Limba romana, dusmanul judecatorilor: Wolsvagin (Wolkswagen), ţiue (ţiuie)

Limba romana, dusmanul judecatorilor: Wolsvagin (Wolkswagen), ţiue (ţiuie)

by December 10, 2010 2 comments

Dupa patru ani de facultate si doi ani de pregatiri intense la Institutul National al Magistraturii, un judecator ar trebui sa fie toba de carte. Practica omoara insa teoria. Multi judecatori nu cunosc principiile elementare ale limbii romane.

Un exemplu in acest sens este judecatoarea Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucuresti. In motivarea sentintei prin care a dispus arestarea lui Andrei Placinta, beizadeaua senatoarei PDL Sorina Placinta, judecatoarea isi bate joc de limba romana. Motivarea respectiva este un document oficial, care va fi un reper pentru judecarea recursului.

Nu ne legam de semnele de punctuatie, care sunt aruncate in text, cum semanau taranii in evul mediu ogoarele, adica la intamplare. Pe langa dezacorduri gramaticale, unele fraze nu au nicio logica.

Va prezentam cateva perle iesite din “opera” judecatoarei Geanina Terceanu si a grefierei Florenta Frincu:

“Prietena inculpatului dar si martorul se aflau intre spatiul cuprins intre masina acesteia un Wolsvagin si un gard de beton ”.

“Inculpatul a incercat sa explice starea in care se afla, a fost violentat de catre acele persoane”, “a fost violentat cu un cutit”, “inculpatul a incercat sa iasa din inconjurare”.

“Persoana de etnie roma ce avea asupra sa acel cutit a pornit in urmarirea inculpatului punandu-se intrebarea cat de periculos poate fi inculpatul”.

“Dupa prima impuscatura inculpatului au inceput sa ii ţiue urechile a incercat sa plece cu masina dar acesta s-a oprit si nu a mai putut pleca de pe loc incercand din nou a reusit sa plece timp in care toate persoanele de fata tabarasera pa masina si loveau in acesta”.

“Inculpatul a fost impuscat de circa 4 ori, or dupa impuscatura inculpatul a pierdut contactul cu realitatea obiectiva, era speriat, era plin de sange de la gloantele de cauciuc care il nimerise in zona capului si in antebrat si astfel nu a mai constientizat ceea ce se intampla si nici faptul ca ar fi lovit vreo persoana cu masina”.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
  1. Stefan
    #1 Stefan 13 December, 2010, 13:34

    Wolksvagin… adica “pasarica” poporului, nu ?
    Dar care dintre ele… cea din mana sau cea de pe gard ?

    Reply this comment
  2. turturica
    #2 turturica 14 December, 2010, 00:08

    cred ca se gandea la dormitor cand a redactat foaia aia.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.