Doi medici si o asistenta, trimisi in judecata in dosarul incendiului de la Maternitatea Giulesti
by Ancheteonline December 6, 2010 4 commentsProcurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au trimis luni in judecata cinci persoane in dosarul incendiului izbucnit in august 2010 la Maternitatea Giulesti, soldat cu moartea a sase bebelusi si vatamarea grava a altor cinci. Este vorba de asistenta Florentina Carstea, seful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, Bogdan Marinescu, seful Sectiei de Neonatologie, Ioan Toma Adrian, precum si electricianul spitalului Gigel Oprea.
Florentina Carstea este acuzata de savarsirea infractiunilor de de ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa, iar Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Ioan Adrian Toma si Gigel Oprea de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Procurtorii arata ca, pe 16 august 2010, in jurul orelor 18.30, in salonul de Terapie Intensiva nou – nascuti a izbucnit un incendiu in urma caruia sase nou-nascuti aflati in salon au decedat, iar alti cinci au suferit vatamari corporale grave.
De asemenea, s-a produs o paguba materiala de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale si a celorlalte obiecte din salon.
Procurorii sustin ca, prin natura sa, circumstantele si consecintele produse, evenimentul prezinta unicitate in plan national, avand un impact social deosebit.
Din probatoriul administrat de procurori a rezultat ca, in data de 16 august 2010, potrivit planificarii, de serviciu era asistenta Florentina Carstea, pe o tura de 12 ore, care a inceput la ora 7.00 si se finaliza la orele 19.00. Aceasta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu stabilite in fisa postului, in sensul ca nu a supravegheat in permanenta nou-nascutii aflati in salonul de Terapie Intensiva.
Astfel, la ora 18.24, ea a parasit in mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a facut imposibila sesizarea momentului izbucnirii incendiului si luarea masurilor de evacuare a nou-nascutilor, cu consecinte extrem de grave, respectiv decesul a sase nou-nascuti si vatamarea grava a altor cinci.
Medicul Bogdan Marinescu, in calitate de manager al spitalului, este acuzat ca nu a efectuat demersuri pentru infiintarea in cadrul unitatii spitalicesti a Serviciului Intern de Prevenire si Protectie. Acest serviciu ar fi trebuit sa aiba in competenta inclusiv analizarea alegerii, cumpararii, intretinerii si utilizarii echipamentelor de munca, a echipamentelor de protectie colectiva si individuala si care ar fi putut identifica pericolele si riscurile de natura electrica, aspect care a avut un rol favorizant in producerea incendiului.
De asemenea, Vasile Dima, in calitate de sef al serviciului tehnic in cadrul spitalului si responsabil cu protectia si prevenirea incendiilor in cadrul aceleiasi unitatii, nu si-a respectat obligatiile referitoare la revizia si intretinerea instalatiei electrice si nu a luat masuri de organizare a activitatii de prevenire si stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea si neluarea masurilor imediate de stingere a incendiului.
Parchetul arata ca medicul Ioan Adrian Toma, in calitate de sef al Sectiei de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat in mod defectuos resursele umane existente si nu a luat masurile manageriale necesare pentru asigurarea in permanenta, pe orice tura, la Salonul de Terapie Intensiva nou – nascuti, a numarului de asistente medicale prevazut de dispozitiile legale in vigoare.
Totodata, Gigel Oprea, electrician in cadrul spitalului, si-a indeplinit in mod superficial obligatia prevazuta in fisa postului, de intretinere in stare de functionare a instalatiilor electrice, cu prilejul verificarii efectuate in data de 13 august 2010, neconstatand detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declansat incendiul, respectiv pierdea caracteristicii de strangere/apasare a lamelelor de contact bipolar.
“Consecinta incalcarii indatoririlor profesionale a fiecaruia dintre inculpati a fost una extrem de grava, avand in vedere faptul ca incendiul s-a soldat cu decesul a sase nou-nascuti si vatamarea grava a altor cinci, la care s-a adaugat afectarea bunului mers al activitatii unitatii spitalicesti si producerea de pagube materiale”, se arata in comunicatul Parchetului.
Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva – Insemex din Petrosani, au fost in sensul ca incendiul izbucnit in salonul de Terapie – Intensiva pentru nou-nascuti s-a datorat supraincalzirii elementelor de contact ale stecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrica al aparatului de aer conditionat. Cauza a fost una de natura electrica, fiind determinata de un proces fizico-chimic incendiv si nu exploziv.
4 Comments so far
Jump into a conversationThat looks fine yet i’m still less than certain that I favor it. However will look far more into it and decide personally! 🙂
Okay, that is a nice beginning but i’ll have to explore that a tad more. Will let you know what more there is.
Well, this is excellent, but think about the other choices we have here? Do you mind making another article regarding all of them too? Thanks a bunch!
All right, this is a nice beginning but i’ll have to explore that a tiny bit more. Will let you know just what more i’ve found.