Crin Antonescu: Olanda nu va lega raportul MCV de aderarea la Spatiul Schengen

Crin Antonescu: Olanda nu va lega raportul MCV de aderarea la Spatiul Schengen

by February 26, 2013 0 comments

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, marți, că esența discuției despre Schengen cu premierul olandez Mark Rutte este că Guvernul olandez nu va lega MCV de Schengen și că nu va fi un obstacol pentru trecerea României în zona de circulație liberă din Europa. “Am văzut, cred, un pas decisiv și la premierul olandez în ideea ca Olanda să nu se mai constituie într-un obstacol, într-un vot împotriva intrării României în Schengen în formula compromisului polonez, acela de a intra într-o primă etapă doar în ceea ce privește frontierele aeriene și maritime”, a spus Antonescu.

“În legătură cu raportul MCV și, de fapt, cu situația justiției în România, i-am făcut o prezentare și am avut în legătură cu asta un dialog aplicat cu premierul olandez. Esențiale sunt două lucruri. Unu: Olanda și Guvernul Olandei despart cele două lucruri, raportul MCV și capitolul tehnic necesar aderării la Schengen și, de asemenea, că Olanda nu va fi un obstacol, repet, în calea aderării”, a declarat Antonescu despre întrevederea de luni, de la Amsterdam, cu premierul liberal al Olandei.
“Este semnificativ și aceasta este esența discuției, că premierul și Guvernul olandez nu vor lega raportul MCV de Schengen și, de asemenea, e foarte important în legătură cu MCV (…)  pentru noi în perioada următoare existând preocuparea de a trimite inclusive de la ministerul Justiției informări mai detaliate partenerilor olandezi cu privire la această situație (…) Premierul Rutte însuși era cel care aprecia în deschiderea acestei discuții că raportul MCV, dacă e să discutăm numai despre el, marchează oricum un progres”, a mai afirmat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că i-a spus lui Rutte că nu există super-imunitate pentru parlamentarii români și nici miniștri penali în Guvernul USL. “Am explicat, de pildă, că nu există în statutul parlamentarilor o super-imunitate, am explicat că nu există niciun caz de ministru în Guvernul României care să se afle acolo în afara legii sau prin eludarea legii, am explicat faptul că întarzierea numirii unor noi procurori nu este expresia unei lipse de voință politică sau expresia unei frânări a procesului de conturare a independenței justiției. Am explicat că în Romania avem o luptă dublă de dus: politicenii să nu se mai amestece în Justiție și instituții ale sistemului judiciar să nu mai facă prin intermediul acestor instituții politică”, a punctat Antonescu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.