Parlamentul reunit cere demisia presedintelui Traian Basescu pentru implicarea in scandalul Bercea Mondial

Parlamentul reunit cere demisia presedintelui Traian Basescu pentru implicarea in scandalul Bercea Mondial

Parlamentul reunit cere demisia presedintelui Traian Basescu pentru implicarea in scandalul Bercea Mondial

by June 25, 2014 0 comments

Camera Deputatilor si Senatul vor avea miercuri o sedinta comuna in care urmeaza sa adopte o declaratie prin care sa solicite demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu, relateaza Agerpres. Propunerea a apartinut presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, care a explicat ca grupurile parlamentare au putut formula amendamente la acea declaratie pana marti, la ora 18.00, sedinta plenului comun al Parlamentului urmand sa fie convocata pentru miercuri, la ora 10.00, pentru a aproba documentul.

Calin Popescu Tariceanu: Este greu de crezut afirmatia presedintelui ca nu a fost informat de SRI in legatura cu legaturile fratelui sau cu lumea interlopa. Nu are nicio scuza ca prestigiul institutiei prezidentiale a avut de suferit. Trebuie sa faca singurul gest acceptabil si sa isi depuna demisia de onoare. Presedintele Senatului a declarat ca orice abtinere sau vot impotriva se va traduce in acceptarea acestei situatii care are impact si pe plan international.

PDL si PMP boicoteaza sedinta. Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat ca fiecare membru va vota potrivit propriei constiinte, amintind ca nu trebuie sa se faca un scandal politic inainte de terminarea mandatului.

Birourile permanente ale celor doua Camere au decis, miercuri, sa modifice textul declaratiei politice care va fi supusa votului plenului comun, in sensul de a nu mai cere ‘demisia de onoare’ a sefului statului, cum se preciza in textul initial, ci demisia efectiva.

“Textul a suferit o modificare. S-a facut o propunere in Birourile permanente in sensul ca nu putem sa vorbim de o demisie de onoare, si pur si simplu sa se ceara demisia, pentru ca s-a apreciat ca o demisie de onoare nu ar fi trebuit solicitata. Demisia de onoare e un act unilateral care protejeaza onoarea celui care este in aceasta situatie. S-a apreciat ca cererea de demisie e suficienta pentru a se produce acest lucru”, a precizat secretarul Camerei Niculae Mircovici, potrivit Digi 24.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu mai este indreptatit sa asigure prestigiul, integritatea morala si legitimitatea functiei prezidentiale, motiv pentru care trebuie sa-si asume de indata demisia din functie, se arata in declaratia comuna a Parlamentului care urmeaza sa fie dezbatuta si votata in sedinta de miercuri.

In document deputatii si senatorii fac referire la “atingerea grava si iremediabila adusa prestigiului functiei prezidentiale prin implicarea fratelui presedintelui Romaniei in fapte de coruptie extrem de grave, precum si relatiile acestuia cu persoane care apartin unor grupuri de crima organizata foarte periculoase, grupuri care au fost folosite in interes electoral si de Presedintele Romaniei”, transmite Agerpres.

“Luand in considerare impiedicarea aflarii adevarului si infaptuirii actului de justitie prin invocarea imunitatii presedintelui Romaniei in mai multe cazuri aflate in cercetare, in scopul garantarii prestigiului si independentei justitiei in fata cetatenilor romani, prin eliminarea oricaror suspiciuni de influentare sau favorizare a apropiatilor de catre presedintele tarii – persoana care are ca atributie constitutionala numirea, promovarea sau revocarea din functie a magistratilor precum si a conducatorilor Parchetelor si Instantelor de judecata, tinand cont de realitatea politica la nivel regional si european si ingrijorati de impactul masiv pe care scandalul legat de implicarea familiei presedintelui Romaniei il are in planul credibilitatii statului roman, a capacitatii de a fi un partener solid in formule de dezbatere, negociere si decizie a participarii Romaniei in actiuni menite sa contribuie la stabilitatea si securitatea tarii noastre in regiune, caz in care este imperios necesar ca reprezentarea statului roman sa se bazeze pe institutii puternice, asupra carora sa nu planeze suspiciuni circumscrise criminalitatii organizate, Parlamentul Romaniei, institutia fundamentala a democratiei, care are ca principala atributie constitutionala reprezentarea suprema si legitima a intereselor tuturor cetatenilor Romaniei, in conformitate cu Constitutia Romaniei, adopta prezenta declaratie: Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu mai este indreptatit sa asigure prestigiul, integritatea morala si legitimitatea functiei prezidentiale, motiv pentru care trebuie sa-si asume de indata demisia din functia de Presedinte al Romaniei”, se subliniaza in textul declaratiei.

Miercuri dimineata, parlamentarii Partidului Miscarea Populara au organizat un protest cu biletele roz. Elena Udrea a declarat ca “acesta este biletul pe care Calin Popescu Tariceanu l-a scris in 2005 (presedintelui Traian Basescu) intr-un gest nemaintalnit, in care incearca sa faca trafic de influenta” pentru “prietenul sau” Dinu Patriciu.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<