au aplicat o interdicție de intrare în Republica Moldova.

Așa George Simion a devenit cunoscut și cu un profil public al unui om care este interzis, deci victima pentru că nu mai poate vizita Republica Moldova.

Pe fondul acestei victimizări decide să anunțe că se implică în politică și că va crea un partid care va lupta împotriva străinilor.

Așa se naște un partid care îi “apăra” pe români de străini, un partid care, pentru prima data, deschis, își asumă public un discurs antieuropean. Partidul Alianța pentru Unitatea Românilor – AUR.

Dincolo de discursul extremist și populist promovat de acest partid aparent irelevant, încep să apăra în jurul său și alte personaje care promovează aceeași retorică împotriva Uniunii Europene.

AUR, un fel de Jobbik românesc

Tânărul lider, fără niciun loc de muncă, dar cu multe resurse a început să adune in jurul său alte voci care insista in spațiul public pe același discurs-  tot răul in România este generat de prezența unor companii străine care-i “exploatează” pe români.

Așa începe să se nască în România un partid pe modelul maghiar Jobbik. Rețeta pare identică. Niciodată însă nu veți auzi din partea acestor “noi” politicieni ceva negativ la adresa altor străini, a celor proveniți din Rusia.

Un partid pentru a fi convingător trebuie să vină in fața cetățenilor cu un proiect guvernamental și de ce nu cu un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Cine este Călin Georgescu?

AUR își prezintă oferta, avem primul ministru, omul care ne va apăra de străini, numele lui este Călin Georgescu, prezentat drept expert internațional.

Cine este dl Georgescu și cum a ajuns un expert in dezvoltare durabilă să își asume rolul de candidat la funcția de prim-ministru pentru un partid care nu pare să corespundă profilul său de expert internațional, membru al Clubului de la Roma?

Aici începem să prezentam in ancheta noastră aspecte care sigur sunt de interes pentru opinia publică.

Calin Georgescu nu este un tânăr fără loc de muncă precum George Simion, dar care se oferă să-l sprijine, aparent pentru că împărtășesc aceleași valori politice. Georgescu este împotriva intrării României în zona euro și promovează un discurs subtil antioccidental, repetând continuu câteva clișee, învăluite in jurul cuvântului interesul național.

Numele lui Călin Georgescu a mai fost vehiculat pentru funcția de premier pentru prima data de către presa din Federatia Rusa. In 2016, Sputnik ne anunța că premierul din partea PSD va fi domnul Georgescu. https://m.ro.sputnik.md/politics/20161108/9789820/surse-premier-propus-psd-director-onu-dezvoltare-georgescu.html

De ce este importantă această informație oferită in premieră de către Sputnik. Pentru ca dl Georgescu este cel care l-a adus in România pentru prima data pe Alexander Dughin, informație oferită de presa română in 2014.

Alexander Dughin este un ideolog rus, considerat unul dintre cei mai influenți apropiați ai Președintelui rus Vladimir Putin și promovează în Federatia Rusă un discurs naționalist și antioccidental, exact cel pe care îl veți descoperi și la unii pretinși politicieni care își fac loc acum pe scena politică din România.

Calin Georgescu a recunoscut public că este în relații apropiate cu Dughin și nu pare deloc deranjat de viziunea acestuia antioccidentală, la fel cum a și recunoscut că s-a întâlnit cu acesta la Bucuresti și nu a negat ca a fost implicat in organizarea vizitei ideologului lui Putin în România acum 6 ani. https://m.youtube.com/watch?v=JQwereXFzlE

Avem astfel câteva elemente care explică de ce in România, la 6 ani după vizita lui Dughin în România și după ce Călin Georgescu nu a reușit să se lipească de PSD, a decis să-și creeze propriul partid.

Acest partid exprimă ideologic viziunea lui Dughin despre cum națiunile din est trebuie să se apere în fata “pericolului” venit din occident. Acest discurs pe care îl vedem astăzi rostit de Simion și Georgescu îl scanda pe străzile de la Moscova in anii ‘90 Dughin.

Rolul lui Mirel Palada

Rețeta aceasta a fost aplicată cu succes in Ungaria acolo unde a fost creat partidul Jobbik, rămâne de văzut dacă in România va prinde contur un asemena plan.

Deocamdată singurul înrolat destul de asumat in acest proiect este Mirel Palada unul dintre sociologii români, ale cărui analize sunt permanent preluate de presa rusă. https://ro.sputnik.md/analytics/20200902/31519175/Mirel-Palada-Stapnirea-europeana-va-face-din-noi-demni-urmasi-ai-slugilor-si-iobagilor.html

Acesta a prezentat un sondaj in care susține ca partidul creat de Rusia in România va obține 7%, deși nicio alta casa de sondaje nu a prezentat vreo estimare care sa confirme o asemenea evoluție.

Tot in analiza pe care am realizat-o am observat un aspect important, acest partid nou creat este promovat intens online pe facebook. Nu este nimic însă întâmplator, George Simion însuși i-a împărtășit unei doamne care l-a reclamat, că beneficiază de suportul online pe facebook din partea unei companii ce își are biroul la Moscova. Doctorul Adina Alberts a dezvăluit că a fost șantajată de Simion și amenințată că dacă nu va candida din partea AUR va lansa o campanie online de denigrare a acesteia https://www.facebook.com/153410991395492/posts/2861267773943120/?d=n.

Grija pe care ne-o poartă Rusia este evidentă și destul de constantă, rămâne de văzut dacă poporul român v-a accepta să fie tras intr-o asemenea capcana. Niciodată nimeni nu a reușit până acum să confiște tricolorul României și să-l fluture pe străzi atât de subtil pentru a servi intereselor proiectate in laboratoarele de la Moscova.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.