Decizie judecatoreasca: Pe teritoriul Romaniei nu se poate infiinta o regiune autonoma a secuilor

Decizie judecatoreasca: Pe teritoriul Romaniei nu se poate infiinta o regiune autonoma a secuilor

Decizie judecatoreasca: Pe teritoriul Romaniei nu se poate infiinta o regiune autonoma a secuilor

by December 15, 2014 0 comments

Tribunalul Mures a admis actiunea in contencios administrativ formulata de Institutia Prefectului – Judetul Mures si a dispus anularea Hotararii nr. 30 din 30 aprilie 2014, adoptata de Consiliul Local Ghindari, prin care s-a adoptat un memorandum prin care se cere Guvernului infiintarea unei regiuni secuiesti autonome in care limba maghiara sa fie recunoscuta oficial, relateaza Agerpres.

“In cazul procesului privind HCL Ghindari, Nr. 24 din 30 aprilie 2014, privind unele masuri privind apararea unor interese legitime ale locuitorilor din comuna Ghindari (de solicitare a crearii unei regiuni tinutul secuiesc) Tribunalul Mures a dat o solutie prin care a admis actiunea in contencios administrativ formulata de Institutia Prefectului – Judetul Mures si a dispus anularea Hotararii nr. 30 din 30 aprilie 2014, adoptata de paratul CL Ghindari, care se poate adresa Curtii de Apel Targu Mures pentru recurs”, a declarat Dragos Bardosi, seful Cancelariei Prefectului judetului Mures.

Potrivit acestuia, Institutia Prefectului – Judetul Mures a chemat in instanta alte opt Consilii Locale pentru a anula acelasi gen de hotarari, Sangeorgiu de Padure, Vargata, Ghindari, Fantanele, Gheorghe Doja, Miercurea Nirajului, Pasareni, Sovata si Galesti.

In hotararea CL Ghindari, anulata de prima instanta, se arata ca se solicita Parlamentului si Guvernului Romaniei sa respecte toate angajamentele internationale ale Romaniei, in domeniul protectiei minoritatile nationale si sa se creeze “o regiune administrativa a Romaniei, care sa fie denumita Tinutul Secuiesc.

“Solicitam un statut autonom acestei regiuni, pe baza unei legi organice, ce va fi inaintat parlamentului Romaniei; Solicitam ca delimitarea subdiviziunilor administrative din cadrul acestei regiuni sa se realizeze prin referendum local; Solicitam, ca in acele unitati teritorial-administrative in care ponderea unei minoritati nationale depaseste 10%, limba acesteia sa fie recunoscuta ca si limba oficiala in unitatile teritorial-administrative respective, avand acelasi statut cu limba oficiala a statului”, se mai arata in hotararea CJ Ghindari.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.