Anca Boagiu incearca sa scape de americanii de la Bechtel

Anca Boagiu incearca sa scape de americanii de la Bechtel

by June 8, 2011 1 comment

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a solicitat companiei americane Bechtel, constructorul Autostrazii Transilvania (Brasov-Bors), reducerea costurilor cu aproximativ 35%. Autoritatile de la Bucuresti au cerut americanilor sa se incadreze in noile standarde de cost pentru constructia autostrazii. Romanii au descoperit abia acum ca Bechtel constuieste in America autostrazi la preturi cu mult mai mici decat in Romannia.

CNADNR sustine ca ar trebui revizuit si graficul de executie, pentru ca termenul contractual, anul 2013, nu mai poate fi respectat. „Am solicitat reducerea costurilor, astfel incat sa se incadreze in standardele actuale, si esalonarea datoriilor”, a declarat marti directorul general al CNADNR, Daniela Draghia.

Guvernul a stabilit la finele anului trecut standarde de cost pentru constructia de autostrazi, acestea fiind cuprinse intre 3,8 si 5,9 milioane de euro pentru un kilometru de autostrada. Astfel, un kilometru de autostrada ar urma sa coste pana la 3,8 milioane de euro in zona de ses, 4,9 milioane de euro in zona de deal si 5,9 milioane de euro in zona de munte. Standardele de cost nu includ lucrarile de arta (poduri, viaducte, tuneluri) si conexe.

CNADNR a acumulat fata de compania Bechtel datorii insumand mai mult de 90 de milioane de euro, fara TVA. Majoritatea datoriilor provin din facturi neachitate din perioada 2009-2010. Lungimea autostrazii Brasov-Bors este de 415 kilometri.

Potrivit conducerii CNADNR, intreaga retea de autostrazi va fi taxata, iar institutia lucreaza la stabilirea valorii si a modului cum se vor colecta banii. Coridorul IV paneuropean va fi taxat cand va fi finalizat, in 2015.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. ION DR
    #1 ION DR 10 June, 2011, 01:03

    BINE CA S-AU TREZIT SI ROMANII NOSTRI !RAMINE DE VAZUT CIT VOR STA TREJI!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.