Premierul Victor Ponta: Vreau un presedintele ca in Austria, care sa aiba rol doar de reprezentare
by admin September 10, 2012 1 commentPremierul român Victor Ponta recunoaşte, într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, că tabăra sa a făcut greşeli care au dus la pierderea luptei pentru destituirea preşedintelui Traian Băsescu, însă declară că de acum doreşte să se concentreze asupra reformelor, în special asupra reformei Constituţiei. “Desigur că am făcut greşeli. Nu sunt perfect. Însă atât timp cât pot trage învăţăminte de pe urma greşelilor mele, există speranţă’, a declarat premierul român, explicând că înţelege că ‘viteza desfăşurării evenimentelor a fost îngrijorătoare”.
‘Ceea ce pentru noi părea logic şi legitim, a fost perceput altfel în afara României. Spre exemplu: am fost criticaţi pentru ordonanţele de urgenţă şi această critică a fost justificată. Pe de altă parte, guvernul precedent a dat, în 2011, 140 de ordonanţe de urgenţă în total – şi nimeni din străinătate nu s-a arătat îngrijorat din această cauză. A fost o greşeală că nu am explicat suficient acest lucru’, a subliniat Victor Ponta.
Şeful guvernului român a ţinut să precizeze că situaţia din România este diferită de cea din Ungaria – ţară a cărei imagine a suferit, de asemenea, o deteriorare rapidă a imaginii sale în străinătate după venirea la putere a premierului Viktor Orban – sub două aspecte: ‘în primul rând, eu am considerat întotdeauna că trebuie să respectăm Constituţia. Şi, în al doilea rând, Băsescu şi prietenii lui au avut un PR excelent. Ştiau că nu au nicio şansă în plan intern – 88 procente dintre alegători au votat pentru demiterea lui Băsescu. De aceea trebuiau să facă valuri în exterior. Şi au reuşit acest lucru’.
Totuşi, acest lucru nu înseamnă că toţi cei care s-au exprimat critic la adresa guvernului român – preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, comisarul pentru justiţie Viviane Reding, cancelarul german Angela Merkel – au căzut în plasa întinsă de susţinătorii lui Băsescu. ‘Atitudinea lui Barroso a fost corectă şi echilibrată’, apreciază premierul Ponta, arătând că, în schimb, poziţii precum cea exprimată de comisarul Reding ‘îmi fac mai puţină bucurie’. ‘Problema pregătirii pentru aderarea la Schengen nu priveşte doar guvernul, ci întreaga Românie’, subliniază şeful executivului de la Bucureşti.
Arătându-se optimist că Uniunea Social Liberală va reuşi, la alegerile din 9 decembrie, să obţină majoritatea absolută în Parlament, Victor Ponta afirmă că 2013 ar fi momentul potrivit pentru demararea unei reforme a Constituţiei. ‘Unul dintre învăţămintele pe care trebuie să le tragem din recenta criză este aceea că actuala Constituţie oferă prea puţine mijloace pentru soluţionarea conflictelor de acest tip.’
În acest context, a subliniat şeful guvernului, ar fi de dorit o situaţie precum cea din Austria, unde rolul şefului statului, deşi ales şi el direct de către populaţie, se limitează la acela de reprezentare. ‘Guvernarea ar trebui lăsată în seama guvernului. Este problematic când preşedintele se amestecă, iar, din acest punct de vedere, Băsescu are o personalitate puternică.’
Liderul de la Palatul Victoria a ţinut să precizeze că o eventuală reformare a Constituţiei în acest sens nu ar fi îndreptată împotriva lui Băsescu, al cărui mandat expiră în 2014. ‘Succesorul său va trebui însă să înţeleagă că îndatorirea sa nu este aceea de a se amesteca în treburile guvernului, ci de a reprezenta ţara şi de a media între taberele politice’, a mai arătat Victor Ponta.
Întrebat de ce nu şi-a dat demisia – aşa cum au făcut-o ministrul german al apărării Karl-Theodor zu Guttenberg şi preşedintele Ungariei Pal Schmitt – şi aşa cum anunţase el însuşi că o va face, dacă o comisie academică va spune că lucrarea sa de doctorat este plagiat, Victor Ponta a răspuns: ‘Comisia de Etică a spus clar că am respectat cadrul legal şi standardele din anul 1999’.
1 Comment so far
Jump into a conversationMultumim Alex pentru poze. Sunt fruaomse, de calitate. Majoritatea cladirilor se regasesc si azi pe bulevardul Magheru. Eu sunt nascuta in ’52, deci in ’64 aveam destul de mult discernamant.1 300 000 de locuitori avea Bucurestiul, asa am invatat la scoala (Geografia Economica) si asta e numarul care mi-a ramas in minte, nici nu stiu care e cel actual (cred ca mai mult decat dublu)Imi amintasc, cea mai admirata masina in Bucuresti, era Chevrolet (stiam 2 in Bucuresti) si avea la spate forma de coada de randunica.In 1964, pe Bulevardul Magheru, treceau tramvaie (se pot observa sinele in una din poze). Trecea tramvaiul 5 cu care eu mergeam de la Rosetti pana la Strandul Tineretului.In locul Teatrului National era Circul de Stat.La Expozitia Realizarilor Economiei Nationale (nu mai stiu exact care era numele corect, dar se prescurta EREN) din 1964, care a fost deschisa in Pavilionul H din parcul Herastrau, am vazut pentru prima data macheta ansamblului : Hotel Intercontinental Si Teatru National. Mi s-a parut foarte indrazneata.Intre anii ’66-’76 a fost o perioada foarte frunmoasa de inflorire culturala, Numeroase formatii artistice, din strainatate ne vizitau. Stiu, pentru ca a coincis cu perioada liceului (invatam la Sf. Sava) vedeam afisele, dar tata nu imi dadea voie aveam voie, la concertele-lectii, care costau doar 2 lei biletul si se desfasurau duminica dimineata IL aveam pe Ion Voicu, pe Gheoghe Caciuleanu, pe Iosif Sava, pe Florian Pitis si multi altii. Aveam teatre care se intreceau care mai de care sa ne arate ceva nou. Cele mai de soi erau Bulandra si Teatrul Mic.Cinematografia romana scotea filme dupa filme, multe istorice, sau psihologige, comedii. Intr-o vreme se scotea cate un film pe luna.Parintii mei nu au avut masina, am trait la bloc, cu chirie.Dar, aveam copii multi in jur si multi prieteni. Cu sacul in spate, cu parintii sau cu prietenii, am colindat muntii, cazati pe la oameni buni, unde ne apuca noaptea darasta e altceva Sunt sigura ca parintii nostri au cunoscut greutati pe care noi nu le vredeam Un lucru e cert: eram mai egali , mai uniti, imparteam toti aceeasi saracie , incercam sa infrumusetam ce avem. Oamenii eleganti , din pozele de pe langa Sala Dalles, erau de fapt elevi de liceu in uniforma.Probabil, cei tineri nu stiu de uniforma. Pare ceva prea conformist, dar sub uniforma se ascund toate inegalitatile materiale si ramine doar sclipirea spirituala