Francul elvețian, pe masa Parlamentului, FMI și BNR

Francul elvețian, pe masa Parlamentului, FMI și BNR

Francul elvețian, pe masa Parlamentului, FMI și BNR

by February 4, 2015 0 comments

Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe se vor întâlni, luni, 9 februarie, cu reprezentanţii FMI, iar marţi, 10 februarie, cu conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), pentru a discuta despre problema creditelor în franci elveţieni. Scopul întâlnirii îl constituie adoptarea  de către Parlament a unei soluții clare și în concordanță cu problemele ridicate de majorarea suportată de împrumutați.

„Sunt comisii reunite şi vom putea pune întrebări, apoi cred că se vor întruni toate condiţiile pentru a ne asuma prin vot o soluţie în privinţa creditelor”, a precizat, marţi, preşedintele comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Ştefan Viorel. La rândul său, Ion Drăgulin, director al direcţiei de Stabilitate financiară al BNR a precizat că „BNR este în favoarea unor soluţii care să uşureze povara individuală a creditelor şi, ca atare, cursul este posibil o soluţie pe care individual băncile pot să o aibă în vedere, o a doua soluţie pe care, fiecare dintre bănci, în negocieri cu clienţii, o pot avea în vedere, este reducerea pe alte canale, cum ar fi dobânda sau marja de dobândă”.

Reprezentantul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) Florin Dănescu a afirmat că ARB nu poate avea în vedere o altă soluţie decât conversia la cursul zilei.

Asociaţia utilizatorilor de credite financiare este de părere că trebuie făcută conversia la cursul istoric plus maxim 20%, dar nu se opune niciunei alte măsuri prin care povara asupra debitorilor poate fi redusă, inclusiv prin calcularea unei medii istorice a cursului de schimb.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<