Romii se lauda ca i-au pacalit pe francezi si nu au de gand sa stea in Romania

Romii se lauda ca i-au pacalit pe francezi si nu au de gand sa stea in Romania

by August 20, 2010 1 comment

Majoritatea celor 79 de romi expulzati joi din Franta in Romania, cu o cursa aeriana, sustin ca se vor intoarce in Hexagon imediat dupa ce vor cheltui banii primiti de la francezi. De altfel, Seful Autoritatii Nationale pentru Romi de la Bucuresti, Ilie Dinca, a  multumit ironic autoritatilor franceze pentru returnarea voluntara a romilor de cetatenie romana, considerand ca astfel Parisul le-a acordat acestora posibilitatea unei vacante in Romania..Romii se ocupa in principal, in Franta, cu colectarea fierului vechi, cantatul pe strada si vanzarea de flori.

Dinca este convins ca romii vor reveni in Franta, dupa o saptamana sau doua. “Multumesc autoritatilor franceze ca le-au dat posibilitatea sa faca o vacanta in Romania. Vacanta, pentru ca le-au platit avionul, le-au dat si 300 de euro, au venit in Romania, dar fiti siguri ca cei care au venit, peste o saptamana-doua se vor duce inapoi”, a precizat Dinca.

Autoritatile franceze au conceput un plan menit sa impiedice revenirea romilor, scrie cotidianul spaniol La Vanguardia.

Guvernul a pus la punct un program denumit ‘Oscar’, ce consta in luarea de amprente de la degetele ambelor maini si o fotografie din fata, profil si spate, bust si in intregime. Datele vor fi digitalizate si informatizate in fisierul intern al politiei. Demersul este menit sa impiedice ca expulzatii care revin in Franta sa beneficieze de subventiile sau de ajutoarele publice. Cei expulzati primesc 300 de euro, in cazul adultilor sau 100 de euro pentru minori.

Franta are o experienta nefericita cu imigrantii. Intre 2008 si 2009, a expulzat 15.000 de persoane in tarile de origine, pentru care platit 18 milioane de euro. Insa multi s-au reintors in Franta.

‘Bineinteles ca ne vor reintoarce in Franta. Acolo viata este mai buna decat in Romania’, afirma pentru AFP Ionut Balasz, 26 de ani, unul din romii romani repatriati din Franta.

‘Este greu in Franta, tot timpul erau presiuni, din partea politiei, a prefecturii’, spune si Gabriel, 35 de ani. El este cu sotia si cu cele doua fetite, nascute in Franta. Si el a locuit la Grenoble, unde muncea la negru ‘pentru ca nu vor sa-ti dea documente ca sa fii in regula’. Si el afirma ca se va intoarce in Franta.

Multi dintre romi sunt obisnuiti cu calatoriile dus-intors intre cele doua tari. ”M-am intors in Romania cu toata familia mea. O sa ramanem un timp, pana cheltuim banii pe care i-am castigat in Franta si apoi ne intoarcem acolo. Altceva ce putem face?”, povesteste Iuliana Calin corespondentului France 24 in Romania, Mirel Bran.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. tziganu parfumat
    #1 tziganu parfumat 20 August, 2010, 14:12

    ba da prosti sunt frantujii astia. le-au dat bani sa scape de ei vreo 2 saptamani. Cum de nu au reusit sa-i integreze, asa cum ne cereau noua acum cativa ani? probabil ca nu se poate. tiganii sunt cadoul otravit oferit de estici occidentului.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.