Povestea sportivei din Pecica, Talita Baqlah, triplă participantă la Jocurile Olimpice

Povestea sportivei din Pecica, Talita Baqlah, triplă participantă la Jocurile Olimpice

Povestea sportivei din Pecica, Talita Baqlah, triplă participantă la Jocurile Olimpice

by February 3, 2022 0 comments

Deși Olimpiada de iarnă de la Beijing bate la ușă, vă propunem spre lectură un reportaj despre o sportivă mai puțin cunoscută, prezentă însă la cea mai mare competiție a planetei, dar pe timp de vară…

Talita Baqlah (26 de ani) este o sportivă din orașul Pecica, județul Arad, care a participat până acum la trei ediții ale Jocurilor Olimpice pentru Iordania: Londra 2012, Rio de Janeiro 2016, Tokyo 2021.

15 ședințe de pregătire săptămânale

Părinții ei s-au cunoscut la Timișoara, în timpul facultății. Mama este româncă de origine maghiară iar tatăl e iordanian. La doi ani după ce a văzut lumina zilei la maternitatea din Arad, familia a migrat în Amman, unde locuiește și astăzi.

Am început înotul la vârsta de 7 ani. Efectuez 11 antrenamente în bazin și 4 ședințe la sala de forță, pe săptămână”, își începe sportiva legitimată la Al Hussein Youth City Club povestirea. Nu vorbește românește, de aceea dialogul cu reporterul se desfășoară în limba engleză.

Talita s-a aflat la Pecica la cumpăna dintre ani. A venit în România alături de mama sa și s-au întâlnit cu bunica și câțiva prieteni pe care i-a cunoscut de-a lungul vacanțelor petrecute în țara de baștină. Vine în România cam o dată la doi ani, însă vizitele depind de programul de antrenamente. Mai întâi munca, apoi distracția. „Toată pregătirea mea se concentrează pe Jocurile Olimpice, unde cel mai important este să participi pentru țara ta”, sună declarația plină de patriotism a înotătoarei, ale cărei probe favorite sunt 50 și 100 de metri liber.

Predă matematică

Talita predă matematică la Colegiul De la Salle – Frere. Își dorește să continue studiile cu lucrarea de masterat, iar pe plan sportiv să ajungă la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Ar fi a patra oară, consecutiv.

Întîlnirea cu fanii, punctul culminant

Antrenorul Talitei este Dr. Ali Al-Nawaisah. Durata unui ciclu olimpic este presărat cu antrenamente, concursuri și cantonamente. Toate greutățile sunt date uitării odată cu pregătirea de concurs. „Atmosfera din momentul intrării la bazin este incredibilă. Aplauzele spectatorilor, mulțimea prezentă în tribune, întreaga atmosferă mă face să fiu mândră că îmi reprezint țara. În acel moment realizez că sunt unică în felul meu. De exemplu, la Londra am fost cea mai tânără competitoare (n.r., 16 ani), iar la Rio am fost singura femeie din lotul olimpic al Iordaniei. Sunt o mulțime de sentimente uluitoare în acele momente”, ne-a mărturisit Talita.

Mansaf, mâncarea preferată

Mâncarea preferată este mansaf, un fel de paella orientală. „Carnea de oaie este fiartă într-un iaurt gros, bine condimentată cu ierburi orientale, așezată pe un platou de orez”, sună descrierea preparatului tradițional iordanian.

În biroul primarului

Cum nu în fiecare zi o triplă participantă la Olimpiadă sosește la Pecica, primarul Petru Antal a invitat-o în biroul său. Talita a fost plăcut impresionată că există recunoștință pentru performanțele ei, pe plaiurile natale.

Sport și în vacanță

Sportiva a trecut cu brio testul pe patinoarul din Arad, deși a mărturisit că este la prima astfel de experiență. Tot în această vacanță a vizionat un meci de baschet, între FCC Baschet Arad și CSM Satu Mare, la Timișoara. sportularadean.ro

 

Palmares

3 prezențe olimpice

Londra 2012

Rio de Janeiro 2016

Tokyo 2021

 

4 prezențe la Campionatul Mondial

Shanghai 2011

Kazan 2015

Budapesta 2017

Gwangju 2019

 

4 medalii de argint la jocurile asiatice, India 2019 și Uzbekistan 2017

4 titluri la campionatele arabe

Este deținătoarea recordurilor în țările arabe în probele de înot 50 și 100 metri liber.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.