Păcăleală sau înșelătorie? Cum le-a oferit PNL, sibienilor, un spital virtual

Păcăleală sau înșelătorie? Cum le-a oferit PNL, sibienilor, un spital virtual

Păcăleală sau înșelătorie? Cum le-a oferit PNL, sibienilor, un spital virtual

by March 18, 2024 0 comments

Se apropie alegerile și vine decontul pentru actualul mandat. Din păcate, dintr-un prost obicei, politicienii ajunși în funcție publică, s-au dovedit, a fi din nou, mincinoși. Juridic, am putea spune că este vorba despre înșelăciune, fals și uz de fals, în fața alegătorilor. Ei au primit un vot pentru niște promisiuni electorale. În campanie, s-au dus în rândurile oamenilor și le-au cerut sprijinul,  în schimbul  realizării unor investiții de interes general, potrivit news-sibiu.ro( citiți AICI).

Promisiunile electorale s-au transformat în vorbe goale. Chiar am putea vorbi despre o escrocherie bine organizată. Politicienii au cheltuit sume mari de la bugetul  local, doar pe niște hârtii, nicidecum pentru obiective publice.

Așa am putea caracteriza afacerea ”noul spital public” de la Consiliul Județean Sibiu. Actualul președinte al CJ, Daniela Câmpean venea, în 2019, în fața oamenilor cu acest obiectiv electoral, pentru a-i atrage (păcăli) pe alegători, în vederea obținerii votului. Binențeles că sibienii au crezut în buna credința a doamnei Câmpean, crescută în umbra Ralucăi Turcan și a credibilității președintelui  Klaus Iohannis.

Doar hârtii

Dar, după ce s-a văzut cu sacii în căruță, Daniela Câmpean  doar a mimat realizarea acestei unități medicale, atât de necesare cetățenilor sibieni.  Trebuie percizat că PNL a exploatat sensibilitățile oamenilor, fiind cunoscut faptul că actualul spital județean se zbate, de ani de zile, în mizerie și indolență, lucrurile murdare ieșind la iveală, mai ales, în perioada pandemiei.

Deși nu s-a construit spitalul, CJ Sibiu a alocat bani pentru studii de fezabilitate, pentru hârtii și pentru realitatea virtuală, bani care au intrat în buzunarele clienților de partid. Poate, acum, când liderul PNL va veni din nou, în fața alegătorilor, oamenii îi vor cere socoteală pentru minciunile proferate și o vor sancționa, pe măsură.

După promisiunile din 2019, Daniela Câmpean a reușit, în 2020, cu chiu cu vai, să semneze  un memorandum cu Guvernul  PNL, pentru asigurarea finanțării. Adică, o hârtie,  care se vede, nu avea nicio valoare, doarece nu era prevăzută și finanțarea. Cu alte cuvinte, un memorandum de finanțare, fără să se precizeze finanțarea! Apoi, memorandumul  ar fi fost trecut, la secret,  de Consiliul Județean Sibiu, onor condus de doamna Câmpean.

Potrivit surselor noastre din preajma Consiliului Județean, într-o ședință a CJ, ținută online, în perioada de pandemie, șeful FDGR, Jurgen Porr ar fi întrebat-o pe șefa Consiliului ce se întâmplă cu acest memorandum. Răspunsul: i-a tăiat microfonul, în timpul lucrărilor CJ.

Doar intenții

Aceleași surse mai spun că memorandul semnat de Consiliului Județean Sibiu cu Guvernul Româniri nu ar fi prevăzut decât intenția de finanțare pentru noul spital din Sibiu deoarece  nu erau bani la buget pentru acest obiectiv. Deci, păcăleală pentru sibieni!  CJ ar fi invocat atunci necesitatea  accesării de fonduri europene, deși nu îndeplinea condiții de eligibilitate. Menționăm  faptul că doamna Câmpean promitea, în 2019, că imediat după alegeri, va intra pe teren, primul bulldozer pentru ridicarea spitalului. Ce înseamnă acest lucru, din punct de vedere juridic?  Înșelătorie!

În 2020, liberalii aveau premier, pe Ludovic Orban și ministrul Sănătății, pe Nelu Tătaru. Niciun ban pentru spitalul de la Sibiu. Apoi, aceeași  liberali, au avut un alt prim-ministru, Florin Cîțu, iar ministru al Sănătății, era Vlad Voiculescu, din partea USR, partener la guvernare. Niciun leu pentru spitalul de la Sibiu!  Tot ce au putut face atunci: au înscris noua unitate medicală în PNRR. Dar, stupoare: Consiliul Județean Sibiu a cerut 580 de milioane de euro, dintr-un total de 1,6 miliardede euro, pe toată țara, din care trebuiau construite 25 de spitale. O sumă mult prea mare cerută de Sibiu și nu s-a înscris la finanțare. Un nou eșec pntru doamna Daniela Câmpean!

A venit premier, tot de la PNL, Nicolae Ciucă, iar ministrul Sănătății era Alexandru Rafila, de la PSD. Nici atunci Daniela Câmpean nu a reușit să aducă bani de la bugetul national, pentru construcția spitalului promis sibienilor, în 2019.

Doar minciuni

O altă gafă a CJ Sibiu, care a dus la blocarea investiției necesare orașului, a fost alegerea locației pentru construcția noului spital. Încompetența conducerii CJ este prezentată, în detaliu, de turnulsfatului.ro:

”Aproape 20 de ha (194.750 mp, mai precis) este suprafața terenului care a fost transmis Consiliului Județean Sibiu pentru construirea unui nou spital județean, în zona Căii Șurii Mici din municipiul Sibiu. Terenul a fost transmis din administrarea Agențiilor Domeniilor Statului în cea a județului Sibiu printr-o hotărâre de Guvern adoptată în 14 decembrie 2016, act normativ care prevedea și niște termene: în cinci ani de la preluarea terenului, Sibiul trebuie să înceapă să construiască noul spital, altfel va pierde administrarea acestuia.

Conducerea Agenției Domeniilor Statului arată că termenul s-a împlinit demult. „Data la care a expirat termenul de cinci ani de la data semnării protocolului de predare-preluare este 28 decembrie 2021. (…) În concluzie, Consiliul Județean Sibiu trebuia să predea terenul Agenției Domeniilor Statului în cazul nerespectării termenului. Având în vedere că acesta nu a fost predat Agenției Domeniilor Statului, vom face demersuri în vederea preluării”, se arată într-un răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului de către Florin Nicolae, directorul general al DS.

PSD Sibiu a venit cu o variantă mult mai bună: construirea a 4 clădiri pe verticală, chiar lângă spitalul Polisano, aflat în incinta spitalul județean, ceea ce ar fi redus drastic costurile pentru noua noua unitate medicală și așa s-ar fi putut încadra și în finanțarea PNRR.

Deja s-au cheltuit pe ”nimic” peste 4 milioane de lei pe studii de fezabilitate, iar spitalul nu s-a construit. S-ar mai fi dat în jur de 100.000 de euro pentru un tur virtual al noului spital. Așa, sibienii se pot vindeca ”online”,  la Sibiu, sub regim PNL. Așa cetățenii trăiesc, la Sibiu, într-o realitate virtuală, pe baza unor promisiuni deșarte.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.