Victor Ponta, la CNN: De la Rusia ne putem astepta la tot ce e mai rau

Victor Ponta, la CNN: De la Rusia ne putem astepta la tot ce e mai rau

Victor Ponta, la CNN: De la Rusia ne putem astepta la tot ce e mai rau

by May 21, 2014 0 comments

Premierul Victor Ponta a afirmat marti, intr-un interviu acordat in direct CNN London, ca “atunci cand este vorba sa ne gandim si sa evaluam miscarile presedintelui rus (Vladimir Putin) trebuie sa fim precauti si sa ne asteptam la tot ce e mai rau”.

Ponta, care a fost intervievat din studioul Antenei 3, a fost intrebat ce mesaj transmite vizita vicepresedintelui american Joe Biden, care se afla marti si miercuri la Bucuresti.

“Faptul ca Joe Biden este aici – secretarul general al NATO s-a aflat la Bucuresti saptamana trecuta – transmite un mesaj de implicare a SUA, a NATO fata de aceasta parte a Europei care este cel mai aproape de Rusia”, a raspuns primul ministru.

“Este un mesaj puternic de ajutor fata de Ucraina, de Georgia, de Republica Moldova, care trebuie sa mearga pe calea europeana”, a continuat premierul. Acesta a subliniat ca Romania este o “poveste de succes” care poate fi prezentata Moldovei, Ucrainei si Georgiei pentru a arata ca aceasta este “calea corecta si impreuna putem sa fim mai puternici impotriva noii Uniuni Sovietice care vine din est”.

Moderatorul CNN l-a intrebat pe Ponta cum comenteaza informatiile potrivit carora Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor de la granita cu Ucraina si daca acest lucru arata ca Rusia a obtinut ce a dorit, prin anexarea Crimeei.

“Atunci cand e vorba sa ne gandim si sa evaluam miscarile presedintelui rus trebuie sa fim intotdeauna foarte preacauti si sa ne asteptam la ce e mai rau (…) Trebuie sa fim independenti energetic, sa fim duri nu numai in ceea ce declaram si sa nu lasam Rusia sa redeseneze granitele Europei folosind forta sau santajand alte state”, a comentat Ponta.

Acesta a precizat ca nu trebuie acceptata anexarea Ucrainei, deoarece ar putea urma un alt pas similar si a notat amenintarile cu care se confrunta Republica Moldova.

El a fost intrebat, de asemenea, daca Romania se simte amenintata de o interventie a Rusiei, iar Victor Ponta a raspuns: “Nu ma tem de acest lucru”, in conditiile in care tara noastra a trait “de secole langa un vecin atat de mare si de agresiv” precum URSS si Rusia.

In ceea ce priveste afirmatiile liderului populist UKIP Nigel Farage legate de infractiunile comise de cetateni romani in Regat, Victor Ponta a apreciat ca aceste nu pot fi catalogate ca fiind “rasiste”, dar este vorba de “o miscare populista, care foloseste sentimentele de baza ale oamenilor fata de siguranta de zi cu zi, fata de munca, dar cetatenii europeni stiu ca impreuna putem sa fim mai puternici fata de competitia la nivel mondial”.

Interviul premierului pentru CNN a durat aproape 10 minute.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<