Parlamentarii din comisia speciala sunt in vizita de lucru la Rosia Montana

Parlamentarii din comisia speciala sunt in vizita de lucru la Rosia Montana

by September 25, 2013 0 comments

camera-deputatilor-vot-bogdan-maran[1]Treisprezece parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana viziteaza miercuri zona, transmite Mediafax. Parlamentarii s-au interesat, la cariera din zona protejata Tau Gauri, de numarul vizitatorilor de acolo, dupa ce au primit informatii despre descoperirile facute si despre modul in care acestea au fost puse in valoare. Inainte de a ajunge la Rosia Montana, parlamentarii au vizitat cartierul Recea din Alba Iulia, construit de Rosia Montana Gold Corporation pentru localnicii care au optat sa se mute la oras, transmite corespondentul MEDIAFAX.

In drum catre Rosia Montana, parlamentarii s-au oprit la statia de tratare a apelor acide, aflata la intrarea in localitate, iar dupa intalnirea cu primarul Eugen Furdui ei au urcat pe munte, imbracati cu echipamente de protectie.

Transportul parlamentarilor este asigurat de masini 4X4 puse la dispozitie de Consiliul Judetean Alba, dupa ce anterior acestia au informat autoritatile ca nu vor masini din partea companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Prima oprire a fost in zona protejata Tau Gauri, unde reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation le-au prezentat parlamentarilor descoperirile arheologice facute acolo si modul in care acestea au fost puse in valoare.

Parlamentarii au intrebat despre numarul vizitatorilor din zona, iar reprezentantii RMGC au raspuns ca acesta ajunge la cateva sute pe an, intrucat zona este greu accesibila si este nevoie de acorduri prealabile.

Apoi, membrii Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana au mers in zona protejata Carpeni, unde viziteaza vestigii din perioada romana.

Parlamentarilor din Comisia speciala pentru Rosia Montana li s-au alaturat doi deputati care nu fac parte din comisie – Remus Cernea si Adrian Gurzau (PDL) -, care au mers la Rosia Montana spunand ca vor sa participe la vizita. Remus Cernea a spus ca, desi nu face parte din Comisia speciala pentru Rosia Montana, a vrut sa vina in zona pentru a se informa. “Eu eu am o pozitie ferma impotriva acestui proiect, dar consider ca in democratie trebuie ascultate toate opiniile”, a afirmat Cernea.

La randul sau, Adrian Gurzau a spus ca, in opinia sa, Comisia pentru Rosia Montana ar fi trebuit sa aiba 50 de parlamentari, astfel incat sa fie reprezentativa pentru Parlament.

Pe parcursul primei opriri, cei doi parlamentari care nu fac parte din Comisia speciala au fost avertizati sa poarte echipamente de protectie, ei afirmand ca se vor adapta la urmatoarea intalnire.

Treisprezece din cei 19 parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana au inceput, miercuri dimineata, vizita in zona.

Liderul Sindicatului “Viitorul Mineritului” Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat pentru Mediafax ca asteapta ca parlamentarii care au ajuns la Rosia Montana sa vada realitatea din zona si investitiile facute deja in patrimoniu si in protectia mediului.

Pe parcursul vizitei, parlamentarii din Comisia comuna speciala pentru Rosia Montana, condusa de senatorul Darius Valcov, viziteaza mai multe zone protejate si cariere, urmand sa le fie prezentate, conform programului, iazul de decantare si amplasamentul uzinei, dupa care vor vizita zona protejata Biserica Greco-Catolica, mai multe primarii, taurile protejate din centrul istoric, zona protejata Centrul istoric, complexul de galerii Catalina-Monulesti. Ei vor face vizite si la depozitul arheologic si santierul de restaurare al casei 392, la Muzeul Mineritului – punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodata, parlamentarii vor avea intalniri cu reprezentantii Sindicatului “Viitorul Minerirului” si ai ONG-urilor locale pro-minerit.

La revenirea in Bucuresti, membrii Comisiei au programate pentru joi, incepand cu ora 18.00, discutii si consultari la Parlament cu reprezentantii ONG-urilor si ai asociatiilor cu activitate reprezentativa in domeniu si cu organizatorii protestelor din Piata Universitatii.

Potrivit presedintelui Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana, senatorul Darius Valcov, lunea viitoare vor fi audieri cu ministrul Marilor Proiecte si ministrul Justitiei, marti cu ministrul Economiei, ministrul Delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, ministrul Finantelor Publice si ministrul delegat pentru Buget.

Miercuri vor fi invitati ministrul Dezvoltarii si Administratiei, reprezentanti ai Institutului Geologic, SRI, SIE, iar joi persoane din conducerea Rosia Montana Gold Corporation, Gabriel Resources si Minvest. Vineri vor fi invitati la dezbatere reprezentanti ai BNR, Presedintiei, Academiei Romane, ai cultelor, Uniunii Arhitectilor si Academiei de Studii Economice.

Pana in prezent, la Comisie au participat la dezbateri ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, si presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu=

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.