Cum poti pacali justitia daca iti iei ca avocat o fosta judecatoare la Inalta Curte si nepoata unui general SIE

Cum poti pacali justitia daca iti iei ca avocat o fosta judecatoare la Inalta Curte si nepoata unui general SIE

by November 4, 2011 1 comment

Un mosier controversat al Romaniei a reusit pana acum sa faca slalom prin justitia romana, gratie ajutorului “neprecupetit” primit de la nepoata unui fost sef SIE, ex judecatoare la Curtea Suprema si avocat de succes, dar cercetata de DNA pentru cumparare de influenta. Pesonajele in cauza sunt Stefan Poienaru, care detine un holding in judetul Calarasi si avocatul Claudia Silinescu Gherbovan.

Poienaru este in proces cu Agentia Domeniilor Statului de cativa ani pentru ca isi doreste exploatarea a 8500 de ha din terenul statului. Iar Claudia Silinescu este acuzata de procurorii anticoruptie de cumparare de influenta intr-un dosar in care judecatorii de la Inalta Curte de Justitie si Casatie, Gabriela Barsan si Iuliana Pusoi au fost pusi sub acuzare pentru traffic de influenta.

Agrofam Holding a concesionat, in 2011, pe sest, 8500 de ha de teren arabil de la ADS, in zona Stelnita ialomita, iar apoi a cerut subventii de la APIA Ialomita de 1,3 milioane euro iar de la Apia Calarasi alti bani in total, 4 milioane de euro, bani europeni. Agentia Domeniilor Statului a denuntat faptul ca firma lui Stefan Poienaru lucreaza in mod illegal o mare parte a acestor terenuri, incasand sume mari de bani, “imbogatindu-se fara justa cauza”, si neplatind statului redeventa cuvenita in valoare de milioane de euro in timp ce Curtea de Conturi a constatat intr-un raport intocmit in 2011 pentru perioada 2007-2010, ca societatea marelui mosier a incasat ilegal banii de la APIA,declarand in fals ca nu are datorii la stat in timp ce avea.

Slalom prin justitie

Drept urmare, ADS da in judecata societate lui Poienaru. Pentru a fi bine reprezentat in instanta in dosare Stefan Poienaru a angajat-o pe avocata Claudia Silinescu Gherbovan, stiut fiind faptul ca aceasta avea mare trecere in randul judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie: ea fusese multi ani judecator la Curtea Suprema, iar sotul sau era inca judecator la ICCJ. Astfel ca, SC Agrofam Holding castiga pe banda rulanta procesele la Tribunalul Bucuresti, la Curtea de Apel, societatea lui Poienaru castiga la Inalta Curte fara sa primeasca insa decizie definitiva si irevocabila. ADS depune apel care este acceptat, iar Curtea de Apel da din nou dreptate lui Poienaru impotriva deciziei de la iCCJ, constandu-se din nou ca holdingul lui Poienaru exploateaza ilegal mii de ha din terenul statului.

Dosarul s-a intors la Inalta Curte de Justitie si Casatie, mai exact pe 11 martie 2011, caz care se afla si acum pe rol, in judecata. Insa, intre timp, Poienaru a incercat diverse manevre pentru a avea castig de cauza. Dupa venirea in functia de presedinte a lui Radu Cristescu, in martie, ADS s-a retras din procesul cu Poienaru, sub motivul unor negocieri cu holdingul SC Agrofam SRL. Complicitatea lui Cristescu la ilegalitatile infaptuite de Poienaru sunt scoase la inveala intr-un raport al Corpului de Control al ministerului Agriculturii, fapt ce a dus la deschiderea unui dosar penal pe numele celor doi “prieteni” de catre procurorii DNA. Surse din cadrul ministerului sustin ca nici fostul secretar de stat, Adrian Radulescu (acum deputat PDL), nu ar fi strain de incercarea de acoperire a cazului la nivelul ADS.

Trebuie mentionat faptul ca cei doi sunt foarte buni prieteni, iar Poienaru l-ar fi sustinut financiar pe Radulescu in campania electorala din judetul Neamt din iulie a.c., atunci cand acesta a devenit parlamentar PDL participand activ la campania acestuia. ADS redeschide dosarul la Inalta Curte, impotriva holdingului lui Poienaru dupa de Cistestescu este demis din functie de presedinte, iar Radulescu paraseste ministerul agriculturii in favoarea functiei de deputat.

Cine este Stefan Poienaru?

Detine un adevarat holding in judetele Calarasi si Ialomita format din mai multe firme, dar care ar aduna datorii la terti de 800 de miliarde de lei vechi conform Ministerului de finante iar la banci credite de 140 miliarde de lei vechi. Cu toate acestea, Stefan Poienaru apare in top Forbes cu o avere de 12-13 milioane de euro. El exploateaza la Gradistea (Ialomita) 5000 de ha de teren in propietatea statului, administrat de ADS.

Pentru aceste terenuri, holdingul lui Poienaru a cerut de la APIA Calarasi subventii de la UE. Intr-un raport al Curtii de Conturi se constata ca firmele lui Poienaru au obtinut ilegal bani de la APIA, prin fals si uz de fals in documente. De asemenea, ADS a dat in judecata SC Agrofam SRL pentru ca lucreaza ilegal 1000 de ha apartinand statului si pentru care nu plateste redeventa, cerand daune de 32 de miliarde de lei vechi. Insa, Poienaru a castigat toate procesele pe plan local si la ICCJ avand o ca avocat pe controversta avocata Silinescu care este in stransa relatie cu judecatori de la ICCJ. Nu este nesemnificativ faptul ca mosierul ar fi foarte bun prieten si cu anumiti judecatori de la Tribunalul Ialomita si Judecatoria Fetesti.

Cine este Claudia Silinescu Gherbovan?

Avocat de cativa ani, dupa ce a fost timp de 12 ani judecator, o perioada fiind magistrat la Inalta Curte de Justitie si Casatie. Sotul acesteia, Radu Gherbovan ocupa si in prezent functia de judecator la Curtea Suprema. De asemenea, Claudia Silinescu este nepoata fostului general SIE, Tudor Constantin Silinescu, consilier pe probleme de siguranta nationala al premierului Adrian Nastase (2001-2004), dar si sef al Garzii de Mediu. In prezent este cercetata penal de procurorii DNA pentru cumparare de influenta, in dosarul in care au fost puse sub acuzare judecatoarelor de la Inalta Curte de Justitie si Casatie, Claudia Barsan si Iuliana Pusoi. Potrivit DNA, Claudia Silinescu ar fi transmis judecatoarei Gabriela Barsana, cadouri constand in excursii in strainatate si folosirea de catre fiul judecatoarei a unui apartament in Paris al avocatei.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. George
    #1 George 5 November, 2011, 18:25

    Simplu ca buna ziua: Daca n-ai justitie care sa “valideze” adevarul tau mai bine o cumperi pe toata. Ne mai miram de ce EUROPA ne tine in stand by cu aderarea… e ca si cum bagi un focar de infectie intr-un organism aproape sanatos…. :))))

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.