Cum a distrus Victor Neumann Muzeul de Artă. Dat afară de la Universitatea de Vest de lene, aroganță și dispreț

Cum a distrus Victor Neumann Muzeul de Artă.  Dat afară de la Universitatea de Vest de lene, aroganță și dispreț

Cum a distrus Victor Neumann Muzeul de Artă. Dat afară de la Universitatea de Vest de lene, aroganță și dispreț

by March 25, 2021 1 comment

Istoricul Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara,  este hulit de întreaga intelectualitate din Banat. El este acuzat că a distrus patrimoniul  celebrului muzeu din Timișoara și că i-a îndepărtat pe toți oamenii de artă care au contribuit, de-a lungul anilor,  la ridicarea acestei instituții de cultură. Neumann, nu numai că a rezistat în această funcție  vreo 8 ani, dar și-a extins influența  și asupra Asociației Timișoara Capitală Culturală 2023, pe care o controlează prin soția lui, directorul  Simona Neumann.

Mai mult,  acesta, împreună cu consoarta lui, s-a înhăitat cu diverse personaje dubioase, din țară și de peste hotare, deturnând mari sume de bani din desfășurarea evenimentelor consacrate programului  Timișoara Capitală Europeană. Din păcate, Victor Neumann a primit sprijinul liderilor PSD care au condus județul, dar și a liberalilor, care de curând au ajuns în fruntea instuțiilor publice din Timiș .

Protestele oamenilor de cultură, de peste 3 ani, nu și-au găsit ecou la nivelul conducerilor de partid de la Timișoara sau București.  Aceștia au atras atenția asupra  mizeriilor pe care Neumann le-a făcut, de-a lungul anilor,  la Universitatea de Vest, Muzeul de Artă și la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Într-un memoriu din 2018,  întocmit de oamenii de cultură din Timișoara, adresat Ministrului de Culturii, președintelui Consiliului Județean și președintelui Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, sunt prezentate faptele reprobabile ale lui Victor Neumann. ” Sub conducerea domului Neumann, din 2013 și până astăzi, muzeul a pierdut zeci de specialiști, muzeografi și personal tehnic, înlocuiți cu persoane fără calificare în domeniu, selectate din cercul de apropiați. Conducerea CJ Timiș știe foarte bine că specialiștii muzeului au părăsit instituția din cauza comportamentului abuziv, absurd și plin de aroganță al directorului Neumann. Acționat în judecată, muzeul a fost deja condamnat la despăgubiri suportate din bani publici. (…)

Din cauza deciziilor nesăbuite ale domnului Neumann și a nerespectării condițiilor din contract cu Muzeul Național de Artă a României, Muzeul de Artă din Timișoara este pe cale să piardă iremediabil o parte însemnată din colecția maestrului Corneliu Baba. (…) Domnului președinte al CJ Timiș i-a fost deja semnalat în scris că Victor Neumann își comercializează producția de istoric la punctul de vânzare al muzeului. La punctul de vânzare al muzeului, din dispoziția directorului, s-au înlăturat orice alte materiale care nu poartă semnătura lui Victor Neumann pe copertă.

(…) Domnul Neumann a intermediat o serie de contracte cu un anume Thomas Emmerling privind organizarea unor expoziții de copii fără valoare, după pictori celebri, demers demn de nivelul unui cămin cultural rural. Contractele au prevăzut ca procentele variabile din totalul încasărilor muzeului, mergând uneori până la 85%, să revină partenerului domnului Neumann.

(…) Lui Neumann i se datorează închiderea expoziției permanente dedicate mișcării artistice timișorene din anii 1970 ( Paul Neagu, Roman Cotoșman, Peter Jecza, Ștefan Bertelan, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Romul Nuțiu, Leon Vreme, Ciprian Radovan). Ca și în cazul scandalului recent, legat de contractul cu Muzeul Național de Artă ( fondul Corneliu Baba), Victor Neumann a neglijat să reînnoiască contractele de custodie, cu deținătorii de lucrări și cu artișțtii înșiși, motiv pentru care aceștia și-au retras nemulțumiți lucrările. ”

Memoriul a fost semnat de Vasile Popovici, profesor universitar doctor, scriitor,  Daniel Vighi, profesor universitar doctor, scriitor, Brândușa Armanca, profesor universitar doctor, ziarist și scriitor, Rodoca Vârtaciu, profesor universitar doctor, cercetător gradul I, critic de artă, Vasile Docea, profesor universitar doctor, director general al Bibliotecii Central Universitare Timișoara. Din păcate, nu a avut nicio ecou, la nivelul conducerii județului Timiș, nici la București. În continuare a fost ținut în brațe, iar situația de la Muzeul de Artă din Timișoara, s-a acutizat. Nemulțumirile din mediul academic s-au transformat în revoltă.

O adresă extrem de critică la adresa directorului Neumann, a fost adresă Consiliului Județean, în 2018, și de cel mai bun specialist în patrimoniu de cultură din Timișoara,  Rodica Vârtaciu, cercetător grad I, profesor universitar doctor, care a fost dată afară din Muzeu, în mod abuziv. ”Cel mai grav lucru pe care-l putem constata este că Muzeul de Artă din Timișoara a fost deturnat de la vocația sa primordială, aceea de prezentare, conservare și dezvoltare a patrimoniului muzeal, pentru a fi transformat într-un institut de reflecție istorică, în folosul directorului Victor Neumann. Principalele evenimente din ultimii ani sunt legate de preocupările profesionale, de istoric, ale directorului, străine de menirea muzeului. Punctul de vânzare din clădirea muzeului a fost transformat în punct de desfacere comercială exclusivă pentru lucrările domnului director, care refuză efectiv să prezinte vizitatorilor lucrări legate de profilul muzeului pentru a nu face cumva umbră lucrărilor proprii, afișate la vânzare, fără legătură cu instituția.

Echipa de specialiști în domeniul artei a fost îndepărtată în totalitate, fiind vorba de zeci de persoane, muzeografi și personal tehnic specializat, toți cu studii de specialitate și cu experiență, iar locul lor a fost luat de istorici și apropiați ai directorului, el însuși un nespecialist, doctoranzi și foști doctoranzi, fără studii de specialitate.

În acest moment, în afara patrimoniului permanent expus, fondul patrimonial al muzeului, aflat în depozit, de mare valoare și întindere, a rămas neutilizat, nu s-au mai organizat expoziții tematice sau comemorative, fapt care contravine flagrant articolului 15 din legea muzeelor, care precizează că degradarea și neutilizarea sau distrugerea patrimoniului reprezintă contravenții”.

Surse din mediul academic de la Timișoara ne-a declarat că Neumann a fost dat afară de la Universitatea de Vest, pe motiv de ”lene, pentru că nu venea să-și țină  orele, trimitea pe cineva de la Biblioteca Academiei să-i țină cursul”, pentru că era ”disprețuitor, arogant, comportament abuziv față de oameni”.  ” A fost dat afară și de la Comunitatea Evreiească din România pentru că nu venea cu lunile la serviciu. Chiar Moses Rosen a aruncat cu călimara după el”, mai susține sursele citate.

Și astăzi conducerea Consiliului Județean, asigurată de liberalul Alin Nica nu pare a-și manifesta vreo sensibilitate față de protestele intelectualilor din Timișoara. Victor Neumann este, în continuare directorul Muzeului de Artă, mai mult, influețează decisiv, prin soția lui, acțiunile și evenimentele Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, care anticipează a fi un fiasco total.

Continuăm,  dezvăluirile de la Timișoara, într-un alt episod, prezentând acțiunile Simonei Neumann și rețeaua ei italiană.

Citește și AICI

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. traian.oproni
    #1 traian.oproni 28 December, 2021, 05:09

    cand aud sintagma mediu academic timisorean, gandul ma duce la cugetarea unei cunoscute licentiate in drepy din craiova. inscrisa la doctorat in universitatea de vest, mi-a spus ritos, acolo totul se cumpara. si am revenit la aminitirile din anii optzeci cand chiar veneam la timisoara si cumparam din piata 700 salam si ceva sarbesc de bagat in supa. iar mediu academic este de tipul doctoratului unui vesit magistrat luat in banatul de frunce…trist si cu fritul de azi. tirst. in afara politehnicii, cea de ingineri nu de fotbal in care mecanica si ctii chiar aveau recunostere. germana…

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.