Bogdan Diaconu (deputat PSD) cere situaţia proceselor privind retrocedările pădurilor din Mureş

Bogdan Diaconu (deputat PSD) cere situaţia proceselor privind retrocedările pădurilor din Mureş

by March 12, 2014 0 comments

diaconu_bogdan_1Deputatul PSD Bogdan Diaconu a adresat o interpelare Ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc privind situaţia proceselor legate de  retrocedările  pădurilor din judeţul Mureş către moştenitorii foştilor grofi.

Suprafeţele forestiere din judeţul Mureş constituie obiectul unor dispute privind retrocedări masive de pădure prin proceduri care au ridicat mari semne de întrebare şi au făcut obiectul atât al unor anchete de presă extinse, cât şi al sesizărilor instituţiilor statului. În judeţul Mureș se află pe rol peste 20 de dosare în cazuri de retrocedare, procese care, însumat, vizează retrocedarea a peste 30 000 de ha. Anterior, o parte din retrocedări au fost blocate în instanţă de prefectura Mureș pe bază de dovezi solide. Pentru clarificarea situaţiei şi informarea opiniei publice, vă rog să faceţi publică situaţia proceselor privind retrocedările de păduri din judeţul Mureş, având în vedere că moştenitorii foştilor grofi Banffy Daniel, Lazslo Ianos, Kemeny Ioan, Elteto Farkas se luptă ca peste jumătate din fondul forestier din judeţul Mureş să fie retrocedat într-un mod neconform cu legea, pentru că nu constituie obiectul legii 247/2005 de vreme ce aceste păduri au fost confiscate de statul roman anterior perioadei de referință 6 martie 1946-22 decembrie 1989 de la cetățeni maghiari, germani și italieni în baza legilor nr.498/1942, 443/1944, 478/1944, iar în baza legii 91/1945 au fost date în administrarea CASBI ( Casa de Administrare și Supraveghere a Bunurilor Inamice), la recomandarea Națiunilor Unite, organism internațional care i-a precedat Organizației Națiunilor Unite, sau au fost expropriate în baza Reformei Agrare din 1921, fiind acordate despăgubiri consistente din partea statului român.

Aşadar, Bogdan Diaconu a cerut să fie verificate legalităţile retrocedărilor care au avut loc şi se desfăşoară în continuare în judeţul Mureş cu privire la acele terenuri care au fost confiscate de statul roman în baza legilor nr.498/1945 privind regimul bunurilor statelor cu care România se găsește în stare de război, publicată în M.of. nr.152/3 iulie 1942, precum și legile nr 443/1944 și 478/1944, fiind considerate bunuri ale persoanelor considerate inamice statului roman și trecute în administrarea CASBI, în toate aceste cazuri ţinându-se cont şi de faptul că proprietarii au participat la acţiunile hothyste îndreptate împotriva populaţiei româneşti.

Deasemenea, acesta cere să fie verificat şi să fie clarificat în ce măsură sunt legale admiterea de către instanţele judecătoreşti a solicitărilor de retrocedare respinse anterior de comisiile judeţene pe baze legale. Acesta atrage atenţia că în aceste procese au fost folosite ca documente în procese acte emise de ocupanţii horthyşti, precum documente ( CF-uri) realizate în baza unor partaje voluntare și a schițelor din data de 30.11.1940, realizate la Reghin și aprobate de Comandamentul 9 de Armată “Honvezi” din Cluj.

Bogdan Diaconu solicită în acest context să se verifice cum a fost cu putinţă să existe două sentinţe definitive pentru aproape 10.000 ha de teren care au aparţinut lui Banffy Daniel, fost ministru în Guvernul Ungariei din perioada horthystă, suprafaţă care a fost „retrocedată” urmaşilor acestuia: Banffy Eva, Bethlen Ana, Szentkuti Eva, pe raza comunelor Lunca Bradului, Stânceni și Răscolița și 159 ha pădure pentru Zichy Melania Georgia pe raza comunei Voievodeni.

Pe ce bază a îndeplinit criteriile de legalitate retrocedarea de către România a circa 10 000 de ha de teren forestier unui fost criminal de război, cu responsabilitate directă în crimele împotriva românilor din Nordul Ardealului? În cazul în care este necesar, deputatul PSD cere sa fie solicitate mai departe instituţiile autorizate ale statului pentru clarificarea acestor situaţii şi pentru reintrarea în normalitate.

Deputatul PSD a cerut la final atât răspuns scris, cât şi oral.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.