Curtea Constitutionala a solicitat MAI si INS informatii suplimentare. Decizia privind referendumul, amanata pana joi

Curtea Constitutionala a solicitat MAI si INS informatii suplimentare. Decizia privind referendumul, amanata pana joi

by August 1, 2012 1 comment

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru joi, la ora 9:00, dezbaterile pe marginea referendumului, se arata intr-un comunicat al CCR transmis presei. Curtea a informat ca a solicitat de la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si de la Institutul National de Statistica (INS) informatii suplimentare. CCR s-a reunit miercuri, incepand cu ora 14:00, dupa ce a primit dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului de la membrii Biroului Electoral Central. Curtea a confirmat ca a primit sesizari privind referendumul din partea Uniunii Social Liberale si din partea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de votul favorabil a doua treimi dintre judecatorii CCR (6 dintre cei 9 judecatori). Curtea Constitutionala a mai anuntat ca miercuri, la ora 14:00, au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul 3 dosare avand ca obiect contestatii precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului. Plenul CCR a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de la Institutul National de Statistica, informatii care nu au fost primite pana la momentul inchiderii sedintei.

 • Comunicatul trimis de Curtea Constitutionala a Romaniei

Astazi 1 august 2012, ora 14, au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012. Dupa inregistrare s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18 548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate.

In acelasi timp, au fost inregistrate 3 dosare avand ca obiect contestatii precum si mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului din data de 29 iulie 2012.

Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art.77 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor si de la Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii.

In cursul zilei de maine, 2 august 2012, incepand cu ora 9, Curtea va continua dezbaterile referitoare la contestatii si confirmarea rezultatelor referendumului.

Surse apropiate situatiei au declarat ca judecatorii CCR au cerut Ministerului de Interne datele exacte privind listele Autoritatii Electorale Permanente.

 CCR a confirmat, miercuri, ca a primit sesizarile Uniunii Social Liberale si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului privind referendumul, informeaza Agerpres. Judecatorii CCR se vor reuni de la ora 18:00 pentru discutiile pe fond, intre timp la Curte fiind analizate dosarele primite de la Biroul Electoral Central.
 Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au cerut Curtii Constitutionale, prin sesizarea transmisa miercuri,  sa constate valabilitatea rezultatelor referendumului si, pe cale de consecinta, demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, in urma votului exprimat de cetateni in data de 29 iulie, anunta Agerpres.

“La data declansarii procedurii prezentului referendum erau in vigoare prevederile Legii 3/2000, asa cum a fost modificata de OUG nr. 41/2012. In consecinta, prin derogare de la prevederile art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, <demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum>”, se arata in sesizarea catre CCR, au precizat surse politice pentru Agerpres.

Un alt argument invocat pentru validarea referendumului este acela ca numarul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 persoane daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de INS sau 16.715.458 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de CNAS, prin urmare cvorumul pentru validarea referendumului a fost intrunit.

“Tinand cont de aceste realitati sociale, numarul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform INS sau 8.357.729 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform CNAS”, se sustine in sesizare.

Presedintii celor doua Camere mai invoca “boicotarea deschisa” a referendumului de catre unele forte politice, ceea ce ar reprezenta un abuz de drept, in sensul art. 57 din Constitutie.

In sesizare se mai sustine ca boicotarea referendumului de catre PDL nu doar prin declaratii publice, ci prin actiuni concrete de natura sa impiedice exercitarea de catre cetateni a dreptului de vot a afectat in mod decisiv exprimarea vointei suverane a poporului.

Conform sesizarii, legea fundamentala a Romaniei nu impune o conditie de prezenta la vot pentru validarea referendumului, iar Curtea Constitutionala a facut referire la aceasta conditie doar pentru a se asigura ca decizia nu este luata de o minoritate nesemnificativa.

 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat miercuri ca Uniunea Social Liberala (USL) a depus la Curtea Constitutionala, in cursul diminetii, o sesizare privind referendumul din 29 iulie 2012, se arata intr-un comunicat transmis presei de PSD.

“Am inaintat sesizarea USL catre Curtea Constitutionala, insa din respect pentru independenta Justitiei nu vom face public continutul acestui document pana cand cei noua judecatori vor lua o decizie privind validitatea referendumului. Nu dorim sa exercitam niciun fel de presiuni asupra Curtii si ne vom abtine de la orice fel de comentarii care ar putea influenta intr-un sens sau altul decizia judecatorilor”, a declarat Liviu Dragnea.

 Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului au depus o sesizare la CCR referitoare la rezultatele referendumului, anunta Agerpres.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, au depus miercuri, la Curtea Constitutionala a Romaniei, o sesizare cu privire la rezultatele referendumului din data de 29 iulie, informeaza un comunicat al Camerei Deputatilor, citat de Agerpres, fara a se preciza despre ce sesizare este vorba.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. DOINA DIN BRASOV
  #1 DOINA DIN BRASOV 3 August, 2012, 10:00

  HOTARAREA CCR-ULUI ESTE UNA INTELEAPTA !
  Dupa zeci de ani de comunism, in care acest popor obidit era redus la tacere, in care votul lui nu conta, dar se raporta ca s-a votat in procent de 99,97% si dupa ce au murit multi oameni pentru libertate si democratie, iata ca un fost comunist si colaborator al securitatii ,prin minciuni si promisiuni desarte, a reusit sa insele increderea romanilor si nu o singura data ,ci de trei ori pana in prezent.
  Acum ,in ceasul al doisprezecelea, cand observa ca poporul s-a desteptat din amortire si ca nu-l mai vrea , incepe sa ameninte cu puscaria ,sa ne ceara sa nu ne uitam la singurul post de televiziune care spune realitatea pe fata ,care deranjaza „Puterea” (caci adevarul intotdeauna supara ), sa incalce legea fundamentala a tarii,chemand prin mass-media, poporul la a nu-si exercita dreptul la vot,pentru a nu se putea atinge pragul de 50%+1,conditie insa neimpusa nici o data pana acum si care nu o cere nici CONSTITUTIA !
  Basescu promite unei etni minoritare in schimbul boicotului un teritoriu care nu este lui si nici al nostru ci “AL URMASILOR, URMASILOR NOSTRI ”
  Prima data este autonomia culturala ,pe care au avut-o chiar din timpul comunismului , apoi urmeaza autonomia teritoriala ??!!!!!!!!!!!!
  Ceausescu,comunist cum era trebuie sa-i recunoastem o mare calitate , PATRIOTISMUL !!
  Cred ca acum si el se intoarce in mormant !!!
  Basescu a acceptat ca la Miercurea Ciuc sa fie ridicata statuia unui poet sau scriitor nazist NYIRO JOZSEF!
  Acesta in timpul DICTATULUI DE LA VIENA a comis multe atrocitati pe teritoriul ROMANIEI !!
  A omorat oameni pe strada, doar pentru VINA DE A FI ROMAN !!
  Premierul magiar Viktor Orban si-a permis sa instige populatia romana de etnie maghiara, chiar pe teritoriul Romaniei ,incalcand mai multe legi ale acestei tari si principii ale democratiei,sub obladuirea autoritatilor basiste!
  Dar oamenii care-si cunosc drepturile si respecta memoria celor care s-au jerfit viata pentru democratie , si-au exercitat dreptul la vot,pentru care suntem acum amenintati si jigniti !
  Dorim ca vointa noastra,a celor multi,mai multi ca nici o data , (daca ne uitam la istoricul votului post decembrist) , sa fie validat !
  MAMALIGA A EXPLODAT !
  CCR trebuie sa tina cont de toate acestea!
  Ne-am saturat de minciuni si de subordonare specific oranduirii de trista amintire !!!
  VALIDAREA REFERENDUMULUI ESTE NECESARA ! NOI NU SUNTEM LASI !
  Invalidarea acestuia ,tanand cont de niste cifre gresite puse pe hartie de o institutie ,din incompetenta sau poate chiar din rea credinta, va incalca vointa celor aproape sapte milioane cinci sute mii de oameni ,o cifra record in istoria post decembrista !
  Va multumesc si am incredere ca judecatorii CCR ,vor judeca corect, tanand cont de vointa acestui popor care a suferit destul si de eroii care au murit pentru ca noi si generatiile care ne vor urma sa poata fii liberi din toate din toate punctele de vedere !
  NU SUNTEM PUSCARIABILI , CI DOAR NISTE SIMPLI CETATENI CARE DORIM SA NE PASTRAM DREPTURILE SI LIBERTATILE CASTIGATE DE PREDECSORII NOSTRI PRIN JERTFA SUPREMA !!!
  SPERAM CA TOATE ACESTE LIBERTATI CASTIGATE SI SCRISE CU SANGELE NEAMULUI NOSTRU SA AIVA O MOTIVATIE !!

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.