Rechizitoriul procurorilor: cum s-a transformat Stefan Poienaru din inculpat in denuntator

Rechizitoriul procurorilor: cum s-a transformat Stefan Poienaru din inculpat in denuntator

by October 9, 2013 0 comments

11300stefan-poienaru-1[1]Un caz penal de trafic de influenta care are in spate o incercare de mituire a unor functionari publici scoate la iveala unele carente din justitia romana: principalul vinovat, care trebuia saltat de procurori cu catuse la mana, scapa basma curata pentru ca se transforma in denuntator. Aceasta este povestea unui dosar penal tocmai finalizat de  procurorii DNA, care au trimis in judecata un ofiter de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Calarasi, Stelica Tanse si seful Garzii de Mediu, Vasile Gadea, fiind acuzati de trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta. Potrivit rechizitoriului, cei doi inculpati au cazut victima adevaratului autor al faptelor penale: omul de afaceri Stefan Poienaru, care a intentionat sa-l mituiasca pe directorul adjunct al APIA Calarasi pentru a scapa de unele imputari financiare ce decurgeau din unele ilegalitati facute cu terenuri ale statului.

Poienaru a incercat  mituirea sefului APIA cu suma de 140 000 de euro prin intermediul celor doi inculpati. Pentru ca omul de afaceri a mirosit ca ar putea fi dat in gat de seful APIA, el s-a transformat in denuntator si apoi in martor. Asa ca cei doi functionari au cazut victime ale adevaratului infractor, omul de afaceri, Stefan Poienaru. Procurorii vorbesc despre implicarea in acest caz si a unui ziarist din Bucuresti, Mihai( Mitrus) Ghezea, patronul de la „Atac la persoana”, un bun prieten al lui Poienaru.

 Anchetatorii sustin ca „ la data de 23.08.2013, Dumitrascu Bogdan ( n.r. directorul adjunct al APIA Calarasi) a sesizat Direcţia Natională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bucuresti cu privire la faptul ca Poienaru Stefan, administrator al grupului de firme AGROFAM, prin intermediul lui Tanase Stelica, comisar de politie in cadrul Inspectoratului de  Politie al Judetului Calarasi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, Gadea Vasile, comisar sef al Comisariatului Judetean Calarasi din cadrul Garzii Nationale de Mediu si Ghezea Mitrus, asociat unic si administrator la SC M.G.M. Eco Media Press SRL, i-a oferit sume de bani pentru solutionarea favorabila a litigiilor firmelor reprezentate de Poienaru Stefan cu APIA Calarasi si pentru eliberarea unor adeverinte care sa-i permita accesarea unor credite bancare”.

 Apoi, procurorii DNA precizeaza ca „la data de 11.09.2013( n.r. la numai 3 saptamani),  Poienaru Stefan a sesizat Directia Natională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bucuresti cu privire la faptul ca in cursul lunii septembrie 2013, Tanase Stelica, comisar de politie in cadrul Inspectoratului de  Politie al Judetului Calarasi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins sumele de 100.000 euro si 40.000 euro pentru a interveni pe langa Dumitrascu Bogdan in scopul solutionarii favorabile a litigiilor firmelor reprezentate de Poienaru Stefan cu APIA Calarasi si pentru eliberarea unor adeverinte care sa-i permita acestuia accesarea unor fonduri europene pentru agricultura. Din sumele pretinse, o parte urma a fi remisa lui Dumitrascu Bogdan si o parte lui Gadea Vasile”.

 Probatoriul procurorilor

 Poienaru Stefan este administrator al SC Agrofam Holding SRL si SC Agrofam Prod SRL, societati care au ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. In aceasta calitate, in perioada 2007-2011, Poienaru Stefan a solicitat Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Centrul judetean Calarasi, acordarea de plati unice pe suprafata agricola, nerambursabile, din fonduri comunitare si nationale, pentru mai multe suprafete de teren. Dupa acordarea sumelor mentionate, APIA a constatat ca societatile ar fi exploatat ilegal o parte din suprafata pentru care s-a solicitat acordarea de subventii, suprafata ce ar apartine Agentiei Domeniilor Statului, astfel ca au obtinut in mod ilegal o parte din aceste fonduri. In acest context, APIA Calarasi a intocmit procese-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantelor bugetare, creante a caror valoare este de 7.088.751,36 lei pentru perioada 2007-2010, dosarul aferent campaniei din 2011 fiind reinstrumentat si in curs de autorizare. Pentru recuperarea prejudiciului au fost instituite masuri asiguratorii.

Litigiile generate de contestarea proceselor-verbale de constatare si sancționare a contraventiilor se afla in diverse stadii de solutionare, insa situatia creata l-a impiedicat pe Poienaru Stefan sa acceseze alte fonduri, oferite prin programul SAPS.

 Situatia financiara a lui Poienaru, oportunitate pentru dare de mita

Aceasta situatie litigioasa a fost cunoscuta de inculpatul Tanase Stelica, comisar in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul de Poliție al Judetului Calarasi, inclusiv din cele relatate de martorul Ghezea Mitruș. Situatia dificila a lui Poienaru Stefan a fost perceputa ca o oportunitate de catre inculpatul Tanase Stelica, deoarece acesta detinea un teren in suprafata de cca 50.000 mp în satul Cegani, com. Burdusani, jud. Ialomita si era interesat sa il vanda, iar Poienaru Stefan, cunoscut ca fiind implicat in activitati agricole, preocupat de extinderea activitatii sale economice si, prin urmare, de achizitia de noi terenuri, cu posibilitati financiare semnificative, era persoana in masura, in conditiile economice actuale, sa cumpere un teren de o asemenea marime la un pret bun pentru inculpat. Discutii cu privire la vanzarea acestui teren au existat si anterior anului 2013 intre inculpatul Tanase Stelica si Poienaru Stefan, insa acesta din urma, desi interesat de cumpararea terenului, nu a dat un raspuns ferm, amanand mereu luarea unei decizii.

 Un teren, mobilul pentru constituirea infractiunii

Potrivit declaratiei martorului Ghezea Mitrus, care era la curent cu intentia inculpatului Tanase Stelica de a vinde terenul mentionat lui Poienaru Stefan, in cursul anului 2013 s-a intalnit cu inculpatul Tanase Stelica, iar acesta, stiind ca este in relatii foarte apropiate cu Poienaru Stefan, l-a intrebat daca Poienaru Stefan a luat vreo decizie.

 Martorul Ghezea Mitruș a precizat că i-a relatat lui Poienaru Stefan despre intalnirea cu inculpatul Tanase Stelica si despre intrebarea adresata de acesta, ocazie cu care Poienaru Stefan a afirmat ca ar fi dispus sa cumpere terenul, dar ca mai intai ar vrea sa vada actele si pozitionarea acestuia. Dupa aceasta discutie, Poienaru Stefan a mentionat ca, daca recolta din anul 2013 va fi vanduta la un pret bun, ar putea sa cumpere acest teren.

Ulterior, întâlnindu-se din nou cu inculpatul Tănase Stelică și întrebat fiind de acesta dacă are noutăți cu privire la cumpărarea terenului de către Poienaru Ștefan, martorul Ghezea Mitruș a declarat că i-a spus acestuia despre condițiile în care Poienaru Ștefan ar fi în măsură să cumpere terenul, cu precizarea că, deocamdată, acesta are dificutăți financiare din cauză că fondurile sale sunt blocate de APIA Călărași ca urmare a existenței unor litigii, în urma unor demersuri inițiate de Dumitrașcu Bogdan, directorul executiv adjunct al acestei instituții.

 Martorul Ghezea Mitruș a arătat că, aflând acest lucru, inculpatul Tănase Stelică a susținut că îl cunoaște pe Dumitrașcu Bogdan și că poate discuta cu acesta pentru rezolvarea problemelor întâmpinate de Poienaru Ștefan, fără a preciza în acel moment alte detalii.

 Date fiind acestea, martorul Ghezea Mitruș a discutat cu Poienaru Ștefan despre cele afirmate de către inculpatul Tănase Stelică, Poienaru Ștefan fiind de acord cu demersul inculpatului, dacă totul ar fi legal și, în cazul în care fondurile societăților sale ar fi deblocate, ar putea să cumpere terenul inculpatului, aşa cum rezultă din declaraţia martorului.

 Contactarea denuntatorului

În paralel, inculpatul Tănase Stelică a căutat o modalitate de a discuta cu Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în condiții favorabile, care să îi permită să aducă în atenția directorului executiv adjunct de la APIA Călărași situația lui Poienaru Ștefan și, urmărind strict interesul său, să facă tot ce era necesar să asigure o soluție convenabilă tuturor, chiar dacă detaliile intervenției pe lângă Dumitrașcu Bogdan Dumitru nu fuseseră expuse în discuția cu martorul Ghezea Dumitru.

Cunoscând relația de prietenie a lui Dumitrașcu Bogdan Dumitru cu inculpatul Gîdea Vasile, inculpatul Tănase Stelică l-a contactat pe acesta pentru a îi facilita o întâlnire cu directorul executiv adjunct de la APIA Călărași și i-a relatat totodată că Poienaru Ștefan ar fi dispus să remită suma de 100.000 de euro pentru soluționarea favorabilă a litigiilor cu APIA Călărași, în sensul anulării sau reducerii debitelor societăților administrate de Poienaru Ștefan. Cu același prilej, inculpatul Tănase Stelică i-a promis inculpatului Gîdea Vasile o parte din suma pe care o va primi de la Poienaru Ștefan pentru sprijinul pe care i-l va acorda în demersul său pe lângă Dumitrașcu Bogdan Dumitru.

Existența acestei înțelegeri anterioare între inculpații Tănase Stelică și Gîdea Vasile rezultă din evenimentele care au urmat, când, pentru început, inculpatul Gîdea Vasile a intermediat o primă întâlnire, a pus la dispoziție un loc propice, într-un cadru confidențial, pentru discuțiile ce urmau a avea loc și a garantat seriozitatea și credibilitatea inculpatului Tănase Stelică, apoi a continuat să îl sprijine pe inculpatul Tănase Stelică în demersul său, facilitând întâlnirile cu Dumitrașcu Bogdan Dumitru, insistând față de acesta să accepte propunerea făcută de inculpatul Tănase Stelică și să accepte banii pe care urma să îi remită Poienaru Ștefan prin intermediul ofițerului de poliție.

Incercarea de mituire

Așa cum rezultă din declarația lui Dumitrașcu Bogdan Dumitru, în data de 20.08.2013 a fost apelat de inculpatul Gîdea Vasile, care i-a solicitat o întrevedere, ocazie cu care i-a spus că vine din partea unui prieten de-al său, fără a îi menționa numele, care îl roagă să ajungă la o înțelegere cu Poienaru Ștefan și că acesta din urmă este dispus să ofere suma de 100.000 de euro pentru rezolvarea tuturor problemelor.

Dumitrașcu Bogdan Dumitru a refuzat această ofertă, însă în seara aceleiași zile, considerând că ar fi util să cunoască cine este persoana care a intervenit pentru Poienaru Ștefan, s-a întâlnit din nou cu inculpatul Gîdea Vasile, căruia i-a cerut detalii cu privire la cele discutate anterior și la identitatea ”prietenului comun” care a intervenit pentru Poienaru Ștefan. Cu acest prilej, inculpatul Gîdea Vasile i-a comunicat că persoana care a făcut acest demers este inculpatul Tănase Stelică, ofițer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Călărași.

În continuare, inculpatul Gîdea Vasile i-a adus la cunoștință lui Dumitrașcu Bogdan Dumitru că a fost identificată o modalitate de disimulare a sumei de 100.000 de euro ce trebuia să fie remisă, aceasta urmând a fi inclusă în prețul unui teren pe care inculpatul Tănase Stelică l-ar vinde lui Poienaru Ștefan. În acest mod, terenul ar fi fost supraevaluat și, din suma de 130.000 de euro reprezentând prețul mărit artificial, ar putea fi retrasă suma de 100.000 de euro.

Potrivit declarației lui Dumitrașcu Bogdan Dumitru, inculpatul Gîdea Vasile i-a explicat și că, din suma de 100.000 de euro o parte ar reveni și inculpatului Tănase Stelică și l-a sfătuit să se gândească bine la ofertă, iar dacă va accepta, s-a obligat să îl pună în legătură cu inculpatul Tănase Stelică. Deși denunțătorul i-a subliniat inculpatului Gîdea Vasile că nu este interesat de propunerea făcută, acesta a insistat să reflecteze în continuare.  

Intra pe fir procurorii DNA

Imediat după ce a luat cunoștință despre aceste aspecte, Dumitrașcu Bogdan Dumitru a sesizat Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial București.

 În data de 25 august 2013, în jurul orei 14:30, Dumitrașcu Bogdan Dumitru a fost apelat de inculpatul Gîdea Vasile, care i-a solicitat să vină la imobilul său situat în Călărași, str. Ciocârliei, nr. 19bis, unde are un depozit de lemne, spunându-i că vine ”prietenul”.

Dumitrașcu Bogdan Dumitru a declarat că la depozit l-a găsit pe inculpatul Gîdea Vasile și că, după circa două minute, a venit și inculpatul Tănase Stelică. Inculpatul Gîdea Vasile i-a condus pe inculpatul Tănase Stelică și pe denunțătorul Dumitrașcu Bogdan Dumitru într-un birou și i-a lăsat să discute.

Potrivit celor declarate de Dumitrașcu Bogdan Dumitru, acesta i-a spus inculpatului Tănase Stelică că ar fi de acord cu cele transmise de Poienaru Ștefan, moment în care inculpatul Tănase Stelică a început să îi explice detaliile remiterii mitei. Astfel, inculpatul Tănase Stelică i-a relatat că primirea sumei de 100.000 de euro va fi ascunsă prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare pentru un teren între Tănase Stelică și Poienaru Ștefan, în prețul căruia să intre și suma remisă pentru rezolvarea problemelor lui Poienaru Ștefan, astfel că nimeni nu va cunoaște destinația banilor. După exprimarea acordului de către Dumitrașcu Bogdan Dumitru, inculpatul Tănase Stelică a susținut că va lua legătura cu Ghezea Mitruș, care este prietenul lui și al lui Poienaru Ștefan, pentru finalizarea ”tranzacției”. Totodată, au stabilit o întâlnire pentru data de 26 august 2013.

Dumitrașcu Bogdan Dumitru l-a contactat pe inculpatul Gîdea Vasile în data de 26 august 2013 și a amânat întâlnirea pentru a doua zi, 27 august 2013, dar pentru că și Dumitrașcu Bogdan Dumitru și inculpatul Gîdea Vasile au fost ocupați, au convenit să se vadă în data de 28 august 2013, la ora 17:00, la depozitul de lemne al inculpatului Gîdea Vasile.

În data de 28 august 2013, Dumitrașcu Bogdan Dumitru a ajuns la depozitul din Călărași, str. Ciocârliei, nr. 19bis, unde se afla inculpatul Gîdea Vasile. Înainte de a ajunge inculpatul Tănase Stelică, Dumitrașcu Bogdan Dumitru a ținut să se asigure de seriozitatea acestuia, a lui Ghezea Mitruș și a lui Poienaru Ștefan, iar inculpatul Gîdea Vasile a garantat siguranța celor discutate și seriozitatea persoanelor implicate.

 

Stenograme:

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Și vine … și vine cu d-astea el, adică vreau și plusează. Prima dată zice rezolvă-mă cu ce am probleme. Acum și vrea și plus adeverințe. Că dau acum atât și când o mai fi …

GÎDEA VASILE: Acu știi … scuză-mă. Eu știi cum sunt: eu nu sunt țigan. Am vorbit lucru acela, dacă nu, du-te-n p… mă-tii. Nu mai am nevoie de nimic și plec.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Da, dar să vorbim așa o chestie. A vorbit cu POIENARU asta … STELICĂ?

GÎDEA VASILE: Da, da, da. Da. Da.

(…)

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Deci nu vorbim de douăzeci de mii. Băi nene, mie îmi aduci, eu nu sunt țigan … adu-mi zece mii, frumos, și după aia mă apuc de treabă.

GÎDEA VASILE: Da, da, da. Da.

(…)

GÎDEA VASILE: De două ori a fost cu mine la (neinteligibil). La GHEZEA de nu știu câte ori. Offf mama lor de …

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Ce e pentru Poienaru zece mii?

Discuția s-a purtat inițial între Dumitrașcu Bogdan Dumitru și inculpatul Gîdea Vasile, timp în care denunțătorul a fost pus la curent cu toate detaliile problemei de rezolvat de către acesta, însă apoi s-a alăturat lor și inculpatul Tănase Stelică, acesta confirmând că, în plus față de rezolvarea litigiilor societăților administrate de Poienaru Ștefan, acesta are nevoie și de emiterea unor adeverințe care să-i permită accesarea unor fonduri suplimentare și că, pentru aceasta, prin intermediul lui, Poienaru Ștefan îi va da suma de 10.000 de euro:

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Băi nene, eu nu mai pot sta. Ăștia o…aştia o dau de gard.

TĂNASE STELICĂ: Nu. Nu. Nu. Am, fost aseară la el…

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Așa… așa.

TĂNASE STELICĂ: Nici nu mai știu …era…

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: La GHEZEA sau la …

TĂNASE STELICĂ: La GHEZEA.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Așa. Am înțeles. El a vorbit cu POE? Ce a zis?

TĂNASE STELICĂ: Ieri pe ziuă…

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Am înțeles.

TĂNASE STELICĂ: Și are niște hârtii, trebuie semnate, hârtia, câte trei-cinci pagini fiecare că eu nu m-am uitat pe ele. De trebuie să mă întrebi ce scria pe ele nici nu m-am uitat că nu aveam ochelarii la mine. Uite ce mi-a zis… că are de luat o sută și ceva de mii, că îmi arăta seturile alea de hârtii ca și cum ar fi un set de hârtii pe [neinteligibil], a rezolvat cu una de o sută și nu știu cât de mii, pe una mai mică de cinci sute și pe una trei sute…în total vreo nouă sute si-un pic.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Nu. Ascultați-mă puțin.

TĂNASE STELICĂ: Așa. Și le-am zis dacă se poate să-i dea adeverințele pentru asta.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Astea sunt bilete de credit bancar, deci ăia care nu mai așteaptă plata la toamnă, la iarnă, când le-o facem, noi eliberăm niște adeverințe care confirmă suprafața…Adică ai o mie patru sute hectare sau o mie cinci sute hectare, banca îți dă nouă zeci la sută din o sută zece euro pe hectar. De aia zicea el. Că le-a pus pe ferme. Da, el are trei ferme Agrofarm Holding, Agrofam Prod și Agrofam Unirea.

TĂNASE STELICĂ: Uite despre ce e vorba…eu nu știu…el zice..

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Da el prima dată a zis că dă o sută să-l ajut cu debite, să nu-i mai iau banii…

TĂNASE STELICĂ: Nu.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Acum vine și vrea și adeverințe?

TĂNASE STELICĂ: Nu. Eu [neinteligibil]. El a zis că pentru că a fost vreo trei pentru care nu se mai poate face nimic.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: La Agrofam Holding. E debitul creat.

TĂNASE STELICĂ: Nu ştiu. Aşa… şi că mai e una de cinci.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Agrofam Prod.

TĂNASE STELICĂ: Cu asta cinci, înţelegi. Şi asta, Mihai, mi-a spus, zice,  nu e vorba de cinci zeci de mii e vorba doar de ăştia [neinteligibil].

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Nu de ce are de luat. Noi îi luăm  înapoi. Nu înţelegeţi că el a luat banii şase ani. Deci din 2006 până în 2012…

TĂNASE STELICĂ: El a zis acum, aseară, zice: băi stă extraordinar de rău, extraordinar de rău. Deci…

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Eu pe vorbele lui POENARU nu mă apuc de nimic. Adică eu zic că…

TĂNASE STELICĂ: El mi-a zis în felul următor, că aşteaptă un semnal de la mine astăzi în jurul prânzului, aşa, dacă pot să-i dau adeverinţele alea.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Nu. Eu zic aşa, ca să fie treaba…vine cu un avans, să dea şi el zece mii.

TĂNASE STELICĂ: Păi nu. El, el vine.

 DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Adeverinţa durează două săptămâni până ia banii. Eu vă spun că ştiu că cu asta lucrăm.

TĂNASE STELICĂ: Nu. El a zis să-i dăm adeverinţele, da,  şi când a dus adeverinţele, vine cu o parte din bani. El a  zis aşa… zice, ce mi-a zis mie aseară, zice bă, pentru  adeverinţe… pentru adeverinţe, zice…, dacă ia vreo nouă sute şi ceva de mii de euro, da, încerc să-i cer cinci  zeci de mii de euro. Patru zeci de mii zice să-i cer.

DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU: Aha.

TĂNASE STELICĂ: Zice, chipurile,  să iau eu cu el două zeci de mii şi să vă dau vouă două zeci.

(…)

TĂNASE STELICĂ: El mi-a spus, el mi-a spus în felul următor [neinteligibil] eu când duc adeverinţele, mă întorc cu o parte din bani [neinteligibil]. (vol. II, f. 96-110).

Discuţia s-a încheiat cu promisiunea denunţătorului că va face demersuri în vederea eliberării adeverinţelor, urmând ca inculpatul Tănase Stelică să facă demersuri pe lângă Poienaru Ştefan pentru a obţine suma de 40.000 de euro până în data de 09.09.2013.

 

 

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.