Directorul general al Radet, saltat de procurorii DNA pentru luare de mita

Directorul general al Radet, saltat de procurorii DNA pentru luare de mita

by June 25, 2013 0 comments

radet-604-catalina-filip[1]Directorul general al RADET Bucureşti, Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin şi director de exploatare şi mentenanţă Ovidiu Gărduş au fost reţinuţi, marţi, de procurorii DNA, care îi acuză că ar fi cerut mită de la două societăţi comerciale, potrivit DNA. Ion Voicu, director general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), iar Dan Mavrodin, director economic al aceleiaşi regii, de luare de mită și complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale), se precizează într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
În acelaşi dosar a fost reţinut Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET București, acuzat tot de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), potrivit sursei citate.
Anchetatorii susţin că în februarie 2013, Ion Voicu și Dan Mavrodin, în calitate de directori ai RADET Bucureşti, au pretins, “cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate”.

Procurorii DNA mai arată că, ulterior, procentul cerut a fost micşorat la 4%, stabilindu-se ca tranșele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă, după efectuarea plăților. “În baza acestei înțelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion”, mai arată DNA.

Potrivit anchetatorilor, la 25 februarie 2013, Gărduş a primit de la reprezentantul aceleiași firme 5.000 lei, “ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate”.
La 22 ianuarie 2013, Gărduș a primit încă 50.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, “de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani”.

“În același scop, al derulării în bune condiții a contractului, învinuitul Gărduș Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul împreună cu alte persoane intenționau să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale”, mai afirmă DNA.

Cei trei directori vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
La 22 martie, anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări şi sume de bani.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.