Reacţia SIE la scandalul declanşat de Traian Băsescu

Reacţia SIE la scandalul declanşat de Traian Băsescu

Reacţia SIE la scandalul declanşat de Traian Băsescu

by October 14, 2014 0 comments

SIE a reacţionat la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu conform cărora premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit în perioada 1997 și 2001, transmiţând că Hotărârea de Guvern 223/2013 nu avea nevoie de avizul CSAT, contrar spuselor şefului statului. SIE nu a oferit însă detalii despre statutul lui Victor Ponta, precizând că nu este abilitat să răspundă unor întrebări în care este chestionat cu privire la identitatea ofițerilor acoperiți.

“Faţă de situaţia în care este implicat un serviciu de informaţii, respectiv de a fi chestionat cu privire la identitatea ofiţerilor acoperiţi, în contextul dispoziţiilor legale ce-i guvernează activitatea, SIE nu este abilitată să răspundă unor întrebări de asemenea natură, chiar şi în condiţiile în care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legătură cu instituţia“, se arată în comunicatul SIE.

În ceea ce priveşte Hotărârea de Guvern 223/2013, SIE precizează că actul normativ nu avea nevoie de avizul Consiliului Superior de Apărare a Țării, aşa cum a susţinut Traian Băsescu. Preşedintele afirmase că Hotărârea de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul nu trecuse prin CSAT, aşa cum ar fi trebuit.

Victor Ponta cere poziţia SRI pe tema agentului acoperit: George Maior să prezinte un punct de vedere clar

Iată comunicatul integral al SIE:

“Având în vedere solicităƒrile multiple adresate Serviciului de Informaţii Externe, Biroul de presムeste împuternicit sムcomunice urmăƒtoarele:

Faţムde situaţia în care este implicat un serviciu de informaţii, respectiv de a fi chestionat cu privire la identitatea ofiţerilor acoperiţi, în contextul dispoziţiilor legale ce-i guverneazムactivitatea, SIE nu este abilitat sムrăƒspundムunor întrebăƒri de asemenea naturăƒ, chiar şŸi în condiţiile în care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legăƒturムcu instituţia.

În privinţa întrebăƒrilor vizând elaborarea HG nr.223/2013:

La nivelul anului 2002, în aplicarea art. 22 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, Serviciul de Informaţii Externe, instituţie deţinăƒtoare de informaţii clasificate secret de stat, a întocmit şŸi supus aprobăƒrii Guvernului lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul săƒu de activitate.

Citeste mai mult pe RomaniaTV.NET

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.