Ponta: Datoria noastra morală este ca această tragedie să nu fie uitată niciodată

Ponta: Datoria noastra morală este ca această tragedie să nu fie uitată niciodată

Ponta: Datoria noastra morală este ca această tragedie să nu fie uitată niciodată

by October 9, 2014 0 comments

De Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, România aduce un omagiu memoriei vieților nevinovate care au fost pierdute în acea perioadă întunecată, afirmă premierul Victor Ponta, într-un mesaj difuzat joi.

“Peste 70 de ani ne despart de momentul când autoritățile din România au greșit fundamental față de umanitate și au scris una dintre cele mai tragice pagini din istoria acestei țări. De Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, România aduce un omagiu memoriei vieților nevinovate care au fost pierdute în acea perioadă întunecată. Atrocitățile comise de un regim opresiv și distructiv în timpul celui de-al doilea Război Mondial au lăsat o cicatrice adâncă în memoria noastră națională, dar astăzi avem obligația ca stat de a ne asuma aceasta culpă tulburătoare”, a scris premierul, joi, pe pagina sa de Facebook, potrivit AGERPRES.

Victor Ponta adaugă că este “datoria noastra morală de a face tot ce ne stă în putere pentru ca această tragedie să nu fie uitată niciodată”.

“Lecția pe care trebuie să o oferim generațiilor viitoare este cea a responsabilității: de a lupta pentru democrație, de a combate extremismul, de a trăi purtând în suflete valorile toleranței, diversității și libertății. Avem nevoie acum de un moment de liniște și decență, în care să arătăm respect memoriei victimelor Holocaustului”, conchide premierul.

Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, și a Federației Comunităților Evreiești din România.

La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forțată a populației evreiești din Basarabia și Bucovina, în Transnistria.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.