Fostii securisti si-au tras certificate de revolutionar

Fostii securisti si-au tras certificate de revolutionar

by May 13, 2010 7 comments

Un sfert din actualii detinatori de certificate de revolutionar au colaborat cu fosta Securitate comunista, sustine presedintele “Asociatiei 21 Decembrie 1989“, Teodor Maries. Securistii-revolutionari beneficiaza de toate drepturile unui luptator in Revolutie: indemnizatii uriase, scutiri de impozit, spatii comerciale. Ancheteonline va prezinta un asemena caz: fostul maior USLA Gheorghe Grigoras.

Teodor Maries sustine ca, in acest moment, cel putin unul din patru detinatori de certificate de revolutionar a colaborat cu Securitatea. Potrivit legii, un posesor de certificate de revolutionar primeste o indemnizatie lunara de 2.050 lei. Daca este pensionar, indemnizatia creste la 3.000 lei pe luna.

La 20 de ani de la evenimentele din 1989, fostul maior USLA Gheorghe Grigoras isi vede linistit de afaceri si incaseaza lunar 3.000 de lei in plus pe langa pensie deoarece detine certificat de revolutionar.Fostul ofiter USLA locuieste in prezent pe strada Stefan Mihaileanu, casa acestuia fiind situata la doi pasi de celebrul apartament al lui Traian Basescu. Din spusele vecinilor sai, in impozantul imobil functioneaza mai multe firme.

Presedintele “Asociatiei 21 Decembrie 1989”, Teodor Maries, declara ca nu este un lucru de mirare ca un fost angajat al Securitatii detine certificat de revolutionar si ca beneficiaza de toate drepturile unui luptator in Revolutie. “Daca-i luam la puricat, vom vedea ca cel putin 25 la suta dintre revolutionarii cu certificate sunt fosti militari. Noi am cerut de mai multe ori ca militarii sa nu beneficieze de aceste drepturi. Ei nu au fost de partea noastra. Cunosc doar doua – trei cazuri de militari care au dezertat in acele zile. Toti ceilalti si-au dat aceste indemnizatii imediat dupa Revolutie, cand inca nu se uscase sangele de pe strazi”, a declarat Teodor Maries pentru Ancheteonline.

Grigoras a autorizat interceptarea ilegala a cetatenilor obisnuiti

Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sustine ca Grigoras a fost avansat, in 1988, la gradul de maior in cadrul USLA, fosta divizie a Securitatii, el autorizand interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice purtate de diferiti cetateni romani.

Potrivit Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), in 1988, Grigoras a fost avansat la gradul de maior in cadrul USLA, fosta divizie a Securitatii.

In dosarul depus de CNSAS in instanta se arata ca “fostul ofiter a dispus interceptarea convorbirilor telefonice purtate de o persoana urmarita de Securitate, pentru ca atat persoana respectiva cat si sotia acestuia aveau relatii neoficiale cu cetateni straini”.

Interceptarile au fost facute fara acordul urmaritului si fara mandat. Ca urmare a masurilor dispuse de maiorul Grigoras, unei alte persoane din acelasi anturaj i s-a desfacut contractul de munca pe motiv ca se casatorise cu un cetatean strain.

Tot Grigoras a intocmit un raport catre superiori despre “un condamnat care a incercat sa iasa din tara intr-un tren de marfa”.

“Ca fost angajat al Securitatii, Grigoras a adus atingere dreptului la viata privata precum si secretului convorbirilor telefonice garantat de art.33 din Constitutia Romaniei din 1965”, se arata in cererea de chemare in judecata inregistrata de CNSAS la Curtea de Apel Bucuresti.

Facebook Comments Box

7 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Katia Stage
  #1 Katia Stage 4 April, 2011, 17:37

  I seemed to be aware of this previously, but nonetheless there have been some useful bits which completed the picture for me, thank you so much!

  Reply this comment
 2. Clair Bradberry
  #2 Clair Bradberry 6 April, 2011, 13:05

  I obviously need to think far more in that direction and see what i can do concerning this.

  Reply this comment
 3. Rudy Theel
  #3 Rudy Theel 9 April, 2011, 03:05

  Hm, I am ok with this however not wholly sure, so i am about to research a touch more.

  Reply this comment
 4. Lee Bohon
  #4 Lee Bohon 13 April, 2011, 03:12

  Well, it’s decent, however how about the other choices we have here? Do you mind writing one more article regarding all of them too? Thank you!

  Reply this comment
 5. Mirella Kiesling
  #5 Mirella Kiesling 14 April, 2011, 04:40

  I actually surely have to think more in that course to see a few things i can do about it.

  Reply this comment
 6. Kattie Kleckley
  #6 Kattie Kleckley 16 April, 2011, 06:23

  Well, it’s great, however think about the other choices we have here? Do you mind publishing one more post about all of them as well? Thanks a bunch!

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.