Festivalului International de Film Etnografic (FIFE) Zlatna

Festivalului International de Film Etnografic (FIFE) Zlatna

by March 10, 2014 0 comments

head_txt_roLa a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna au fost desemnați membrii juriului.

Anul acesta ne-a făcut onoarea să accepte să fie președintele juriului, maestrul Dorel Vișan. Alături de el se află alte șase personalități: cunoscutul actor Sebastian Papaiani; compozitorul și interpretul Marian Stere — specialist în muzica de film—; regizorul Cristi Toporan — premiat la ediția I a FIFE Zltana; reprezentantul ICR București — Horia Barna — cunoscut jurnalist, profesor și traducător; doctor în Arte Florin Toader — conferențiar universitar în cadrul Universității Hyperion din Bucuresti; interpretul de muzică populară Ioan Fulea — reprezentantul autorităților locale din Zlatna.

Amintim cu această ocazie, că a început înscrierea filmelor în competiția FIFE Zlatna, Ediția a II-a, care se va desfășura în perioada 6-8 iunie 2014. Sesiunea de înscriere este deschisă tuturor cineaștilor independenți sau profesioniști, până pe data de 15 mai 2014. Regulamentul festivalului este disponibil pe site-ul FIFE Zlatna: www.etnofilmzlatna.ro.

Vă prezentăm câteva date despre membrii juriului FIFE Zlatna, Editia a II-a.

Maestrul Dorel Vișan, o stea a filmului și teatrului românesc, este președintele juriului Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediția a II-a. Născut în Tăușeni, județul Cluj, marele actor a interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Moliere la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 60 de roluri, în cea mai variată gamă. Măiestria artistică a celebrului actor este apreciată deopotrivă în România, dar și în Europa.
Născut în Pitești, Sebastian Papaiani este o figură marcantă a teatrului și filmului românesc. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960, iar în 1963, debutează în filmul ‘Un surâs în plină vară’, unde se face remarcat atât de critici, cât și de public. Filmează an de an, atât în drame, cât și în comedii și rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile: Gogu a lu’ Pupăză — Nea Marin Miliardar, Plutonier Căpșună — BD…, Alecu — Astă seară dansăm în familie, Păcală, Pompei — Toamna bobocilor și, mai ales, Ieremia — Toate pânzele sus.

Redactorul Radio România Internațional, Marian Stere este specialist pentru muzica de film. Marian Stere a debutat în vremea copilăriei sale, în anul 1976, la Televiziunea Română, într-o emisiune realizată de mult regretatul Alexandru Bocăneț. De atunci, s-a lăsat cucerit de arta spectacolului și a continuat drumul către muzică și cuvintele bun simț și de bun gust.

Cunoscut jurnalist, profesor și traducător, Horia Barna este reprezentantul ICR București. Horia Barna a absolvit Facultatea de Limba și literatura română a Universității din București, cu a doua specializare pe limba spaniolă. Ca jurnalist, acesta a lucrat la Tineretul Liber, Evenimentul Zilei, Radio Total, Grupul Nord-Est Media Net, Agerpres, iar ca traducător a publicat mai ales traduceri de literatură din spaniolă.

Doctor în Arte, Florin Toader este conferențiar universitar în cadrul Universității Hyperion din București, la catedra Imagine de Film și Televiziune — Facultatea de Arte. Pasionat de film și artă, în general, Florin Toader a lucrat ca director de imagine pentru mai multe filme de lung metraj sau scurtmetraje.

Regizorul Cristi Toporan este un tânăr ale căror pelicule au fost apreciatiate de către specialiștii în cinematografia românească. La prima ediție a FIFE Zlatna, din anul 2013, Cristi Toporan a fost distins cu premiul pentru Cea mai bună regie a unui film românesc ‘Pâinea la țest’. Membru al Uniunii Cineaștilor din România, Toporan este și regizorul artistic al postului de televiziune Digi 24.

Unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară din Ardeal, Ioan Fulea este reprezentantul autorităților locale în juriul FIFE Zlatna. Născut în localitatea Sebeș, din județul Alba, Ioan Fulea este o personalitate complexă: inginer metalurg, dar și rapsod al Ardealului recunoscut ca fiind un ‘ambasador de suflet al României’.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.