Ministrul Justitiei: Doi judecatori de la CCR sunt in stare de incompatibilitate

Ministrul Justitiei: Doi judecatori de la CCR sunt in stare de incompatibilitate

by June 27, 2012 0 comments

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat miercuri seara, la Romania TV, ca doi judecatori de la Curtea Constitutionala sunt in stare de incompatibilitate. El i-a nominalizat in acest sens pe presedintele CCR, Augustin Zegrean, si pe judecatoarea Iulia Motoc. Titus Corlatean a spus despre presedintele CCR, Augustin Zagrean, ca “s-a antepronuntat cu privire la speta asupra carei a decis astazi CCR, despre cine ar trebui sa mearga si cine nu la Bruxelles, in luna mai, inainte de votul Parlamentului de adoptare a acelei declaratii care aproba elementele de mandat ale primului-ministru. Zegrean a facut public declaratii cu privire la faptul ca presedintele trebuie sa reprezinte Romania. Este o interdictie in Legea privind organizarea si functionarea CCR de a se antepronunta pe spete care trebuie tratate cu discretie, in spatele usilor inchise. Este o incalcare flagranta a dispozitiilor legale. Si azi domnia sa este presedinte al CCR si a si votat. Probabil a avut un rol decisiv in luarea acestor decizii”.In privinta Iuliei Motoc, ministrul a spus ca aceasta are alte trei angajamente pe langa functia de judecator la CCR “.Doua dintre ele sunt mentionate in CV-ul afisat”, a spus Corlatean. Acesta a adresat “o intrebare presedintelui CCR si membrilor CCR, care aveau o obligatie in plen sa constate starea de incompatibilitate si n-au facut-o”.

“Si eu pun intrebarea ‘Atunci cand cineva, in afara de mandatul la Curtea Constitutionala, este membru in Comitetul Consultativ al Conventiei cadru privind minoritatile nationale, expert care merge acolo si nu merge pe gratis; cineva care este in Consiliul de Administratie al Agentiei Drepturilor Fundamentale apartinand UE; si cineva care este si in Comitetul ONU privind drepturile omului este sau nu este in stare de incompatibilitate?'”, a spus Corlatean.

“Legea CCR stabileste foarte clar ca functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata”, a aratat Corlatean.

Ministrul Justitiei a invocat Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care prevede:

  • la articolul 61 aliniatul 4(4): Functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.
  • si la articolul 67 aliniatul b: Mandatul de judecator al Curtii Constitutionale inceteaza: b) in situatiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitarii functiei de judecator mai mult de 6 luni;

“Maine voi adresa o intrebare conducerii ANI si voi cere sa se pronunte in mod oficial”, a mai spus ministrul Justitiei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.