Ilie Sarbu: Sorin Rosca Stanescu si Ioan Ghise se trezesc dimineata cu gandul de a critica, fara logica. La randul sau, senatorul Valer Marian are dusmani inchipuiti

Ilie Sarbu: Sorin Rosca Stanescu si Ioan Ghise se trezesc dimineata cu gandul de a critica, fara logica. La randul sau, senatorul Valer Marian are dusmani inchipuiti

by June 13, 2013 1 comment

PSD - INTRUNIRE - SIBIULiderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu, a declarat,  intr-un interviu acordat ziarului nostru, ca social-democratii sustin votul uninominal pur si un Parlament bicameral format din 300 de deputati si 100 de senatori, potrivit proiectului de lege initiat anul trecut de copresedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu. De asemenea, Ilie Sarbu critica comportamentul politic al senatorilor PNL, Sorin Rosca Stanescu si Ioan Ghise, care „ se trezesc dimineata cu gandul de a critica, fara logica”. In acelasi timp, Sarbu il ataca dur pe fostul sau coleg de partid, Valer Marian, care a fost dat afara pentru atitudinea sa total deplasata fara de conducerea partidului. „Cred că domnul Valer Marian are duşmani închipuiţi. In momentul în care ei chiar nu există, domnia sa şi-i creează, altfel nu-mi justific conduita impetuoasă pe care a avut-o faţă de colegi, de premier şi, nu în ultimul rând, faţă de mine”, ne-a declarat liderul PSD.

  R: Domnule senator, Ilie Sarbu, suntem in plina sesiune legislativa, in primul an al acestui mandat parlamentar. Care sunt priorităţile legislative ale senatorilor PSD?

I.S. :Senatorii Grupului Parlamentar PSD din Senat îşi concentrează atenţia asupra unor legi fundamentale precum revizuirea Constituţiei, reforma administrativ – teritorială respectiv regionalizarea, legea electorală, precum si legi care au ca obiect dezvoltarea economiei, asistenţa socială, educaţia, agricultura sau mediul.

R: Se stie ca alesii vin cu tot felul de initiative legislative. Sunt putine insa cele care primesc sprijinul guvernamental. Ce proiecte ale senatorilo PSD pot primi acordul Cabinetului Ponta?

I.S. :Senatorii PSD au iniţiative legislative care susţin realităţile din teritoriu, aceştia fiind în permanent contact cu colegiile pe care le reprezintă. În acelaşi timp, situaţia bugetară şi priorităţile strategice la nivelul economiei şi infrastructurii sunt repere importante în abordarea unor proiecte de lege viabile, cu impact social şi economic de importanţă majoră.

Foarte multe proiecte de lege sunt în lucru, unele sunt retrimise la comisii pentru amendamente, astfel încât să se ajungă la o formă clară şi cât mai completă în concordanţă cu legislaţia europeană.

Cele care prezintă un interes deosebit se referă la:

– stimularea investitorilor interni si externi: legea parcurilor industriale

– agricultură – îmbunătăţiri funciare, irigaţii, fonduri nerambursabile, pescuit şi dezvoltare rurală

– scăderea birocraţiei în scopul facilitării atragerii fondurilor europene, precum şi aplicarea unor mecanisme financiare care să sprijine deblocarea acestora

– scutirea de impozite pe terenurile poluate

– sprijinirea angajatorilor în acordarea unor facilităţi către angajaţi – acordarea tichetelor de masă

– măsuri de asistenţă socială – protecţia şi promovarea drepturilor copilului

– măsuri privind sistemul de pensii publice şi pensiile cadrelor militare

– măsuri fiscale privind supravegherea financiară – Autoritatea de Supraveghere Fiscală

– prevenirea şi repararea prejudiciului asupra mediului

– reglementări privind legea educaţiei.

R: Unii lideri ai USL au anuntat ca sustin varianta votului uninominal pur. Care este punctul de vedere al grupului PSD din Senat referitor la acest sistem de vot?

I.S. :Actualul sistem electoral şi-a dovedit limitele, iar dacă dorim o schimbare a legislaţiei, aceasta trebuie sa aibă loc anul acesta, desigur, în concordanţă cu revizuirea Constituţiei şi cu reforma administrativ-teritorială, nu cu câteva luni înainte de alegeri, aşa cum s-a procedat până acum.

Pe de altă parte, vreau să cred că suntem consecvenţi. PSD va susţine în cadrul USL legea semnată de Victor Ponta şi Crin Antonescu, depusă şi votată anul trecut. După cum bine ştiţi, proiectul a fost refuzat de Curtea Constituţională deoarece legislaţia electorală nu poate fi schimbată cu mai puţin de un an înainte de alegeri.

Această lege prevede cel mult 300 de deputaţi şi 100 de senatori aleşi prin vot uninominal pur. Aceasta este poziţia PSD, dar suntem deschişi dialogului. În primul rând vom discuta în cadrul USL şi ne vom armoniza punctul de vedere cu partenerii liberali, apoi vom discuta cu toate celelalte partide parlamentare.

R: Care considerati ca ar trebui să fie atribuţiile Senatului în noua Constituţie?

 I.S :Încă ne aflăm la momentul analizei, există mai multe puncte de vedere şi, în acelaşi timp, o orientare a activităţii Senatului către proiectele legislative ce reglementează probleme de politică externă, securitate şi dezvoltare regională.

R: Potrivit ministrului Liviu Dragnea, pana la sfarsitul anului va fi votata legea regionalizarii iar la anul s-ar putea organiza alegeri pentru posturile de guvernator al regiunii.  Intenţionaţi să candidaţi pentru o asemenea functie pe Regiunea Banat?

I.S. :Nu, nu intenţionez să candidez pentru un post de guvernator. Deşi am sorginte bănăţeană şi mă gândesc de fiecare dată cu drag şi nostalgie la zona Banatului, consider că poziţiile importante pe care le-am deţinut în trecut în ierarhia statului – de două ori ministru al agriculturii, preşedinte de Senat, al treilea mandat de senator – dar şi statutul de lider al senatorilor PSD pe care îl am în prezent, m-au ajutat şi mă vor ajuta pe viitor să sprijin zona de vest a ţării cu mai multă forţă şi implicare decât din postura de guvernator.

Nu vreau să fiu înţeles greşit, nu minimizez însemnătatea pe care o va avea acesta, însă locul şi rolul pe care eu, ca politician, le-am câştigat în toţi aceşti ani în capitală reprezintă o şansă în plus de a susţine cu adevărat regiunea.

 R: Care sunt relaţiile în acest moment cu colegii liberali din Senat? Episodul Sorin Roşca Stănescu a fost depăşit?

I.S. :Sunt bune, nu există probleme în relaţiile cu ceilalţi colegi PNL din Senat, colaborăm eficient şi în mod unitar în ceea ce priveşte partea de legislaţie.

Desigur, uneori mai apar vociferanţi care au impresia că, dacă se situează în afara unor reguli stabilite, par mai interesanţi şi demni de luat în seamă, uitând că la crearea acestei atmosfere echilibrate în cadrul USL-ului s-a ajuns nu cu puţin efort care, în mod cert, pentru buna funcţionare a statului trebuie menţinută.

Nu mi se pare drept să permitem distrugerea unui proiect de o asemenea anvergură doar pentru că două personaje se trezesc dimineaţa cu gândul de a critica, fără pic de logică, acţiuni ale premierului, ba mai mult, de a-i cere demisia pentru o faptă care – cu siguranţă – va aduce linişte şi stabilitate pe scena politică românească. Nu s-a împlinit nici măcar un an de când apele s-au mai liniştit şi nu mai suntem în atenţia Europei, acest fapt datorându-se coabitării, dar asta nu înseamnă că Băsescu a fost iertat sau că am început să-l iubim, încă rămâne cea mai mare problemă pe care România o poate avea.

De asemenea, mi se pare nefirească şi, pe alocuri, chiar suspectă, încercarea domnilor Roşca Stănescu şi Ghişe de a compromite alianţa acum, pe un fond economic şi social vulnerabil, în pragul alegerilor europarlamentare, a celor prezidenţiale şi a aderării la Spaţiul Schengen! Dar nu mă mai uimeşte nimic după atâţia ani petrecuţi în mediul politic, mă întreb totuşi care sunt mizele acţiunilor celor doi senatori sau dacă ele există?! Altfel nu-mi explic vehemenţa cu care ies în spaţiul public, făcând declaraţii şocante, menite a destabiliza ceea ce am construit până acum.

Din păcate, surprizele se nasc acolo unde te aştepţi mai puţin, însă nădăjduiesc că disciplina de partid şi o eventuală decizie a liderilor celor două formaţiuni, vor reuşi să calmeze spiritele nonconformiste. Îmi doresc ca astfel de cazuri să rămână singulare, asemenea abateri sunt de neacceptat şi trebuie sancţionate cu fermitate.

R:  Care sunt motivele care au generat conflictul dintre senatorul Valer Marian şi grupul PSD din Senat? A fost cumva o înţelegere între domnul senator Valer Marian cu domnnul senator PNL Sorin Roşca Stănescu pentru a face presiuni asupra serviciilor secrete? Există o legătură între cele două momente de dispută politică din cadrul USL?

I.S. :Îmi pare foarte rău pentru incidentul în care am fost implicaţi cu toţii din cauza senatorului Valer Marian. Deşi a ajuns şi cu sprijinul meu nemijlocit în funcţiile politice şi în cele din Senat, deşi a avut cuvinte de laudă la adresa mea, începând cu noul mandat atitudinea sa a luat o turnură total neaşteptată, s-a schimbat într-un mod pe care nici acum nu îl înţeleg. Este un om politic cu experienţă, ar fi trebuit să ştie că există o disciplină, o direcţie impusă de conducere pe care nu ai voie să o comentezi după bunul plac sau după cum îţi dictează consilierii.

Nu cred să fi existat un motiv concret, real care să genereze divergenţe între Valer Marian şi grupul PSD, cred că totul a pornit din cauza naturii sale conflictuale şi a faptului că are senzaţia că trăieşte într-o lume a conspiraţiei, unde toată lumea îi vrea răul şi îl urmăreşte.

Cred că are duşmani închipuiţi, în momentul în care ei chiar nu există, domnia sa şi-i creează, altfel nu-mi justific conduita impetuoasă pe care a avut-o faţă de colegi, de premier şi, nu în ultimul rând, faţă de mine. O abordare extrem de agresivă pentru care, cum era şi firesc, a fost taxat. Este de neiertat să arunci injurii în stânga şi dreapta, să aduci acuzaţii grave unor reprezentanţi ai statului român fără să ai dovezi clare care să sprijine ceea ce spui.

Dacă induci impresia, în mediul public, că învinuirile tale sunt adevărate, de ce te rezumi doar la formularea unor comunicate de presă şi a unor declaraţii politice pentru care, oricum, nu te trage nimeni la răspundere şi nu faci, în schimb, demersuri oficiale la parchet?! Împotriva colegilor care te-au exclus din organizaţie, a şefilor de servicii care te urmăresc, a procurorilor pe care îi consideri corupţi, a miniştrilor pe care i-ai calomniat până acum, a tuturor celor pe care îi faci vinovaţi de distrugerea ţării…

Un aspect care îmi pare paradoxal şi despre care am făcut vorbire mai deunăzi, este acela că toată lumea vrea să ştie ce fac serviciile secrete, înaintează tot felul de supoziţii, dezbat inutil teme specifice pe care nu le cunosc şi despre care îşi dau cu părerea aşa cum fac bătrânii satului, duminica, pe banca din faţa casei sau la birt. Păi dacă este serviciu secret, cum vrem să ştim şi noi tot?! Valer Marian se luptă cu propriile himere, noi, ceilalţi, ne luptăm cu realitatea, cu siguranţă grupul pe care îl conduc nu îi va simţi lipsa în niciun fel.

 R: Domnul senator Valer Marian mai dispune, în acest moment, de birou, secretară, maşină? Mai este membru în vreo comisie permanentă sau mai este afiliat vreunui grup parlamentar de prietenie cu alte ţări?

I.S. : Domnul Senator Marian Valer nu mai face parte din PSD si, implicit, din Grupul Parlamentar PSD din Senatul României. Ştiu doar că figurează ca senator independent, în ceea ce priveşte celelalte informaţii, personal nu le cunosc şi nu fac parte din preocupările mele.

 

Va multumesc!

 

Interviul apare si in ziarul  Gazeta de Nord-Vest

 

 

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. satmarean
  #1 satmarean 14 June, 2013, 13:29

  Colaboratorul răzvrătit al serviciilor secrete
  11/06/2013 | Filed under: Locale,Top News | Posted by: Gazeta Nord Vest

  Despre relaţia senatorului independent Marian Valer cu serviciile secrete nu se cunosc prea multe amănunte. Opinia publică ştie doar faptul că în ultimii ani Marian Valer a pornit un adevărat război cu toate serviciile secrete din România: Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (fostul Doi şi un sfert), Serviciul de Pază şi Protecţie, ajungând să atace până şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, susţinând că a fost ţinta acestora. Numai că relaţia lui Marian Valer cu serviciile secrete nu a fost întotdeauna atât de încordată. În declaraţia de inculpat dată în faţa magistraţilor Judecătoriei Sfântu Gheorghe, în procesul pentru calomnie şi insultă intentat de fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, Marian Valer se prezintă ca şi un colaborator de încredere al serviciilor secrete, care i-au înmânat tot felul de note şi rapoarte secrete. Nu se prea ştie cum a început această colaborare a lui Marian Valer cu serviciile secrete. Există numeroase voci care susţin că aceasta ar fi început chiar înainte de Revoluţia din 1989, când, în calitate de procuror comunist, ar fi fost racolat informator al Securităţii. Aceleaşi voci susţin că după Revoluţie i s-a distrus dosarul de informator, fără să poată explica raţiunea acestui demers.

  Rapoarte de la SRI şi Doi şi un sfert
  În declaraţia de inculpat dată de Marian Valer în data de 15.09.2005 la Judecătoria Sfântu Gheorghe, în procesul intentat de fostul primar Horea Anderco pentru insultă şi calomnie, fostul director al Gazetei de Nord-Vest a declarat că a aflat că primarul Horea Anderco a pretins mită pentru înfiinţarea unui supermarket Metro şi a unui Mc Donald’s de la fostul Doi şi un sfert, serviciul secret al fostului Minister de Interne (MI). “Aspectele legate de Metro şi Megdonalds sunt relevate în nota ce ne-a parvenit de la serviciul de informaţii al MI”, a declarat Marian Valer în faţa instanţei.
  Marian Valer a afirmat că a avut legături de colaborare şi cu un angajat al SRI. “Referitor la afirmaţia că primarul a vrut să vândă apa şi aerul Sătmarului fraier… arăt că un ofiţer dSRL-I al cărui nume nu-l pot divulga mi-a dat detalii despre faptul că partea vătămată (Horea Anderco – n.r.), ducând negocieri fără să aibă avizul Ministerului Integrării Europene cu o firmă din Germania pentru executarea unor lucrări pentru reabilitarea reţelei de apă şi condensare, a furnizat acelei firme date despre aceste reţele (…)”, afirmă cu propria lui gură Marian Valer. “Referitor la transferul de valută din ţară şi la schimbarea în valută a 1 miliard de lei arăt că am făcut-o având în vedere informaţia de la numitul Orha Ioan confirmată de denunţul (depus- n.r.) ulterior de acesta, nota SRI al MI (…)”, a mai adăugat Marian Valer în faţa instanţei.

  Colaborare secretă şi discretă
  Marian Valer s-a bazat pe o notă provenind de la Doi şi un sfert pentru afirmaţiile privind proprietăţile deţinute de fostul primar Horea Anderco în SUA. “Arăt că am primit nota Serviciului de informaţii al MI din care rezulta că partea vătămată a cumpărat prin intermediul lui Soalcă Victor proprietăţi în Florida”, a spus inculpatul Marian Valer la Judecătoria Sfântu Gheorghe.
  Inculpatul Marian Valer a refuzat să ofere mai multe detalii despre colaborarea sa cu serviciile secrete. “Am primit note sau adrese de la Serviciul de Informaţii Satu Mare, acelaşi document fiind trimis şi la Bucureşti, al cărui nume nu-l pot dezvălui. Am avut convingerea că documentul primit de la Serviciul Secret este veritabil. Detalii suplimentare nu pot dezvălui despre serviciul secret de informaţii”, afirmă Marian Valer. “Pe lângă nota serviciului secret de informaţii al MI, în cazul OMW am mai primit şi informaţii de la (…)”, a mai declarat Marian Valer.
  Marian Valer a scăpat ca prin urechile acului de o condamnare ruşinoasă pentru calomnie şi insultă, profitând de faptul că acestea au fost dezincriminate în 2006, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal.

  Colaborator transformat în inamic
  După ce s-a mândrit în faţa instanţei din Sfântu Gheorghe cu colaborarea sa apropiată cu serviciile secrete, Marian Valer a schimbat brusc macazul după ce a ajuns senator al României. În calitate de ales al neamului, acesta a pornit un adevărat război cu mai toate serviciile secrete din România.
  În iunie 2010, senatorul Marian Valer l-a acuzat pe directorul adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, că întreprinde acţiuni de poliţie politică şi de instigare la omor la adresa lui. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută în faţa sediului SRI Satu Mare, îmbrăcat într-un tricou cu Che Guevara, Marian Valer s-a lăudat că a intrat şi în vizorul serviciului secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor (DGIPI), aşa-zisul “doi şi un sfert”. De-a lungul anilor, senatorul independent Marian Valer a acuzat o mulţime de persoane cu funcţii importante în stat, inclusiv pe premierul Victor Ponta, că ar fi ofiţeri sub acoperire sau colaboratori ai serviciilor secrete.

  TOT-ul, americanii şi elicopterul
  Senatorul Marian Valer a plusat ulterior, afirmând că în 2011 a fost ţinta unor “operaţiuni combinate” ale SRI, SPP şi SIPI, fiind supus unui control tehnic total (TOT) timp de trei luni. Pe lângă interceptarea tuturor convorbirilor telefonice, dar şi ambientale, pe stradă, în diverse magazine, restaurante, pieţe, aeroporturi, inclusiv prin intermediul unui microbuz cu o staţie specială, cel puţin trei echipe de filaj, una la Bucureşti şi două la Satu Mare, senatorul Marian Valer a afirmat că a fost filat inclusiv dintr-un elicopter pe care nu l-a văzut, ci doar l-a auzit. În aceeaşi ordine de idei, senatorul Marian Valer a acuzat serviciile inclusiv de faptul că l-au îmbolnăvit la cap, adăugând că SUA au făcut presiuni să fie dat deoparte din conducerea PSD. Afirmaţiile sale au devenit subiect de băşcălie în presa centrală, Marian Valer ajungând să fie numit senatorul Che Guevara, senatorul elicopter sau senatorul OZN.

  N.R. Pentru a lămuri mai bine aventurile informative ale numitului Marian Valer, Gazeta de Nord-Vest se va adresa Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. De asemenea, sătmărenii care deţin informaţii legate de colaborarea numitului Marian Valer cu serviciile secrete sunt rugaţi să contacteze redacţia cotidianului Gazeta de Nord-Vest, pentru a putea lămuri definitiv acest subiect de maxim interes public.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.