CCR: Legea comasarii alegerilor este neconstitutionala

CCR: Legea comasarii alegerilor este neconstitutionala

by January 25, 2012 0 comments

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este neconstitutionala, admitand sesizarea USL, informeaza Agerpres.Pe 18 ianuarie, CCR a amanat dezbaterile pe motiv ca trebuie sa ceara Guvernului detalii privind impactul financiar al aplicarii acestei legi, respectiv daca se economisesc 20 de milioane euro prin comasarea alegerilor, scrie Agerpres. Drept urmare, vor avea lor alegeri locale si parlamentare separate, cele locale fiind la termen, cel mai probabil in luna iunie. Sesizarea a fost depusa la CCR pe 22 decembrie 2011.

“Prin legea pentru comasarea alegerilor se incalca articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor in stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale – respectiv Codul bunelor practici in materie electorala, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii”, declara in decembrie 2011 liderul deputatilor social-democrati, Mircea Dusa.Tot atunci Partidul Social Democrat (PSD) avertiza ca respingerea motiunii de cenzura, prin obligarea parlamentarilor Puterii sa nu participe la vot, nu face decat sa mentina Romania pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat in ultimii ani.

USL considera ca, in conditiile in care presedintele statului isi permite sa sustina ca ”stabilitatea” – ”adica mentinerea puterii” – este mai importanta decat democratia, ”este clar ca Romania se situeaza deplin in afara valorilor Uniunii Europene”.Guvernul si-a angajat raspunderea, in decembrie 2011, in fata Parlamentului, pentru proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012 in aceeasi zi si pentru proiectul de lege privind promovarea magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si Parchetul de pe langa ICCJ. Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.