UNJR: Atitudinea factorilor decidenti este revoltatoare in privinta numirii sefilor de la Parchete

UNJR: Atitudinea factorilor decidenti este revoltatoare in privinta numirii sefilor de la Parchete

by April 3, 2013 0 comments

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) considera “revoltatoare” atitudinea “factorilor decidenti” in procesul de numire a procurorilor din functiile cheie in sistemul judiciar – Parchetul General, DNA, DIICOT – si cere Consiliului Superior al Magistraturii sa asigure “o numire meritocratica si transparenta”. Premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar la Justitie i-a numit pe Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA si pe Tiberiu Nitu la conducerea Parchetului General.

Comunicatul Judecatorilor:

“Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania atrage atentia factorilor decidenti ca au agreat institutional (la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei) ca procurorii din functiile cheie de conducere ale parchetului sa fie numiti printr-o procedura transparenta, corecta, pe criterii meritocratice, in baza competentei si aptitudinilor specifice necesare exercitarii acestor functii importante in sistemul judiciar.

Urmare a acestui acord, dupa respingerea de catre Presedintele Romaniei a primelor propuneri, procedura de selectie a fost reluata, parchetele fiind consultate in vederea propunerii unor candidati.

Astazi constatam nu doar ca s-a abandonat fara nicio justificare rezonabila aceasta procedura, ci si faptul ca functiile cele mai inalte in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost negociate exclusiv pe criterii politice, aparenta creata prin propunerile formulate fiind aceea a unei intelegeri politice cu privire la numirea in functii cheie din sistemul judiciar.

U.N.J.R. considera revoltatoare aceasta atitudine a factorilor decidenti, care reflecta faptul ca tergiversarea de mai bine de jumatate de an a numirilor in aceste functii a fost numai rezultatul lipsei acordului politic cu privire la persoanele ce urmau sa ocupe aceste functii, cu toate ca in ultimul raport de tara intocmit in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare procedura anterioara a fost criticata tocmai pentru lipsa de transparenta.

Solicitam ferm Consiliului Superior al Magistraturii sa-si respecte hotararea luata de a asigura o numire meritocratica si transparenta la acest nivel si sa actioneze conform rolului sau constitutional de garant al independentei justitiei, ce implica totala transparenta in selectia candidatilor pentru cele mai inalte functii in parchete.”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.