Premierul Victor Ponta acuza CCR ca blocheaza aplicarea legii insolventei

Premierul Victor Ponta acuza CCR ca blocheaza aplicarea legii insolventei

Premierul Victor Ponta acuza CCR ca blocheaza aplicarea legii insolventei

by June 17, 2014 0 comments

Premierul Victor Ponta a transmis marti o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, in care arata ca netransmiterea catre seful statului a deciziei CCR privind Legea insolventei, in vederea promulgarii actului normativ, “este de natura sa genereze neincasarea unor venituri considerabile de catre bugetul de stat”.

Guvernul informeaza intr-un comunicat ca, in cursul zilei de marti, primul-ministru Victor Ponta a adresat presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, o scrisoare privind decizia Curtii Constitutionale referitoare la Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

In scrisoare, premierul aminteste ca “in sedinta din data de 21 mai 2014, (…) Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins ca neintemeiata obiectia de neconstitutionalitate asupra unor dispozitii din Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, obiectie formulata de un numar de 83 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal”.

“Promulgarea actului normativ se face de Presedintele Romaniei in cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea. In acest context, netransmiterea catre Presedintele Romaniei a deciziei Curtii Constitutionale prin care s-a respins exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, inclusiv a considerentelor deciziei, este de natura sa genereze neincasarea unor venituri considerabile de catre bugetul de stat”, arata Ponta.

“Imi exprim convingerea ca, din aceasta perspectiva, veti dispune masurile corespunzatoare pentru ca decizia Curtii Constitutionale sa produca efectele prevazute de lege”, conchide premierul.

Victor Ponta s-a declarat nedumerit, luni, de faptul ca legea insolventei nu a fost promulgata de presedintele Traian Basescu nici la aproape patru saptamani dupa ce Curtea Constitutionala a declarat-o in conformitate cu legea fundamentala a tarii.

“Ori e vorba de o neglijenta grava (…) fie e ceva mult mai rau”, a spus Ponta, in fata ziaristilor, afirmand ca presedintele spune ca “nu a primit motivarea Curtii” iar “Curtea spune ca nu a avut cand sa scrie motivarea”. “Ce mai astepti, ce sa spuna motivarea, motivarea spune ca e constitutionala”, a comentat el.

In opinia, aici se poate ascunde un “circuit” care “blocheaza adoptarea legii insolventei”, iar statul este privat de venituri foarte mari in acest fel.

“Presedintele si anii trecuti a iesit sa apere un trust de presa care e in insolventa si il apara si pe domnia sa (…) acum trustul a trecut la PNL”, a spus Ponta, referindu-se, fara a rosti insa niciun nume, la Realitatea TV.

Primul ministru a argumentat ca exista “mii de firme intrate in insolventa care nu platesc taxe si impozite, si atunci normal ca nu avem bani la buget”, iar aici este vorba “nu de un milion de euro, ci de datorii de miliarde de lei“.

“Nu gasesc legea, intre Curtea Constitutionala si presedinte nu reusim sa o gasim”, a continuat acesta, afirmand ca in cursul acestei zile va trimite cate o scrisoare presedintelui si Curtii pentru a-i ruga sa promulge “odata codul insolventei”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<