Comisia de ancheta privind terenurile din Nana isi incepe miercuri activitatea

Comisia de ancheta privind terenurile din Nana isi incepe miercuri activitatea

by January 7, 2014 0 comments

NUNTA - LUCIAN MITREA - ANDREEA BANICAComisia de anchetă privind legalitatea achiziţiei terenurilor din comuna Nana, Călăraşi, urmează să se întâlnească, miercuri, în prima şedinţă din acest an, pe ordinea de zi aflându-se votarea celor doi vicepreşedinţi şi a secretarului comisiei, dar şi calendarul audierilor. Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat, pentru MEDIAFAX, că prima şedință pe 2014 a comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, va avea loc miercuri, începând cu ora 14.00.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află aprobarea Regulamentului de funcţionare al comisiei, alegerea completă a conducerii, respectiv a celor doi vicepreşedinţi şi a secretarului comisiei, precum şi aprobarea calendarului de audieri şi stabilirea persoanelor care vor fi audiate.

Comisia parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a avut prima şedinţă de lucru în 17 decembrie, când a fost ales preşedintele acestei comisii, deputatul Eugen Nicolicea.

În urma anunțului PDL că nu va participa la şedinţele Comisiei de anchetă, membrii acesteia au stabilit să aştepte o nominalizare din partea democrat-liberalilor pentru funcţia de vicepreşedinte al comisiei. “Dacă până data viitoare, PDL nu va ocupa această funcţie de vicepreşedinte, ea va fi repartizată altor grupuri din cadrul comisiei”, spunea Nicolicea, în decembrie.

Comisia de anchetă a celor două Camere se numeşte “Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi”, potrivit draftului de Regulament.

Comisia este alcătuită din 13 deputaţi şi senatori PSD, PNL, PC, PPDD şi UDMR, astfel: de la PSD – Gabriela Firea, Eugen Nicolicea, Ioan Adam, Nicolae Şerban, Mihai Vifor, Adrian Solomon, de la PNL – Mircea Dobra, Iulian Dumitrescu, Costel Alexe, Ioan Cupşa, de la PC – Vicenţiu Mircea Irimie, de la UDMR- Tanczos Barna, de la PPDD – Teiu Păunescu.

Obiectivele comisiei de anchetă sunt verificarea trasabilităţii terenurilor înstrăinate în perioada 1990 – 2013, pe raza comunei Nana, verificarea situaţiei subvenţiilor încasate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în perioada verificată, în zona supusă anchetei, verificarea statutului juridic şi a raporturilor de proprietate asupra terenurilor din zona Nana, verificarea structurii de culturi a exploataţiilor agricole şi verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri din zona Nana, în perioada 1990-2013.

Comisia de anchetă poate invita pentru audiere şi explicaţii orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă ori o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectul activităţii comisiei de anchetă.

Regulamentul mai prevede că împiedicarea în orice fel a activităţii comisiei de anchetă în îndeplinirea atribuţiilor sale se sancţionează potrivit legii penale.

În plus, la cererea comisiei, orice persoană care cunoaşte fapte sau împrejurări în legătură cu situaţiile semnalate este obligată să le aducă la cunoştinţă sau să le înfăţişeze, iar instituţiile sau autorităţile cu atribuţii referitoare la faptele înfăţişate sunt obligate să răspundă la solicitările comsiiei de anchetă, în termenul stabilit.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<