Constructorul german Daimler va investi 300 de milioane de euro intr-o uzina in Romania

Constructorul german Daimler va investi 300 de milioane de euro intr-o uzina in Romania

by April 24, 2013 0 comments

constructorul-auto-german-daimler-ag-ar-putea-investi-in-romania-16678[1]Constructorul german Daimler a anuntat miercuri ca va investi 300 de milioane de euro intr-o uzina din Romania, unde va produce cutii de viteza pentru autoturismele de lux Mercedes-Benz, scrie Reuters. Grupul din Stuttgart va investi peste 300 de milioane de euro in filiala sa din Romania Star Transmission pentru a servi “segmentul de varf al cererii” in cutii de viteze si componente ale sistemelor de transmisie ale Mercedes, a precizat Andreas Renschler, membru in consiliul de conducere al societatii.

Povestea dintre Daimler si Uzina Mecanica din Cugir a inceput in toamna anului 1995, la o expozitie nationala in Bucuresti cand aceasta a fost selectata sa participe la un concurs de proba cu alte firme din Ungaria, Slovacia si Polonia, potrivit 0-100.ro.

In 1996, in urma concursului de proba la care este selectata si UMC, Daimler AG acorda firmei un contract de livrare (roti dintate FAG)

In 2000 se extind contractele de livrare, astfel ca se ia hotararea pentru infiintarea unei firme mixte pe amplasamentul Cugir sub conducerea Daimler AG.

Ca intreprindere mixta intre Daimler AG, Fabricatia de cutii de viteze din Hedelfingen / Stuttgart si SC Uzina Mecanica Cugir SA / Ministerul Industriilor din Romania, in 2001 ia fiinta Star Transmission Cugir.

Compania s-a tot extins si a castigat cativa clienti noi pana la inceperea crizei economice in 2008-09 cand un timp productia s-a injumatatit, a fost implementat un program de reducere drastic a cheltuieililor, dar compania s-a mentinut pe linia de plutire si a castigat un nou client.

In 2010 au avut loc relocari de productie din Germania, la Cugir pentru cutii de viteze si pentru roti de lant, iar la finalul acelui an se inaugureaza la Sebes prima linie de montaj pentru cutii de viteza.

In momentul de fata, compania este un furnizor international de componente pentru industria de automobile. STC produce roti dintate, arbori, alte componente pentru motoare, cutii de viteze si casete de directive si monteaza cutii de viteze.

In prezent, STC are peste 600 angajati, iar productia se realizeaza in cele doua fabrici: Cugir – productie de serie mare, piese si componente, si Sebes – productie de serie mica, prototipuri si dispozitive, inclusiv montaj cutii de viteze

Initial, Daimler detinea 51% din actiunile de la Star Transmission, iar Uzina Cugir 49%. “Ulterior, Daimler a devenit actionar majoritar avand 78% din pachetul de actiuni, iar Uzina 22%. In urma cu trei saptamani, Uzina Mecanica Cugir a vandut si pachetul sau de actiuni (22%) contra sumei de 3.850.000 milioane de euro. Acum, eu nu mai stiu ce vrea sa faca Daimler. In 2006, Consiliul Judetean a vandut 4,5 ha de teren catre Star Transmission pentru extinderea fabricii”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Emil Muntean, directorul general al Parcului Industrial Cugir, societate in subordinea

Conform datelor Ministerului Finantelor, Star Transmission a avut in 2011 afaceri de 132 milioane lei si pierdere neta de 3,3 milioane lei. Numarul mediu de angajati era de 623.
Cum si de ce a pierdut Romania in 2008 “meciul” cu Ungaria pentru uzina Mercedes

Acum cinci ani s-a scris mult pe tema uzinei pe care Mercedes ar fi putut s-o deschida in tara noastra. A fost un val de declaratii din partea unor oficiali romani care dadeau ca sigura instalarea prestigioasei companii germane la noi in tara. Nemtii au fost discreti, si cand au facut anuntul final in primavara lui 2008, Romania a ramas cu buza umflata.

Germanii au ales in iunie 2008 Ungaria, in detrimentul Romaniei, pentru a construi aceasta uzina despre care s-a speculat imens la noi. S-a scris atunci ca Mercedes ar putea investi ba la Cluj, ba in Banat, ba pe fosta platforma Aro, insa pana la urma grupul a ales Ungaria, atras si de infrastructura mult mai buna.

La uzina din orasul Kecskemet statul a acordat ajutoare de 125 milioane euro, iar investitia totala a ajuns la 800 milioane euro. Numarul de angajati este de 3.000.

Productia de test la uzina din oraselul Kecskemet a inceput in februarie 2012. Uzina a fost inaugurata oficial pe 29 martie 2012 si de atunci lucrurile au evoluat rapid. Astfel, cadenta productiei a tot crescut, anul trecut s-au realizat in total 40.000 de masini Clasa B, iar in ianuarie 2013 a demarat si productia CLA, un “pui de CLS” cu care germanii modernizeaza o gama de modele criticata pentru ca ar fi cam “batranicioasa” ca design.
Mercedes in cifre – Unde produce si unde vinde

Mercedes-Benz Cars are 17 unitati de productie pe plan mondial in tari precum Germania, SUA, China, Franta, Ungaria, Africa de Sud, India, Vietnam si Indonezia. Compania a produs 1,45 milioane masini anul trecut, din care 425.000 au fost Clasa C si derivate ale sale, iar 295.000 au fost SUV-uri. Compania are 98.000 de angajati pe plan mondial, din care 84.000 in Germania.

Mercedes vinde in Germania o cincime din ce produce, la acelasi nivel se afla si SUA, in timp ce China conteaza cuy 14% din total.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.