Deputatul Bogdan Diaconu cere informații Ministerului Educației despre “epurarea elevilor români din liceele din Transilvania”

Deputatul Bogdan Diaconu cere informații Ministerului Educației despre “epurarea elevilor români din liceele din Transilvania”

by April 8, 2014 0 comments

diaconu_bogdan_1Deputatul PSD, Bogdan Diaconu a depus ieri o interpelare către Ministrul Educației cu titulaturaTransformarea liceelor românești din Transilvania în licee maghiare și epurarea elevilor români”, ca urmare a unui articol publicat în ziarul nostru și pe blogurile Adevarul.ro: (http://ancheteonline.ro/2014/03/cum-se-incearca-desfiintarea-scolilor-romanesti-din-ardeal-la-sighisoara-udmr-vrea-liceul-petofi-sandor-in-locul-colegiului-mircea-eliade/). Diaconu solicită verificarea modului în care școli românești bilingve au fost transformate în unități de învățământ cu predare exclusiv în limba maghiară ori în urma unor retrocedări controversare ori prin decizii politice la presiunile UDMR.

 

Textul interpelării:

O serie întreagă de clădiri care servesc drept instituții publice de învățământ sunt retrocedate sau în curs de retrocedare către bisericile comunității maghiare din Transilvania care, după ce le preia, le schimbă destinația în licee maghiare în care elevii români nu mai au loc.

Aceste clădiri au fost construite în perioada habsburgică, la sfârșitul secolului 18, din bani publici, iar rolul or este să servească interesului public și educației tuturor elevilor, indiferent de etnie.

Din păcate, până în prezent, în  școlile care funcționează în clădirile retrocedate bisericilor maghiare, elevii români au fost alungați.  Este important de menționat că bisericile maghiare au avut doar drept de administrare asupra acestor clădiri, iar nu de proprietate, așa cum li se acordă în prezent. Dar dacă restituirea proprietăților nu intră în atribuțiile Ministerului Educației, vă solicit în schimb să verificați ce se întâmplă cu destinația acestor clădirilor și a felului în care sunt alungați elevii români din instituțiile de învățământ care au ajuns în proprietatea bisericilor maghiare.

Vă rog de asemenea să verificați traseul pe care aceste clădiri îl au după retrocederea de altfel frauduloasă: ele sunt transformate imediat  în  unități de învățământ cu predare exclusiv în limba maghiară. Copiii români care erau deja înscriși la unitatea respectivă pe vremea când clădirea nu aparținea bisericii maghiare, sunt astfel transferați forțat la alte școli cu predare în limba română, ceea ce reprezintă o formă ascunsă de purificare etnică, plus efectul de segregare și izolare etnică ce rezultă din această strategie.

Tot din perspectiva funcțiunii Ministerului Educației, vă rog să verificați felul în care cultele maghiare (catolică, reformată și unitariană) se implică în diriguirea procesului de învățământ din aceste clădiri, profitând de faptul că sunt proprietare ale imobilelor, și în ce măsură acest lucru nu încalcă Constituție României, nefiind vorba de școli confesionale. Ci de învățământ public!

Vă sesizez de asemenea că alungarea elevilor români din școlile publice aflate în general în centrele orașelor din Transilvania seamănă cu situația de asuprire a românilor din secolul 19, când erau alungați din zonele bune ale orașelor pentru a lăsa loc ”elitei” maghiare. Unirea de la 1918 i-a repus în drepturi pe români și pe copiii lor, dar ultimele mișcări de preluare de proprietăți și de instituire de școli maghiare refac situația ingrată a românilor dinainte de statul român unitar modern. 

Pentru exemplificare, vă nominaliez retrocedarea, în Cluj Napoca, a colegiului de pe strada Kogălniceanu nr.2, care a primit imediat denumirea de Bathory Istvan, și de unde, după ce a ajuns în proprietatea bisericii catolice maghiare în 1990, toți elevii români au fost alungați pentru a se constitui o școală exclusiv maghiară, spre deosebire ciar de perioada dinaitne de 1918 când în această instituție au învățat și români celebri. Un alt exemplu de colegiu restituit Arhiepiscopiei de Alba Iulia în 1990 este cel din Miercurea Ciuc, fost liceu pedagogic de unde, din nou, elevii români au fost nevoiți să se mute la liceul din Toplița.

La Târgu Mureș, de la Colegiul Național Unirea din strada Mihai Viteazu nr. 17, copiii români s-au mutat la alte licee. Și din clădirea fostei școli gimnaziale Europa din strada Horea nr. 23, elevii români au fost mutați în alte școli. Iar exemplele pot continua.

Copiii români au avut o soartă similară în clădiri unde funcționau școli și în alte localități precum Timișoara, Odorheiu Secuiesc, Carei, Sighet, Arad, Lugoș, Brașov.

Vă rog, de aceea, să prezentați o listă cu instituțiile de învățământ românești transformate în școli exclusiv maghiare în toată Transilvania după 1990 pentru a avea o situație clară a exodului forțat al elevilor români. De asemenea, doresc să știu dacă Ministerul Educației are instrumentele de a impune în cazul unor asemenea retrocedări, dacă vor mai avea loc, ca proprietarul să nu schimbe destinația imobilelor iar elevii români să fie alungați la alte școli. Nicio instituție de învățământ nu poate funcționa fără aprobarea Minsiterului Educației, și atunci Ministerul Educației poate impune interesul public al elevilor români de a nu fi discriminați în țara lor.

Nu mai puțin util ar fi să prezentați o listă cu instituțiile de învățământ exclusiv maghiare din România pentru a avea o evidență a creșterii numărului lor.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.