Cum poți să realizezi fotografii impresionante cu telefonul mobil? TOP 5 funcționalități pe care orice fotograf amator ar trebui să le cunoască înainte de alegerea telefonului potrivit
by webeditor January 31, 2024 0 commentsGrație avansului tehnologic, un lux care era rezervat doar marilor elite în urmă cu un secol, acum este accesibil oricui dorește să își imortalizeze momentele fericite și memorabile ale vieții; Frumusețea fotografiei constă în posibilitatea captării unor instantanee precum zâmbetul și sclipirile din ochii persoanei dragi, jucăușele animăluțe de companie, primii pași ai copilului, un date de vis, obiective turistice dintr-o vacanță mult visată și multe altele. Dacă te numeri printre persoanele care își scot telefonul din buzunar pentru a imortaliza cele mai anodine obiecte, și, totodată, ești în căutarea unui nou telefon care să se măsoare cu idealurile tale creative, atunci aruncă o privire asupra informațiilor enunțate mai jos.
Descoperă cele mai importante funcții care te vor ajuta să devii un fotograf mai bun:
Calitatea rezoluției foto
Dacă activezi în domeniul foto sau dorești să faci un prim pas într-o astfel de carieră, atunci un telefon cu o cameră high resolution îți va fi de un real ajutor pentru fotografierea unor clipe spontane, a unor „behind the scenes” naturale dintr-o ședință foto alături de clienții tăi. Iată de ce calitatea este indispensabilă în fotografie: numărul megapixelilor dintr-o imagine capturată cu o cameră de nivel profesional vor indica un rezultat final perfect pentru printare și executarea de albume de nuntă, logodnă ori afișe comerciale; vei putea să surprinzi mult mai multe detalii, culorile vor fi mai vivide, balansul de umbre/ zone luminoase se va remarca ș.a.
Majoritatea telefoanelor de pe piață dispun de camere cu rezoluții începând cu clasicul 12 MP, 48 MP, 64 MP și încheind cu nu mai puțin de 200 MP! În cazul în care calitatea imaginilor primează în lista ta, atunci un telefon precum „Motorola Edge 30 Ultra” îți va fi un tovarăș de nădejde în călătoria ta fotografică.
Tehnologia Low-Light
Fotografiile realizate în condiții de iluminat slab sunt testul final pentru orice cameră, chiar dacă este vorba despre una de telefon sau tradițională. Asigură-te că telefonul pe care urmează să îl achiziționezi are listate toate specificațiile generale împreună cu cele ale camerei și a potențialităților low-light ale lui. Nu uita că atunci când vine vorba de fotografierea unor subiecte noaptea, imaginile tale pot fi neclare, abunde în acei „purici” prea bine cunoscuți din cauza unor factori ce țin de: lipsa unei surse de lumină corespunzătoare, un coeficient ISO mult prea mare (aspect granulat), blurare (o viteză mult prea redusă a obturatorului) și imagini foarte întunecate (camera telefonului nu poate compensa lipsa luminii naturale sau artificiale).
Recomandată este săvârșirea unei investigații în magazinele fizice sau din online pentru testarea și vizionarea acestui bun indispensabil; Spre exemplu, o mare parte din telefoanele mobile de la Altex dispun de tehnologia low light. Fie că ești fan Apple, Samsung, Huawei ori Pixel, Altex.ro nu te va dezamăgi și te va ajuta să îți găsești telefonul perfect pentru fotografierea unor amintiri nocturne din vacanțele de vară, de Revelion sau de la petrecerile cu amicii.
Puterea unui zoom manual
Un alt aspect crucial pentru un fotograf amator îl reprezintă capacitatea captării unor detalii cât mai clare de la distanță. Dacă dispozitivele foto clasice (DSLR-urile și mirrorless) utilizează teleobiective, un telefon este echipat, spre exemplu, cu un zoom optic (manual al lentilei) și digital (o lărgire artificială a imaginii prin trunchierea și augmentarea numărului de pixeli, ceea ce rezultă într-o fotografie cu o calitate slabă). Aproape toate brandurile de pe piață au tehnologii identice ale camerelor foto și de zoom: iPhone 15 Pro, Pixel 7 Pro și Samsung Galaxy S23 Ultra numărându-se printre favoritele astrofotografilor și fotografilor wild-life.
Fotografii „raw”
Apple, Xiaomi, Pixel, Samsung sunt nume sonore cu un bogat trecut istoric dezvoltat decenii la rând prin prisma aspirațiilor de progres și de autodepășire a concurenței. Așadar, perfecționarea îndrăgitului format RAW reprezintă una dintre năzuințele cele mai arzânde ale clienților fotofili. Un telefon cu o cameră care poate fotografia „RAW” te poate ajuta să realizezi fotografii mult mai detaliate și calitative care pot fi editate mai târziu în programe ca Photoshop și Lightroom fără o pierdere majoră a informațiilor acestora. Spre exemplu, detaliile firelor blănii, fragilitatea mustăților, cristalinul coloritului ochilor unei pisici pozate cu un telefon ce susține formatul RAW vor depăși întotdeauna pe cele de tip JPG, a căror predilecție spre comprimare foto nu fac altceva decât să sacrifice calitatea în detrimentul cantității.
Modul portret
După denumirea sa, această funcție simpatizată de foarte mulți internauți este cea care adăuga acea notă de profesionalism unei fotografii făcute cu telefonul. Mulțumită efectului „bokeh”, a estompării fundalului prin reliefarea subiectului, un portret poate căpăta un aspect fantasmagoric prin impunerea unei atmosfere specifice fotografiei tale, a unui stil caracteristic ție.
Indiferent de brand-ul căruia îi ești loial sau de ocazia aleasă, nu uita că orice smartphone dispune de o astfel de funcție inteligentă. Spre exemplu, dacă rezonezi cu ecosistemul celor de la Apple, iPhone 15 te va ajuta să obții efectul „out-of-focus” grație unei funcții din setările de editare ce permite aplicarea automată a modului portret unei poze normale.
Încheind, alegerea unui telefon inteligent nu poate fi rezumată doar la acțiuni de comunicare, de vizionare a unui serial ori recreere printr-un joc mobil, ci și prin magia capturării momentelor unice ale vieții. Funcții ce țin de rezoluția foto, abilitățile low-light, un zoom optic, modul „raw” și portret pot transforma orice poză banală într-o poveste vizual captivantă. Așadar, îndrăznește să alegi un telefon ideal nevoilor tale și lasă-ți creativitatea să strălucească prin viitoarele opere de artă surprinse cu telefonul tău!
Sursa foto: freepik.com
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.