Proiect amplu de infrastructura in NV tarii: centura judetului Satu Mare

Proiect amplu de infrastructura in NV tarii: centura judetului Satu Mare

Proiect amplu de infrastructura in NV tarii: centura judetului Satu Mare

by September 19, 2014 0 comments

Prin grija premierului Victor Ponta, a vicepremierului Liviu Dragnea și a conducerii Județului Satu Mare, Adrian Ștef și Mircea Govor, în data de 25 august, în cadrul unei vizite oficiale primul ministru anunța faptul că în cel mai scurt timp se va scoate la licitație centura Sătmarului, lucru care de altfel s-a și întâmplat.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA a publicat în Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) anunțul de participare privind proiectarea și execuția variantei de ocolire a municipiului Satu Mare cu numărul 154010 din 19.09.2014.

Contractul este unul de tip proiectare și execuție, iar lucrările principale din cadrul acestui contract constau în realizarea variantei de ocolire a municipiului Satu Mare. Centura ocolitoare a municipiului Satu Mare are o lungime totală de 19,540 km., 4 noduri rutiere şi 10 poduri şi pasaje.

Valoarea estimată a contractului este de 559.206.491 lei, fără TVA. Obiectivul de investiţie este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

Conform anunţului de participare publicat, durata proiectării lucrărilor este de 5 luni, durata execuției este de 18 luni, iar durata de garanție acordată lucrărilor este de 24 de luni.

Condițiile de participare la procedura de atribuire a contractului sunt afișate pe site-ul www.e-licitatie.ro. Data deschiderii ofertelor este 11.11.2014.

Traseul variantei de ocolire se desprinde din DN 19A (km 41+900) şi are o directie sud – nord la limita vestică a Parcului Industrial Sud Satu Mare, traversând la km 1+420 pârâul Homorodul Vechi cu un pod cu lungimea totală de 28,90 m, iar la km 6+140 va traversa CF 402 Oradea – Halmeu şi DJ 194 cu un pasaj superior având lungimea totală de 118, 90 m (lungimea suprastructurii de 111,30 m). Ţinând cont că în această parte a municipiului se află zona industrială Satu Mare, s-a prevăzut realizarea de bucle şi bretele pentru deservirea acestei zone. După traversarea căii ferate, traseul variantei se îndreaptă către nord – vest, traversează canalul Balcaia 1 printr-un pod cu lungimea totală de 18,10 m, intersectându-se cu DN 19 (km 128+000) Oradea – Satu Mare, la km 9+665 al variantei. Această intersecţie va fi amenajată denivelat cu un pasaj superior având lungimea totală de 81,60 m inclusiv realizarea unei intersecţii la nivel. În continuare varianta de ocolire traversează râul Someş în zona km 11+645 cu un pod cu lungimea totală de 651,15 m între digurile de apărare ale municipiului. După traversarea râului Someş, varianta de ocolire intersectează DN 19A (km 55+000) la km 13+590. Această intersecţie este amenajată denivelat cu un pasaj superior având lungimea totală de 90,60 m, inclusiv realizarea unei intersecţii la nivel. În continuare, traseul intersectează DJ 194 la km 16+288 al variantei şi DJ 194A la km 16+846 al variantei. Traversarea aceasta se va face prin realizarea a două pasaje denivelate având lungimea totală de 119,10 m, respectiv de 116,20 m. În continuare varianta de ocolire traversează un canal printr-un pod cu lungimea totală de 17,50 m. Înaintea racordării variantei de ocolire cu DN 19 (km 136+000) al drumului naţional, aceasta traversează CF 402 Satu Mare – Halmeu printr-un pasaj superior la km 18+296 având lungimea totală de 86,00 m. Racordarea la DN 19 (sfârşitul variantei de ocolire km 19+540) se realizează printr-o intersecţie la nivel.

Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare, ca beneficii locale, implicit judeţene, are menirea să faciliteze traficul de tranzit dar şi îmbunătăţirea traficului intraorăşenesc, să fluidizeze traficul intern şi internaţional care intră în ţară prin partea de vest şi anume zona localităţii Petea, ajungând în zona Satu Mare şi îndreptându-se către centrul ţării pe DN 19A, având astfel un impact major în dezvoltarea socio-economică a judeţului.

Pentru Județul Satu Mare și Consiliul Județean este foarte importantă starea drumurilor și decongestionarea traficului județean, iar acest obiectiv este unul foarte important care face parte din strategia de dezvoltare a județului Satu Mare, promis și realizabil pentru sătmăreni. Președintele Consiliului Județean Satu Mare Adrian Ștef și vicepreședintele Mircea Govor au promis în repetate rânduri public sau în conferințe de presă și cei doi se vor ține de cuvânt asigurându-se de bunul mers al procedurilor pentru realizarea obiectivului.

Reamintim faptul că la data de 6 noiembrie 2012 Guvernul aproba Hotărârea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”, proiect promovat de ministrul Infrastructurii și Transporturilor, la acea vreme, Ovidiu Silaghi.

Veste bună pentru sătmăreni, precum şi o dovadă că Guvernul Ponta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, îşi respectă promisiunile făcute în faţa alegătorilor. Varianta ocolitoare a municipiului Satu Mare, care include şi construcţia celui de-al treilea pod peste Someş, începe să devină o realitate. Faţa judeţului Satu Mare se schimbă complet datorită sprijinului oferit de Guvernul Ponta.

Cea mai mare realizare a Guvernului Ponta în judeţ

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, consideră că lansarea licitaţiei pentru centura Sătmarului este cea mai mare realizare a Guvernului Ponta în judeţul nostru. “Asistăm la o altă mare realizare pentru judeţul Satu Mare şi pentru municipiul Satu Mare. Pe SEAP a apărut lansarea licitaţiei pentru şoseaua de centură. Asta este, după părerea mea, cea mai mare realizare în această perioadă de când premierul Victor Ponta este în fruntea Guvernului României. Când a fost la Satu Mare ne-a promis că acest lucru se va realiza şi uitaţi că acum, într-adevăr, se realizează. De asemenea, ne-a promis că se repară DN 19, s-a asfaltat, deja în proporţie de 80% este realizat până la ieşirea din judeţ şi până la Sighetu Marmaţiei. Sunt lucruri vizibile, lucruri care se realizează pentru judeţul Satu Mare. Personal, îi mulţumesc, în numele sătmărenilor, în numele Consiliului Judeţean, domnului prim-ministru Victor Ponta şi domnului vicepremier Liviu Dragnea. Au fost alături de noi, sunt şi vă promit că vor fi în continuare. Chiar acum sunt la Ministerul Dezvoltării, unde, de asemenea, am discutat şi am pus la cale semnarea altor proiecte pentru judeţul Satu Mare. Am să anunţ proiectele în zilele următoare, în cadrul unei conferinţe de presă, ocazie cu care voi transmite sătmărenilor ce facem noi pentru judeţul Satu Mare. Sprijinul Guvernului Ponta pentru judeţul nostru este vizibil. S-au semnat 56 de contracte pe PNDL, primarii noştri ştiu acest lucru, deja s-au scos la licitaţie lucrările. Acum a apărut pe SEAP această mare investiţie pentru judeţul nostru. O să vedeţi că, încet-încet, faţa judeţului Satu Mare se va schimba complet”, ne-a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor.

Lucrările vor începe în primăvară

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, este convins că lucrările vor fi începute în primăvara anului viitor. “E un moment foarte important pentru municipiul Satu Mare, pentru că astăzi s-a publicat pe SEAP licitaţia pentru şoseaua de ocolire a municipiului şi al treilea pod. Acest lucru este aşteptat de foarte mult timp. Mă bucur extrem de mult că astăzi Guvernul Ponta a bătut în cuie, a semnat această licitaţie. Sunt convins că după timpii care trebuie acordaţi pentru a se desfăşura normal acest proces de licitaţie, primăvara viitoare vor începe lucrările. Mulţumesc Guvernului Ponta pentru această licitaţie. Mă bucur foarte mult că această mare investiţie, în valoare de circa 150 milioane euro, se realizează în mandatul meu. Am făcut demersuri numeroase. Nu neg, a ajutat extrem de mult şi domnul deputat Silaghi, care a fost al PSD-ului, pentru realizarea acestui deziderat.Esenţial este că domnul Ponta a promis în această vară, la ultima sa vizită, că licitaţia pentru acest drum de ocolire va fi pornită şi s-a ţinut de cuvânt. O investiţie de 150 milioane euro înseamnă foarte mult pentru municipiul nostru”, a declarat Dorel Coica.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.