NATO va intensifica zborurile deasupra Romaniei si Poloniei

NATO va intensifica zborurile deasupra Romaniei si Poloniei

by April 16, 2014 0 comments

imagesCAD0G6MNNATO isi va intensifica zborurile de supraveghere AWACS deasupra Romaniei si Poloniei, va lua toate masurile necesare pentru a asigura apararea Romaniei si a tuturor tarilor aliate si isi actualizeaza rapid planurile de aparare, a declarat, miercuri, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, Oana Lungescu. Consiliul Nord-Atlantic, care reuneste ambasadorii statelor statelor membre la NATO, a decis miercuri sa intareasca apararea aeriana, maritima si terestra in tari din Europa Centrala si de Est, ca reactie la evolutia crizei din Ucraina.

Anuntul a fost facut de secretarul-general NATO, Anders Fogh Rasmussen, la finalul unui summit al Consiliului Nord-Atlantic, inaltul oficial dand detalii despre desfasurarea de forte in zona baltica si in zona mediteraneana.

La solicitarea HotNews, purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu a mentionat ca “pachetul de masuri operationale adoptate miercuri de Consiliul Nord Atlantic acopera Romania, precum si toate celelalte tari ale Aliantei”.

“Pachetul de masuri operationale adoptate astazi de Consiliul Nord Atlantic acopera Romania, precum si toate celelalte tari ale Aliantei. Aceste masuri vor intari securitatea Romaniei in toate cele trei domenii : aerian, maritim si terestru”, a declarat oficialul NATO, pentru HotNews.ro.

“Evident, nu putem intra in detalii operationale, dar este vorba de de personal NATO, de o prezenta mai intensa a avioanelor si vaselor aliate, precum si de actualizarea rapida a planurilor de aparare”, a completat ea.

Chestionata specific despre Romania, purtatorul de cuvant al NATO a subliniat ca Alianta isi va intensifica zborurile avioanelor de supraveghere AWACS deasupra tarii.

“In acelasi timp, vor fi intensificate zborurile de supraveghere AWACS deasupra Romaniei si Poloniei.  Dupa cum a declarat Secretarul General NATO, <<decizia de astazi trimite mesajul clar ca NATO va proteja fiecare Aliat>>”, a spus Oana Lungescu.

“NATO ramane vigilenta si va lua toate masurile necesare in urmatoarele saptamini si luni pentru a asigura apararea Romaniei si a tuturor tarilor aliate”, a completat ea.

De asemenea, purtatorul de cuvant al NATO a facut referire si la declaratiile comandantului suprem al Fortelor Aliate in Europa, generalul Philip Mark Breedlove, care a subliniat ca la baza Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta a fost intarit contingentul de militari americani.

“Comandantul suprem al Fortelor Aliate in Europa, generalul Breedlove, a subliniat de asemenea ca la baza Mihail Kogalniceanu, contingentul de soldati americani a fost intarit si ca distrugatorul american USS Donald Cook este in curs de face exercii militare in Marea Neagra in largul coastei romanesti”, a precizat purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, pentru HotNews.ro.

Intre timp, evolutia crizei din Ucraina se intensifica, miercuri dupa-amiaza, Ministerul ucrainean al Apararii confirmand in jurul orei 16.00, ca sase vehicule blindate ucrainene au fost confiscate de fortele pro-ruse, in estul Ucrainei.

In paralel, regiunea separatista Transnistria, din Republica Moldova, asa-numitul Soviet Suprem de la Tiraspol – un asa-zis legislativ – a cerut oficial miercuri autoritatilor de la Moscova, inclusiv presedintelui Vladimir Putin, sa recunoasca independenta Transnistriei.

Solicitarea va fi de asemenea transmisa Dumei de Stat ruse (camera inferioara a parlamentului rus), Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), Misiunii OSCE si ONU, potrivit agentiei oficiale de stiri de la Tiraspol Novosti PMR, citate de Agerpres.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.