EXCLUSIV Nicolae Popa sustine ca nu a fugit din tara, doar a plecat 10 ani in concediu. Cum au fost carati saci de bani cu avionul

EXCLUSIV Nicolae Popa sustine ca nu a fugit din tara, doar a plecat 10 ani in concediu. Cum au fost carati saci de bani cu avionul

by June 8, 2011 4 comments

Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de revizuire a sentintei, prin care doreste sa fie rejudecat in dosarul FNI. Ce sustine Popa: Vlas a mintit si a avut “regrete ipocrite” la proces, aruncand vina asupra lui. FNI s-a prabusit pentru ca forte oculte au manipulat investitorii sa se buluceasca pentru a-si retrage banii, atacul fiind pornit de la Cluj, patria Caritasului. Administratorii FNI au incercat sa faca fata cererilor de retragere si au carat saci de bani cu avionul. Fondul a cazut si pentru ca unii politicieni au dorit sa dea o lovitura de imagine lui Sorin Ovidiu Vintu. Aflati cum isi tinea depozitate Banca Agricola actiunile in camera de tezaur de la Gelsor. Citeste textul integral al cererii de revizuire.

 A plecat in concediu in Bali si a uitat sa mai vina

Nicolae Popa declara in cererea depusa in instanta ca nu a fugit din tara, ci a plecat in concediu tocmai in Indonezia, in statiunea Bali, unde a ramas deoarece a inceput sa derulaze afaceri.

Iata pe scurt declaratia lui Nicolae Popa:

“- Am plecat din tara in data de 07.06.2000, in concediu de odihna, in Bali-Indonezia, unde apoi am ramas, intrucat am gasit oportunitati pentru a lucra la o societate comerciala si a-mi deschide ulterior o afacere proprie.

– Am aflat de condamnare numai cu ocazia retinerii mele de autoritatile din Indonezia, luand atunci cunostinta de faptul ca autoritatile din Romania solicitasera darea mea in urmarire internationala pentru ca m-as fi sustras de la executarea pedepsei si ca adresasera autoritatilor indoneziene o cerere de extradare a mea.

– Eu nu m-am sustras de la executarea nici unei pedepse, deoarece nu am avut cunostinta nici de vreun proces deschis impotriva mea si nici de condamnare. Pur si simplu, am ramas in Bali, deoarece era un loc unde imi puteam castiga existenta, iar in continuare mi-am vazut de treburile mele fara sa ma mai intereseze viata sociala din Romania.

– Sustinerea autoritatilor romane, potrivit carora am fost dat in urmarire deoarece nu cunosteau adresa domiciliului meu, nu este intemeiata, intrucat aceste autoritati puteau afla usor aceasta adresa, prin canale diplomatice. Aveam viza de sedere acordata de autoritatile indoneziene pe termen lung, obtinusem de la politia indoneziana permis de conducere pe care era aplicata fotografia mea si in care erau inscrise datele mele personale, iar in data de 13.02.2001 obtinusem prelungirea pasaportului meu romanesc de la Ambasada Romana din Jakarta, unde pasaportul a stat cateva zile pentru a se adauga file libere. Deci, nu am avut nici cea mai vaga intentie de a locui in Indonezia in mod clandestin, pentru a mi se pierde urma, intrucat nu luasem act de nici o cercetare intreprinsa impotriva mea si nici nu-mi puneam macar problema ca ar exista asa ceva”.

Expertiza ar fi praf, iar procurorii si judecatorii au fost incorecti cu el

“- Prezentarea apararii mele se impune cu atat mai mult, cu cat am constatat din lecturarea, pe cat a fost posibil in conditiile detentiei, a actelor judiciare intocmite in dosar, precum si din informatiile publice cu privire la cauza, ca unii coinculpati, profitand de cercetarea si judecarea mea in lipsa, au adoptat conduite judiciare incorecte si s-au manifestat prin regrete ipocrite, specifice conduitei unor persoane dubioase, acestia orientand probatiunea catre declararea mea ca inamic public nr. 1, desi realitatea este cu totul alta.

– La aceasta s-a adaugat conduita incorecta, atat a organelor de urmarire penala, cat si a altor participanti auxiliari la proces (experti) care au intocmit acte oportuniste, indreptate spre demonstrarea, in ceea ce ma priveste, a unor fapte absolut ireale.

– Precizez de la inceput ca nu recunosc insusirea necuvenita a nici unei sume de bani din patrimoniul FNI sau al societatilor la care am activat si ca nu recunosc imputarile din sentinta cu privire la faptul ca am intocmit documente, ori ca am dispus intocmirea lor, cu incalcarea unor norme adoptate cu privire la administrarea FNI, care au condus la producerea de pagube Fondului.

– Datele privitoare la activitatea societatii de administrare a Fondului (Societatea SOV Invest SA) si a societatii de distribute a unitatilor de fond si de efectuare de plasamente pe piata de capital (Societatea GELSOR SA) au fost retinute de instanta pe baza expertizei efectuate in cauza.

– Dar toate pretinsele analize si date expuse in expertiza reprezinta de fapt “gaselnite” menite sa puna in umbra conditiile in care au actionat factori oculti de agresiune impotriva fondului: anul 2000, fiind un an electoral, a dat posibilitatea unor personaje politice implicate in campania electorala sa aplice lovituri de imagine adversarilor, iar provocarea prabusirii FNI constituia o astfel de lovitura, deoarece ea conducea la compromiterea initiatorului acestuia, considerat de unii politicieni sustinator al unui partid politic, precum si a Ministrului Finantelor Publice, din cauza implicarii in activitatea Fondului a unor unitati cu capital de stat, precum CENTROCOOP, BANCA AGRICOLA si CEC.

Fondul s-a prabusit, deoarece investitorii au fost tinta unor actiuni de manipulare desfasurate cu scopul de a-i determina sa-si retraga de urgenta sumele investite, in urma acestor actiuni investitorii bulucindu-se la retragerea sumelor si aducand Fondul in incapacitate de plata“.

Atacul a pornit de la Cluj, iar Vlas este o mincinoasa

Nicolae Popa crede ca FNI a fost dus la faliment in urma retragerii bruste a unui numar foarte mare de depunatori, iar CEC nu a mai dorit sa execute contractul de garantie a investitiilor.

“- Fondul a fost condus in mod fatal spre disparitie brusca, din cauza intrarii in incapacitate de plata. Initiatorii acestei actiuni au ales ca punct de plecare al atacului asupra Fondului zona Clujului, unde exista sensibilitatea publica generate de falimentul jocului piramidal “Caritas”. Informatia ca nu mai exista bani de rascumparare a fost propagata initial in mod insidios in aceasta zona, de la om la om, apoi prin persuasiune informatia a capatat conturul unei stiri reale, prezentata de catre agentii manipulatori ca fiind tinuta secreta de administratorii Fondului.

Urmarea acestei propagande oculte insistente au inceput retragerile masive de la agentiile din acea zona. A venit apoi randul zonei de vest a tarii (Arad, Oradea) in care iarasi au avut loc actiuni masive de retrageri intempestive. Ulterior stirea a ajuns subiect in mass media si a fost difuzata intr-un mod panicard si instigator la adresa administratorilor Fondului, ducand la rezultatul urmarit de initiatorii agresiunii.

– Pentru a calma afluxul de solicitanti, in scop de operativitate si pentru a face fata asaltarii agentiilor de catre investitorii panicati de stirile transmise prin mass media, avand in vedere faptul ca transferul de bani intre filialele BCR durau mai multe zile, administratorii au luat masura alimentarii rapide a agentiilor cu banii necesari satisfacerii cererilor de retragere, recurgand la repartizarea sumelor pentru fiecare agentie in saci sigilati, care au fost transportati cu avion special la centrele zonale, de la care fiecare conducator de agentie 1-a ridicat pe acela corespunzator si 1-a dus la sediul acesteia, unde a facut platile, intocmindu-se acte cu respectarea tuturor rigorilor.

– Acest fapt a fost prezentat, in declaratiile publice, de totala rea credinta, date de coinculpata Ioana Maria Vlas, dupa executarea pedepsei, sub forma legendei sustragerii banilor cu sacii sau a fugit Popa cu sacii de bani, desi eu nu participasem in nici o calitate la dispunerea acestor operatiuni, ne mai avand nici o functie de conducere in acel timp.

Aceeasi coinculpata, a mai declarat, dupa executarea pedepsei, in avantul pe care si l-a luat de a face declaratii de presa senzationale si probabil pentru a se conforma vreunui angajament luat la eliberarea ei inainte de termen, ca FNI a constituit in realitate un joc piramidal. E straniu ca aceasta sustinere iresponsabila vine chiar de la persoana care, in calitate de specialist in domeniul investitiilor de capital, s-a ocupat direct de infiintarea Fondului, a intocmit personal toate documentele cerute de lege pentru infiintare si s-a ocupat personal de indeplinirea operatiunilor de aprobare a infiintarii acestei entitati, ba chiar a participat la crearea legislatiei pentru piata de capital, in calitate de consilier al CNVM, fiind de presupus ca avea cunostinta de legislatia specifica adoptata, din care nu rezulta vreo asemanare intre un fond de investitii si jocurile piramidale”.

O incurcatura cu actiuni ale Bancii Agricole

Nicolae Popa respinge acuzatiile procurorilor, aratand ca el nu mai avea nicio functie la societatile care administrau FNI in momentele desfasurarii operatiunilor considerate pagubitoare. Astfel, el subliniaza ca nu a mai avut nici o functie de conducere la SC SOV Invest SA, din luna mai 1997, cand CENTROCOOP a preluat pachetul majoritar de actiuni de la aceasta societate, iar administrarea a fost preluata de Ioana Maria Vlas, in vreme ce la Gelsor a predat functia de director executiv in luna octombrie 1999, unde a revenit la sfarsitul lunii martie 2000, in functia de consilier financiar.

In context, el arata cqa nu si-a insusit cele 59.099 actiuni emise de SC Industrial Export SA, care apartineau Societatii SOV Invest SA, si care i-ar fi fost predate de Birliga Bujor.

“Situatia acestor actiuni este cu totul alta, expertii rastalmacind faptele cu rea credinta. In camera de tezaur a SC Gelsor SA existau actiuni emise de Industrial Export, asezate in teancuri dupa titularii care le achizitionasera: o stiva continea actiunile detinatorilor privati, o alta stiva care apartinea SOV Invest si o alta in care se aflau actiuni apartinand Bancii Agricole, cumparate de aceasta in cadrul unei alte tranzactii care nu face obiectul acestui dosar, dar lasate in pastrare in camera de tezaur a SC Gelsor. Cu ocazia mutarii sediului SOV Invest SA din spatiul pe care-1 avea in aceeasi cladire cu Gelsor, delegatul Bancii Agricole s-a prezentat pentru ridicarea actiunilor care-i apartineau acesteia. Am dat cheia de la tezaur unei persoane de incredere din societate, dar aceasta a incurcat stivele si i-a predat delegatului bancii actiuni din teancul care apartinea Societatii SOV Invest. Ulterior, am constatat greseala si am completat stiva care-i apartinea Societatii SOV Invest, cu actiuni pe care le-am luat din stiva privata, urmand sa lamuresc ulterior incurcatura cu reprezentantii celor doua societati. Esential este faptul ca nici unul dintre cei trei detinatori de stive cu actiuni nu au lipsa in numarul de actiuni care le apartineau si care erau actiuni la purtator. Expertii au omis cu rea credinta sa mentioneze acest fapt in raport, luand in considerare doar descoperirea la Banca Agricola a unor actiuni care aveau seriile acelora achizitionate de SOV Invest, iar de aici au tras concluzia gresita ca eu am insusit acele actiuni in dauna SOV Invest”, relateaza Nicolae Popa.

Facebook Comments

4 Comments so far

Jump into a conversation
 1. axl
  #1 axl 8 June, 2011, 14:04

  Popa asta ne face prosti in fata. Chiar meritam asta?

  Reply this comment
 2. mityu
  #2 mityu 8 June, 2011, 15:47

  Cred ca la invatat Vintu ce sa spuna. cum patronasul lui este la inchisoare, nu-l mai crede nimeni pe popa. oricum a duso bine 10 ani in indonezia.

  Reply this comment
 3. ROBERT HORVATH SUA
  #3 ROBERT HORVATH SUA 16 June, 2011, 03:04

  APEL CATRE TOTI CETATENII ROMANIEI

  DUBLUL VOICULESCU -TIRIAC LA CONDUCEREA TARII !
  Am fost convins ca romanii nu se pot conduce singuri. Emisiunea Antena 3 m-a
  convins de contrariu. Cuplul Voiculescu Tiriac are toate calitatii inclusiv experienta si recunoastere externa.
  ION TIRIAC PRESEDINTELE ROMANIEI
  In SUA sunt de exemplu un milion de romani si va garantez ca toata lumea a auzit si va vota pe fostul maestru al tenisului si actualul mogul Tiriac.
  Este cunoscut in toata Germania nu numai ca Tennis’s Count Dracula ci si prin reclamele de televiziune. El este un erou al nemtilor prin descoperirea lui Boris Becker.
  Prin partidele de vanatoare ( pe care le urasc de moarte ) are conectii cu toate marile nume ale lumii.
  Tiriac este un antrepenor global unic cu un diamant de facut bani in cap. La Antena 3 a spus modest ca a auzit de cancelarii Germaniei . Fals . Ai cunoaste personal iar cu cancelarul Kohl era chiar amic.
  Tiriac cunoaste ce este foamea si pe omul simplu. Tatal sau a murit la 11 ani iar mama lui a fost casnica.
  Intr-un interviu in celebra revista americana People Tiriac declara “I could probably be President,” si sper sa se tina de cuvant.
  DAN VOICULESCU PRIM MINISTRU
  Fara sa-l simpatizez deosebit ai recunosc geniul financiar. El cunoaste mai bine decat oricine economia romaneasca. Este un profesor la propriu cat si la figurat. Este singurul politician care cunoaste economia si problemele ei. ” He taught the “Competition and Competitiveness” course for 7 years at the Academy of Economic Studies in Bucharest, within the Faculty of International Relations.” Iata dece Voiculescu este singura sansa pentru Romania.
  PROBLEMA MAJORA A ROMANIEI ESTE LIPSA DE COMPETENTA SI CREATIVITATE. CUPLUL VOICULESCU TIRIAC ESTE SINGURA SANSA A ROMANIEI DE A SCOATE TARA DIN PRAPASTIE SI A INPINGE ROMANIA SPRE CIVILIZATIA EUROPEANA.

  Reply this comment

<