Rusia confundă iar limba română cu limba moldovenească. Reacția lui Eugen Tomac

Rusia confundă iar limba română cu limba moldovenească. Reacția lui Eugen Tomac

Rusia confundă iar limba română cu limba moldovenească. Reacția lui Eugen Tomac

by March 20, 2023 0 comments

Încă un derapaj din partea purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Ea a susținut că urmând logica istorică, limba română ar trebui numită moldovenească, și nu invers.

Declarația se înscrie pe linia de propagandă prin care Kremlinul critică oficiali occidentali. Zaharova susține că e vorba de dialecte diferite, deși lingviști de pe ambele maluri ale Prutului au demonstrat că limba moldovenească nu există. Declarația Mariei Zaharova a venit după ce Parlamentul Republicii Moldova a votat o lege conform căreia sintagma “limba română” va înlocui în toate documentele oficiale sintagma “limba moldovenească”. Decizia a fost luată joi, la Chișinău.

Europarlamentarul Eugen Tomac reacționează: Zaharova amenință românii

”Rusia a atacat în termenii cei mai duri și sălbatici decizia R. Moldova de a readuce limba română la statut de limbă oficială în R. Moldova.

Practic, Kremlinul recunoaște oficial și își asumă politica diabolică de deznaționalizare pe care a dus-o în timpul URSS împotriva românilor din Basarabia.

Cuvintele român și limba română au fost interzise în stânga Prutului după anexarea Basarabiei.

Decizia Parlamentului de la Chișinău este una cu semnificație politică majoră. Aceasta reprezintă desprinderea definitivă de influența Moscovei în chestiunea identitară a majorității populației vorbitoare de română. Practic, încetează prigoana limbii române în ținuturile vechii Basarabii.

P.S. Nu pot să nu remarc faptul că singurul partid din România care nu a salutat această decizie istorică este partidul prorus AUR. O formațiune condusă de un lider care a fost deghizat ani la rând drept un promotor al apropierii românilor de pe ambele Prutului, iar acum, în plin război, susține că România nu mai trebuie să sprijine R. Moldova”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.