Romania redeschide subiectul apartenentei aromanilor la romanitate

Romania redeschide subiectul apartenentei aromanilor la romanitate

by May 27, 2011 0 comments

Conferinta “Aromanii –istorie si actualitate”, organizata de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, in colaborare cu Academia Romana si Societatea de Cultura Macedo-Romana a incercat sa scoata la iveala o serie de controverse din zona balcanica referitoare la aromani. Lucrarile care au avut loc acum doua zile la Parlamentul Romaniei au avut in prim plan identitatea nationala, lingvistica si etnografica a populatiei aromanesti pe intreg teritoriul Balcanilor. S-a pus accentul pe apartenenta istorica si lingvistica a aromanilor la romanitate si s-au luat in discutie modalitatile de promovare in spatiul european.

Au vorbit despre istoria si cultura aromanilor profesorii unoiversitari Serban Tanasoca (Universitatea Bucuresti) si Gheorghe Caragiani (Facultate de Stiinte Politice a Universitatii din Roma “La Sapienza”), dar si cercetatorii Manuela Nevaci si Nicolae Saramandru.

La aceste dezbateri au fost prezenti si presedintii comisiilor parlamentare care se ocupa de romanii de pretutindeni, senatorul Viorel Badea si deputatul William Branza.

Deputatul Branza a subliniat necesitatea sustinerii aromanilor din intreg spatiul balnic, acestia facand parte din spatiul tezaurului cultural romanesc. In acest context, parlamentarii romani au respins ideea sustinuta de unele centre de lobby grecesti in Romania, ca aromanii ar trebui declarati minoritate nationala in tara noastra.

De asemenea, in cadrul discutiilor a fost prezentata si o situatia la zi a problemele cu care se confrunta populatia aromaneasca in Balcani. Astfel, in Albania acestia nu sunt recunoscuti ca minoritate nationala, ci doar una lingvistica, ceea ce impiedica sprijinirea lor de catre Romania. Statul bulgar nu recunoaste apartanenta aromanilor la romanitate, iar Grecia duce o politica de asimilare a aromanilor, sustinad ca aceasta populatie apartine de fapt culturii grecesti, fiind vorba despre “greci romanizati”. Mai mult, Grecia nici nu doreste discutarea acestui subiect cu Romania.

Macedonia este singura tara balcanica ce recunoaste existenta aromanilor ca natiune si ii acorda toate drepturile.

Dealtfel presedintele Societatii de Cultura Macedo-Romana, Ion Caramitru  a denuntat acordul prin care, in anii 90, Ion Iliescu intr-o intalnire cu un general al securitatii din Grecia, a promis ca Romania sa uite de fratii din Balcani. Acordul tradator al lui Ion Iliescu s-a facut contra sprijinului acordat acestuia de catre guvernul grec.

Dezbaterile au fost moderate de Ion Caramitru, preşedintele Societăţii de Cultură Macedo–Română şi Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.