Fostul deputat PDL, Dan Pasat,condamnat la 3 ani de puscarie intr-un dosar de santaj si amenintari

Fostul deputat PDL, Dan Pasat,condamnat la 3 ani de puscarie intr-un dosar de santaj si amenintari

by April 10, 2013 0 comments

Fostul deputat PDL Dan Pasat a fost condamnat miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la trei ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care este acuzat de santaj si operatiuni financiare incompatibile cu functia de deputat, informeaza Agerpes. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Dan Pasat a fost trimis in judecata in 2011 de catre DNA pentru comiterea a cel putin trei acte de santaj. Dan Pasat, fost parlamentar de Giurgiu (PNL si apoi PDL) ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa.

Potrivit anchetatorilor, „in perioada 2009 – 2010, Dan Pasat, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al Partidului Democrat Liberal in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa – SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt.”

Procurorii sustin ca, atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, Pasat a recurs la diverse forme de intimidare, „mergand pana la amenintari si acte de violenta”. Presa a relatat despre grupuri de presiune formate din mai multe persoane si conduse de Marin Constantin (zis si „Marian Boxerul”), dar si despre folosirea unor cutite pentru convingerea celor indaratnici.

Urmarirea penala in acest caz a inceput in 18 februarie 2010, pentru doua infractiuni de santaj, iar in 28 iunie 2010 a fost extinsa si pentru alte infractiuni.

In 7 octombrie 2010, DNA a solicitat ministrului Justitiei solicitarea de a sesiza Camera Deputatilor pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 193 din Regulamentul Camerei Deputatilor, incuviintarea retinerii si arestarii lui Dan Pasat. Dosarul lui Pasat, constand in 18 volume cu 5.933 file, a ajuns la Camera Deputatilor la inceputul lui noiembrie 2010.

In 2 februarie 2011, Comisia Juridica a camerei inferioare a Parlamentului a incuviintat cererea ministrului Justitiei. In 8 februarie, deputatii au supus la vot in plen cererea de incuviintare. Desi a intrunit 116 voturi pentru, 34 impotriva si 4 abtineri, cererea a fost respinsa, deoarece numarul minim de voturi necesar (147) nu a fost atins. Parlamentarii opozitiei au lipsit de la vot. La aflarea rezultatului, Pasat a cerut DNA sa trimita dosarul in instanta, pentru a-si putea proba nevinovatia.

Pe 8 aprilie 2011, DNA l-a trimis in judecata pe Dan Pasat.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.