Basescu incearca sa negocieze cu FMI cheltuieli mai mari in 2012

Basescu incearca sa negocieze cu FMI cheltuieli mai mari in 2012

by July 25, 2011 1 comment

Potrivit unor surse citate de Hotnews, presedintele Traian Basescu a incercat, in discutiile avute cu reprezentantii FMI, prezenti la Bucuresti, sa obtina un spatiu de negocieri in privinta cheltuielilor de anul viitor, tinand cont ca in 2012 sunt alegeri locale si parlamentare.

“Presedintele probabil doreste un spatiu de manevra pentru negocieri. FMI e foarte hotarat in a nu permite deschiderea robinetului electoral. De anul viitor, pierderea companiilor de stat va intra la deficit. Asta inseamna probabil un plus de 1%”, au declarat surse participante la discutiile reprezentantilor Romaniei cu FMI.

“Exista o problema la nivelul managementului companiilor de stat, iar calculele arata ca o pierdere cumulata de 2% in sectorul firmelor de stat se poate transforma intr-o crestere a deficitului bugetar cu 1%. Din acest punct de vedere, finantatorii Romaniei- publici si privati- au fost foarte fermi. Nu exista loc de negociere. Mai ales ca s-au facut se pare anumite promisiuni care tin de o viziune electorala, cu care niciun membru al delegatiei straine nu a putut fi de acord”, au mai declarat sursele citate.

“S-a spus sa se dea drumul la cheltuieli, ori asa ceva e inadmisibil. Pentru cei care au asistat la discutiile cu FMI stiu ca sunt intransigenti din acest punct de vedere. Am convingerea ca se urmareste doar obtinerea unei marje de negociere si atat”, au conchis sursele citate.

“Problema o reprezinta arieratele din sanatate, care au crescut din nou. FMI cere ca ele sa fie platite. Autoritatile nu vor sa plateasca toate ariratele la actuala rectificare si din surplusul inregistrat sa acorde mai multi bani pentru investitii si partial pentru sanatate. FMI cere sa se gaseasca o solutie, fiindca nu poate sa mearga in Board cu arierate. Discutile vor continua. Se va gasi o solutie cu siguranta”, au declarat aceleasi surse.

“Va trebui sa gasim o solutie pentru a nu opri investitiile, pentru ca din cauza realitatilor de pe piata internationala trebuie sa avem in vedere ca cel mai puternic investitor sa fie Guvernul in urmatoarea perioada, altfel nu putem face ca lucrurile sa inainteze’, a mai spus Traian Basescu.

El a criticat reforma din sistemul sanitar, spunind ca “nu putem continua sa irosim toate resursele intr-un sistem care refuza o reforma reala si un management curat al resurselor. Lipsa reformelor in sistemul sanitar este aratata de situatia financiara, nu numai lipsa resurselor, dar este clar ca doar o aparenta reforma a sistemului nu mai poate functiona. OK, am inchis cateva spitale, dar sistemul nu este reformat si aici trebuie sa punem cheltuielile sub control, intr-un mod real”.

In cadrul discutiei, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI pentru Romania, a spus ca tintele stabilite pentru Romania au fost atinse. “In zona structurala, exista domenii unde trebuie sa continuam eforturile. Ati mentionat unul, in zona asistentei medicale, dar, repet, vedem ceva miscare in zonele-cheie si cred ca ne vom intoarce cu un raport bun la Washington pentru urmatoarea analiza a board-ului, dar desigur ca trebuie sa lucram impreuna la rectificarea bugetara din 2011, la bugetul din 2012 si la zona structurala, in general”.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.