Traian Basescu: I-am propus lui Victor Ponta sa fie prim-ministru dupa demisia lui Emil Boc

Traian Basescu: I-am propus lui Victor Ponta sa fie prim-ministru dupa demisia lui Emil Boc

by March 18, 2012 0 comments

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seara că i-a propus preşedintelui PSD, Victor Ponta, să fie premier, după demisia lui Emil Boc. “E greu de crezut că la toamnă va fi guvernare USL. Nu vor face procentajul care să le permită să guverneze singuri. Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când l-am propus pe Victor Ponta. După demisia Guvernului Boc i-am propus la consultări, de două ori, funcţia de prim-ministru. Unul din marile mele semne de întrebare este de ce nu a răspuns “da”. În locul lui au răspuns Antonescu şi Constantin”, a declarat Traian Băsescu duminică seara la B1 TV.

Nu poţi spune că nu poţi avea încredere într-un fost şef al SIE. Din punct de vedere al ambiţiei personale sau al capacităţii de a nu avea onoare nu garantez că Mihai Răzvan Ungureanu nu va fi un Tăriceanu. Eu nu exclud nimic în viaţa politică. Am putea avea divergenţe până la nivelul la care să punem în insecuritate stabilitatea guvernamentală. Dacă am opinii diferite faţă de ale Guvernului nu înseamnă că sunt în conflict cu acesta. De câte ori am un punct de vedere, îl exprim public.

“Liderii PDL au fost pregătiţi într-un cadru foarte restrâns pentru propunerea pe care urma să i-o fac lui Ponta. Câţiva din ei ştiau că la consultări îi voi propune lui Victor Ponta funcţia de prim-ministru. Ei au fost pregătiţi de plecare, erau pregătiţi cu 24 înainte de demisia premierului Emil Boc. Erau pregătiţi şi pentru MRU. Dacă la propunerile pe care le-am făcut USL, am făcut-o cu destulă diplomaţie, am acceptat să vină toţi cei trei preşedinţi la un loc, miniştri erau pregătiţi pentru varianta în care ar spune Victor Ponta şi că îl aştept cu guvernul.”

Eu cred că în condiţiile în care PDL a fost de acord cu desemnarea lui MRU, am ştiut-o eu şi Emil Boc în decembrie, se lucrează foarte bine cu un premier care este determinat să facă programul guvernamental o realitate şi vă asigur din cele discutate cu miniştrii PDL, există o determinare fără rezerva ca dacă MRU face o prioritate din fondurile europene, din legea sănătăţii, libertate are totală să schimbe secretari de stat, directori. Ce facem cu Fiscul dacă îl schimbi doar pe Blejnar? Hai să schimbăm sistemul.

Faţă de Răzvan am o singură îngrijorare: Să nu rateze! Că nu va rata pentru mine. Actualul premier nu mai are de făcut tăieri, are de pus mâna cu ministerul de Finanţe să vadă dacă are bani să mărească salarii, eu, din experienţa pe care o am după 20 de ani, răspunsul este da, Răzvan nu are decât de mers înainte. Nu ar trebui să eşueze, ci să reuşească. Îmi doresc ca România să reuşească un tânăr de 44 de ani.

M-am hotărât deja ce fac când nu voi mai fi preşedinte: fac o şcoală pentru politicieni. Fac o şcoală să-i învăţi pe politicieni puţină politică. Am promovat mulţi tineri. Am dat drumul la un val de tineri, dar am ajuns la altă concluzie: că doar tinereţea nu e un argument. Mulţi nu au reuşit în meseria lor, nici politică nu au învăţat. S-au umplut televiziunile de profesori care vin şi fac pe moderatorii, dar în probleme europene, mulţi dintre ei nu ar lua nici nota 2. Am văzut gângavi care nu au terminat o frază până la capăt. Am văzut atâta incompetenţă şi mă întreb ce studenţi, ce diplome ies de pe urma lor.

România nu e mama Rusia! A doua zi după ce ai părăsit Palatul Cotroceni nu mai ai nicio imunitate, indiferent de cine va fi preşedinte. Ia uitaţi-vă la feţele din Palatul Victoria. Au apărut şi la DNA, şi la Parchet. De şapte ani nu am permis o urmă de intervenţie la sistemul judiciar. Ştiţi cine ne-am învăţat că mai e liber? SRI. Niciodată nu am intervenit pentru numirea unui şef într-un judeţ. Eu m-am uitat la rezultate.

Depinde cum eşti jignit. A fi jignit sau a fi umilit nu înseamnă că ai renunţat la prerogativele de onoare. Dar sunt gesturi care te jignesc fundamental şi nu le uiţi. Eu nu sunt un tip răzbunător să mă ţin de capul cuiva dacă mi-a făcut ceva. Asta nu înseamnă că nu ai sentimentul de umilinţă. Nu vorbim doar de umilinţa prin vorbe. Amintiţi-vă de cele 30 de zile în care am fost suspendat, de cine? De omul pe care l-am numit prim-ministru. Puteam să-i uit numele atunci. Puteam să dau funcţia PD-ului, după retragerea lui Stolojan. Nu s-a făcut Călin Popescu-Tăriceanu premier. Pe CPT eu l-am făcut premier. Ca apoi imediat să bată palma cu partidul domnului Iliescu. Cele 30 de zile când am plecat din Palatul Cotroceni au fost extrem de umilitoare.

Nu (nu mă deranjează când sunt atacuri la înfăţişarea). Am un muşchi rupt la ochiul stâng, nu se duce până la capăt. Din copilărie. Se numeşte pareză drept-stâng. Vederea e perfectă. Din câte ştiu e congenitală. Or fi apucat cu forcesul cumva.

E o imagine indusă, s-a creat şi imaginea la o afirmaţia absolut halucinantă a domnului Ponta, că îmi căutam o sticlă pe sub scaun. E generată de presă ca element de luptă cu preşedintele. Au încercat să şubrezească singurul loc în care mi-am găsit liniştea. Cele două trusturi – Antena şi Realitatea – au fost focusate pe relaţia Băsescu-Udrea. Punctul meu de susţinere e familia: cele trei fete. Niciodată nu aş putea face ce face domnul Victor Ponta. Se bate în principal cu femeile, are cu Roberta Anastase, cu Elena Udrea, cu Oana Mizil. E pentru un bărbat, este degradant. E unul din misterele comportamentului public al lui Victor Ponta. Bate-te frate, cu hoţi că ai destui. A fost şi inteligentă ca campanie, uitaţi-vă cine o duce acum, Antena 3. Soţia rezistă că ştie ce are acasă, că ajunge acasă indiferent de oră, că în ziua de salariu pune salariul pe masă. Soţia mea are încredere foarte multă în mine. Nu reuşeşte nici Gâlmea ăla de la Antene să-l distrugă prin campanii de presă.  Drama este că se crede atât de mult în astfel de trucuri. Eu le spun de aici, televiziunile nu or să îi facă preşedinţi, nu o să îi facă prim-miniştri. Trustul Intact nu va schimba niciodată miniştri.

Am crezut că experienţa pe mare e inegalabilă, până pe 10 mai am dobândit o experienţă pe care nu vă doresc niciodată să o faceţi: momentul în care spui poporului tău că îi tai salariile. Când spui unui popor se reduc salariile cu 25% e un sentiment groaznic. Niciodată nu mă vor ierta pentru 6 mai 2010. Eu sunt inginer şi nu îmi arog cunoştinţe economice, dar îmi asum o experienţă de om care a fost cinci guverne, care ştie să citească un buget.

Dacă am reveni la situaţia din mai 2010, am ajunge în cinci luni într-o situaţie mai grea decât Grecia. România nu e în zona euro. Noi în 2009 nu ne mai puteam împrumuta de pe pieţe, în 2010, după acest anunţ am semnat acordul cu Fondul, am primit banii, am primi o brumă de bani de la UE şi uşor-uşor am putut ieşi pe pieţe. Eu sunt un om care ajunge acasă, după ce îşi pupă copiii şi nevasta, mai stă la o tacla. În seara aceea, nu am putut dormi o noapte întreagă, nu am vorbit cu soţia, nici cu fata cea mare care venise acasă. Eu ştiam că altă alternativă nu avem. Ăsta o să-l duc poate toată viaţa mea.

Nu cred că este ireversibil (trendul crescător al USL), dar cu acea condiţie pe care o reproşam PDL. PDL s-a ascuns. Uitaţi-vă ce oameni trimit la televizor. Greii, i-aţi văzut la televizor în perioadă de criză? Nuu… ei stau ascunşi. Şi cu grelele sunt nemulţumit, dar ele s-au mai dus. După ce îmi termin mandatul o să vă spun de ce am anunţat-o eu (tăierea salariilor, n.red.). În principiu greii PDL sunt grei când se dau funcţiile. Atunci îşi aduc aminte că sunt grei. Când e Sorin Oprescu, politician de 20 de ani, om hârşit în campanie, eu l-am antrenat bine în 2000, Sorin Oprescu e unul din cei mai buni oameni politici de campanie. Drepturi au foarte mari, dar nu au dreptul la bătălie politică că se tulbură! Chiar sunt năduşit pe ei. De ce nu candidează la locale? Nu numai Emil Boc. Elena Udrea nu are şanse. Aşa arată toate sondajele. Cât de grea e Elena Udrea. Ea şi Roberta Anastase acum cresc. Mai au de mâncat politică, sunt în devenire.

Nu am făcut dinadins (data greşită pe tratatul european fiscal, n.red.). Era data de 2 martie. Eu pun pe documentele importante şi data şi ora. E un reflex de la navă. Dar fiind luna a treia, a fost pe 2 martie, pe 1 martie nu am avut hârtii de semnat la Cotroceni, de regulă greşesc în prima zi. Semnătura e perfect valabilă.

Victor Ponta neaga

“Basescu minte! Nu mi-a propus functia de premier!”, a scris Victor Ponta pe Facebook. “Decizia noastră era anuntata dinainte de consultari, anume ca vrem alegeri anticipate si doar daca castigam atunci sa facem guvernul”, a mai spus liderul PSD.

“E o abordare extrem de neserioasă a domnului Băsescu, în linia abordărilor neserioase din ultimul timp. Nu mi-a propus niciodată nimic. Nu am refuzat niciodată nimic, pentru că nu aveam cum să refuz ce nu mi s-a propus”, a declarat Ponta şi pentru Mediafax.

“Domnul Băsescu spunea zilele trecute că stabilise numirea lui Ungureanu încă din decembrie ca prim-ministru şi că nu ar fi numit pe cineva din USL sau pe mine premier. Deci, declaraţia din seara aceasta este o declaraţie de duminică seara, la restaurant. Nu este nimic adevărat în această declaraţie. E ca duminică seara, la cârciumă, când te lauzi sau inventezi”, a mai declarat liderul PSD.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.