Corneliu Iacobov, condamnat definitiv la 7 ani de puscarie in dosarul Rafo Onesti

Corneliu Iacobov, condamnat definitiv la 7 ani de puscarie in dosarul Rafo Onesti

by June 28, 2012 0 comments

Judecatorii instantei supreme au hotarat definitiv, joi, condamnarea omului de afaceri Corneliu Iacobov la sapte ani de detentie si a lui Toader Gaurean la sase ani in dosarul privind prejudiciarea Rafo Onesti, Inalta Curte de Casatie si Justitie respingand recursurile declarate in acest proces, anunta Mediafax. Alaturi de ei a mai fost condamnat si Marin Marin la sapte ani de inchisoare.In urma condamnarii pronuntate de ICCJ, instanta de executare urmeaza sa intocmeasca joi actele de incarcerare ale celor trei, mandatele urmand a fi puse in aplicare de politie, care ii va duce pe condamnati in locuri de detinere in functie de domiciliile lor.

In 28 mai 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat recursurile facute de omul de afaceri Corneliu Iacobov si de ceilalti inculpati condamnati de Curtea de Apel Bucuresti (CAB), unde au facut contestatie procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) privind achitarea tuturor celor din acest dosar de catre prima instanta, Tribunalul Bucuresti.

In 2005, Corneliu Iacobov, Toader Gaurean si alte alte doua persoane, au fost trimisi in judecata, pentru prejudicierea Rafo Onesti, dupa ce acestia au incheiat cu o firma din Campina, Metal EuroEst, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la Electrocarbon Slatina.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DIICOT, Corneliu Iacobov, Toader Gaurean – administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian si Marin Marin sunt acuzati ca, in perioada 2000 – 2003, s-ar fi asociat in vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (peste 240 de miliarde de lei vechi).

Procurorii au stabilit ca, in calitate de actionar majoritar si presedinte al Consiliului de Administratie al SC Vradicor Financiar Group SA (firma care facea parte din consortiul Canyon Servicos si Imperial Oil, actionarul majoritar la Rafo Onesti), Iacobov se interesa si era informat in legatura cu productia, relatiile comerciale derulate de rafinarie cu alte societati, participatiile la alte societati comerciale si politica de personal

La termenul din 28 mai al procesului, instanta suprema a ascultat pledoariile acuzarii si ale apararii.

In esenta, procurorul DIICOT a cerut instantei supreme mentinerea deciziei CAB cu privire la pedepsele aplicate omului de afaceri Corneliu Iacobov si inculpatilor Toader Gaurean si Marin Marin, precum si casarea aceleiasi decizii cu privire la achitarea, in mod gresit, a Lilianei Luchian, pentru fapta de abuz in serviciu contra intereselor persoanei.

De cealalta parte, apararea a aratat ca decizia CAB trebuie casata, iar dosarul, rejudecat de aceasta instanta, pe motiv ca ultimele trei termene de judecata au fost prezidate de un judecator nou, ca urmare a faptului ca magistratul stabilit la inceputul judecarii apelului s-a retras nejustificat.

Avocatii au aratat instantei supreme ca judecatoarea Dumitrita Piciarca, desemnata in completul de doi judecatori pentru dezbaterea apelului DIICOT, s-a retras nejustificat din complet, ea fiind inlocuita cu un alt magistrat. Aparatorii au precizat ca astfel nu s-a asigurat continuitatea completului de judecata si ca decizia de condamnare trebuie casata, iar apelul DIICOT, rejudecat la CAB.

Procurorul DIICOT a aratat ca inlocuirea judecatorului s-a facut ca urmare a retragerii magistratului Piciarca potrivit Regulamentului de Organizare a Instantelor de Judecata.

In ultimul cuvant, Corneliu Iacobov le-a aratat judecatorilor instantei supreme ca societatea Rafo “era si este” cu capital integral privat, fiind condusa de Adunarea Generala a Actionarilor, si ca exista numeroase aprecieri la dosar care nu sunt conforme cu realitatea.

“Ma asteptam ca Parchetul sa actioneze ca avocat pentru acesti oameni care nu au facut nimic altceva decat sa piarda ani din viata pentru repornirea acestei societati. Ma consider absolut nevinovat, iar toate actiunile si contractele incheiate au fost oportune pentru RAFO. Societatea a fost vanduta cu de 12 ori pretul la care a fost cumparata”, a spus Iacobov.

Instanta suprema s-a pronuntat, joi, 28 iunie, judecatorii respingand recursul acuzatilor, astfel ca se mentine decizia Curtii de Apel Bucuresti.

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 18 noiembrie 2010, pe Corneliu Iacobov la sapte ani de detentie si pe Toader Gaurean la sase ani de inchisoare, in dosarul privind prejudicerea Rafo Onesti, dupa ce cei doi au fost achitati de instanta inferioara.

In acest dosar, instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a mai condamnat pe Marin Marin la sapte ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu. Magistratii au decis insa achitarea Lilianei Luchian, pe motiv ca faptei de care este acuzata aceasta ii lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Totodata, instanta i-a achitat atunci si pe ceilalti inculpati in dosar, acuzati de asociere in vedere savarsirii de infractiuni si de spalare de bani.

Pe latura civila, Iacobov, Gaurean si Marin au fost obligati la plata catre Rafo a 18.455.220,26 lei si a cate 7.000 de lei catre stat, cu titlu de cheltuieli de judecata. Societatea Rafo, care a fost apelant in cauza, a fost si obligata la plata a 1.000 de lei cheltuieli judiciare.

In dosarul Rafo, procurorii DIICOT i-au deferit justitiei pe Corneliu Iacobov, Toader Gaurean, Liliana Luchian si Marin Marin, sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si, respectiv, marturie mincinoasa.

In 12 mai 2008, Tribunalul Bucuresti a decis achitarea lui Corneliu Iacobov, Toader Gaurean, Liliana Luchian si Marin Marin, judecati pentru prejudicierea Rafo Onesti, deoarece faptele pentru care au fost cercetati nu sunt prevazute in legea penala sau nu exista. Sentinta a fost atacata cu apel de procurori, pe motiv ca expertiza realizata in dosar este ilegala.

Anchetatorii sustin ca expertiza finanaciar-contabila, facuta de expertul Alexandru Petre in acest proces, a fost ilegala pentru ca a vizat proceduri neexistente in legislatie, cum ar stabilirea “mecanismului de cesiune a creantelor si care sunt procedurile de evaluare a acestora in momentul cesiunii”.

Aceasta noua expertiza in dosarul Rafo, a fost admisa, in noiembrie 2006, de judecatorul Cristian Jipa, care in urma unui mic scandal mediatic s-a si retras din dosar.

In seara de 3 mai 2005, omul de afaceri Corneliu Iacobov a iesit incatusat de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa 12 ore de audieri in legatura cu dosarul Rafo Onesti.

La iesire, intrebat cum comenteaza retinerea sa de catre procurori, Iacobov a spus: “Asta e de la Basescu. Ce a dat, aia va primi”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.