Geoana suspendat din PSD. Opozitia, pe cale sa piarda conducerea Senatului

Geoana suspendat din PSD. Opozitia, pe cale sa piarda conducerea Senatului

by December 13, 2010 10 comments

Conducerea PSD a decis sa-l suspende din partid pe Mircea Geoana pe o perioada de sase luni. In acelasi timp, de teama ca ar putea sa piarda sefia Senatului, social-democratii au hotarat sa-l sustina in continuare pe Geoana  pe aceasta pozitie.

Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a declarat ca in urma votului dat in sedinta Biroului Permanent National, Mircea Geoana este suspendat din partid. Pedepsirea lui Geoana vine dupa ce acesta  a dezvaluit zilele trecute ca Ponta l-a indemnat in campania electorala de anul trecut sa minta referitoar la vizita pe care a facut-o inainte de alegerile prezidentiale acasa la Sorin Ovidiu Vantu.

La randul sau, Victor Ponta a afirmat ca „domnul Geoana va avea ocazia sa ne demonstreze ca vrea sa ramana membru PSD”.

Aceasta sanctiune aplicata lui Geoana prevede ca seful Senatului sa nu mai poata vorbi in numele PSD si sa nu mai participe la actiunile oficiale ale partidului, fiind suspendat din toate functiile de conducere.

„Pentru mine subiectul este inchis, este un semnal foarte clar pe care recunosc ca imi doresc ca domnul Geoana sa-l intelega”, a precizat Ponta.

In replica, Mircea Geoana a declarat ca decizia BPN „este nestatutara”. „Cu toate astea, voi ramane in PSD, indiferent de lupta politica pe care o voi duce”.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a atras atentia asupra pericoului ca opozitia sa piarda ultima reduta institutionala pe care o mai controleaza in lupta cu puterea. „Decizia luata de PSD ar putea sa ne intereseze si pe noi. Nu pozitia de presedinte al Senatului sa ne intereze, ci riscul ca aceasta pozitie – singura din sistemul de putere actual pe care cineva din opzitie o detine – sa fie pierduta. Eu cred ca nu ne putem permite acest risc”, a sustinut Crin Antonescu.

PDL va forta debarcarea lui Geoana din fruntea Senatului

Prin pozitia pe care o ocupa Geoana, de presedinte al acestei camere a Parlamentului, opozitia a reusit sa blocheze numeroase proiecte de lege promovate de Guvernul Boc. Ultimul exemplu in acest sens este legea educatiei, ceea ce a determinat Executivul sa-si asume raspunderea pentru acest proiect. De altfel, opozitia reuseste sa aiba majoritatea in Biroul Permenent al Senatului, iar puterea nu are sanse sa-si impuna programul legislativ la nivelul acestei camere. Astfel, PDL sta la panda, si la cea mai mica greseala a lui Geoana si a opozitiei, la Senat, puterea va incerca inlocuirea presedintelui cu un om de-al sau. Coalitia majoritara a incercat de mai multe ori sa-l dea jos din functie pe Geoana, dar pana acum nu a reusit. Prin decizia luata de conducerea PSD, puterea lui Geoana este mult diminuata, iar PDL , in alianta cu UDMR, va incerca din nou debarcarea proaspatului suspendat din partidul social-democrat.

Jocurile de putere din partid

Ion Iliescu s-a opus suspendarii lui Mircea Geoana, motivand ca este vorba de un conflict personal care nu ar trebui sa fie importat in partid. Insa, Victor Ponta a amenintat ca-si da demisia si a avut in cele din urma castig de cauza. De asemenea, au votat impotriva suspendarii Marian Vanghelie, Ion Prioteasa, Ecaterina Andronescu, Ion Toma si Aura Vasile, iar Rodica Nassar s-a abtinut.

Interesat este faptul ca Iliescu, cel mai mare dusman a lui Geoana pe perioada cand presedintele Senatului a condus PSD (2006-2010), a criticat dur propunerea lui Ponta de a-l suspenda din partid. In rest, toti cei care s-au opus sanctiunii lui Ponta, sunt oamenii apropiati lui Geoana, care i-au mai ramas fideli, ceea ce demonstreaza ca totusi, fostul lider mai are  resurse umane in partid. De exemplu, Marian Vanghelie a reusit in mandatul lui Ponta sa-si pastreze functia de presedinte al PSD Bucuresti, desi, actual presedinte il pandeste de mult timp. Apropiatii lui Vanghelie (Ecaterina Andronescu, Aura Vasile) i-au ramas fideli lui Geoana. In acelasi timp, Ion Prioteasa, presedintele consiliului judetean Dolj, un bun prieten a lui Geoana, a ramas la conducerea PSD Dolj, desi au fost mai multe incecari sa fie debarcat de apropiatii lui Ponta.

In schimb, senatorul Ion Toma, un alt colaborator al lui Geoana,  si-a pierdut functia de sef al filialei Olt, o organizatie aflata in dezintegrare.

La sedinta BPN au votat pentru suspendarea lui Geoana: Liviu Dragnea, Marian Oprisan, Dan Nica, Robert Negoita, Nicolae Banicioiu, Gheorghe Nichita, Ioan Chelaru si Titus Corlatean.

Facebook Comments Box

10 Comments so far

Jump into a conversation
  1. gigi geonica
    #1 gigi geonica 14 December, 2010, 00:12

    Si daca saracu face o declaratie, dar in calitate de sef al Senatului. Se pune? Oricum, asta a fost prostanac, dar Ponta e prost de-a binelea.

    Reply this comment
  2. biżuteria pandora
    #2 biżuteria pandora 8 April, 2011, 22:19

    Thank you for this entry. Looking forward to next one.

    Reply this comment
  3. Jaymie Judice
    #3 Jaymie Judice 9 April, 2011, 07:58

    I was aware of this previously, nevertheless there was clearly some beneficial pieces which finished the image to me, thanks a lot!

    Reply this comment
  4. programy do ściągania
    #4 programy do ściągania 10 April, 2011, 14:25

    Interesting, thanks for your effort!

    Reply this comment
  5. kancelaria prawa kanonicznego
    #5 kancelaria prawa kanonicznego 12 April, 2011, 19:55

    Wow, great design, check my page!

    Reply this comment
  6. Modesta Malagisi
    #6 Modesta Malagisi 13 April, 2011, 00:06

    Fine, what a nice beginning however i’ll have to look into that a tiny bit more. Will let you know what else there is.

    Reply this comment
  7. Jina Ackmann
    #7 Jina Ackmann 13 April, 2011, 23:48

    O . k ., it really is a nice beginning but i’ll have to explore that a great deal more. Will show you exactly what else there really is.

    Reply this comment
  8. tania odzież damska
    #8 tania odzież damska 14 April, 2011, 13:00

    Thank you for this entry. Looking forward to next one.

    Reply this comment
  9. układanki
    #9 układanki 15 April, 2011, 14:08

    Check my games!

    Reply this comment
  10. Sol Sailors
    #10 Sol Sailors 16 April, 2011, 00:45

    That sounds wonderful but i am just still not so certain that I favor it. Nonetheless will look more into it and choose personally! 🙂

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.